Enflasyonda önemli gelişme

Parasal sıkılaşma programı sonrası düşüş eğilimime giren enflasyonda tahminler umut verdi. Faiz indirimi kararından yatırım teşviklerine ve ekonomik büyümeye kadar her alanı ilgilendiren enflasyonun Eylül ayında yüzde 2 seviyesinde gelmesi bekleniyor. Bu da düşüşün devam ettiğinin göstergesi olacak. Böylece sanayicilerin faiz indirimi olmazsa sıkıntı büyük olur tarzı serzenişlerine olumlu yanıt verilmesi açısından Merkez Bankası’nın eli güçlenir. İşte detaylar...

TCMB'nin Kasım ayında, reel kesimden gelen serzenişlerine paralel faiz indirimine gideceğine yönelik beklentiler de arttı. Dün Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel sektör için yerel kalkınma hamlesi teşvik programını önümüzdeki haftalarda ilan edileceğini belirtirken, yatırım, istihdam, fiyat istikrarının ele alındığının altını çizdi. Bu bağlamda, Perşembe günü açıklanacak Eylül ayı enflasyon rakamlarının önem arz ediyor.

Enflasyonda önemli gelişme

Kıbrıs İktisat Bankası analizinde, “Anketler TÜFE'nin %2 artacağına işaret ederken, olumlu anlamda sürpriz yapacak bir veri, faiz indirim fiyatlamasını süratle başlatabilir. Bu bağlamda Kasım veya Aralık olmak koşulu ile ilk adımın 250 baz puan indirim yönünde olacağını öngörüyoruz” denildi.

Dün BIST100 endeksi günü %1,1 oranında düşüş ile tamamlayarak ard arda dördüncü günde de kırmızı rengi yakalarken, USDTRY kuru 34,20 seviyesine yükseldi.

MERKEZ REZERVİ ARTTI

Döviz kurunda yavaş bir şekilde devam eden yükselişe rağmen, TCMB'nin net yabancı para pozisyonunun son verilere göre yaklaşık 2 milyar dolar daha iyileşerek, swap ve kamu dövizleri hâriç manşet rakamı +26,3 milyar dolar seviyesine kadar iyileştirdi. CDS risk primi 265 baz puan seviyesinde sakin bir seyir izlerken, 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi %41,2 seviyesine kadar geriledi.

Enflasyonda önemli gelişme ile ilgili etiketler ekonomi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan enflasyon
GÜNÜN VİDEOSU

Seyir halindeyken havaya rastgele ateş açan sürücü 1 yıl önceki görüntüden yakalandı

Esenler'de seyir halindeki araçtan havaya rastgele ateş açan kadın sürücü dehşet saçtı. Olayın 1 yıl önce gerçekleştiği belirlenirken, erkek arkadaşının silahını kullandığı tespit edilen kadın gözaltına alındı.