Kadınların yönettiği Sumatra Adası'nda Minangkabau toplumunun tarihi kısaca şu şekilde;
Erkeklerin gelin olduğu dünyanın en ilginç toplumu!
Endonezya'nın Batı Sumatra Adası'nda yaşayan Minangkabau toplumu 4,5 milyonluk nüfusu ile dünyanın en büyük ‘anaerkil' topluluğu olarak biliniyor. Evlerin kadınlara ait olduğu ve soyun anneden ilerlediği Minangkabau'da erkeklerin rolü, sıradanlığın dışında kalıyor. Eşleri tarafından sokağa atılan erkekler için adada ‘sığınma odaları' bile var. işte Sumatra Adası'ndaki Minangkabau ile ilgili her şey…
Efsaneye göre, Koto Batu krallığını kuran Maharajo Dirajo 12. yüzyıl ortalarında öldüğünde üç karısından üç küçük oğlu vardı. İlk karısı Puti Indo Jalito çocukların bakımını ve krallık yönetimini üstlenerek anaerkil toplumun temellerini atmış oldu.
Dünyanın hiçbir yerinde göremeyeceğiniz bu eşsiz toplumsal düzende, miras kızlara kalırken, çocuklar annelerinin soyadını alıyor. Erkekler ise karılarının evine taşınıp misafir olarak görülüyor.
Minanglar eskiden animist olarak bilinirken, doğaya taparlarmış. Daha sonra Hindistan'dan gelen Hinduizm ve Budizm etkili olmuş. Anaerkil kültüre rağmen Minanglar ayrıca ataerkil İslam'ı da benimsemişler.