Erken emekliliğin önü açıldı; sadece bu meslekleri yapmak gerekiyor! İşte detaylar
Erken emeklilik araştırmaları devam ederken; SGK’nın yıpranma payı ödeyerek erken emeklilik hakkı tanıdığı meslek grupları bir kez daha merak konusu aldı. İşte o meslekler…
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) düzenlediği emeklilik halinde ‘malullük’ gibi istisnai durumlar bulunsa da çoğu zaman yaş, prim ve çalışma yılı şartı aranıyor. Bu kapsamda mesleğe başlanılan yıldaki geçerli kanuna göre emekli olabilen vatandaşlar, erken emekli olmanın yolunun mümkün olup olmadığını sıkça merak ediyor. Bu konuda bazı istisnalar bulunduran SGK, bazı meslek gruplarına erken emeklilik hakkı tanıyor.
Erken emeklilik hakkı tanınan meslek grupları, çalışma şartlarının ağır olması nedeniyle yıpranma payı elde ederek, erken emeklilik hakkı kazanıyor. Bu kapsamda sadece belirli meslek gruplarına bu hakkı tanıyan SGK, meslek grubunun çalışma şartlarına göre 60 gün ile 90 gün arasında ek prim ödemesi gerçekleştiriyor. İşte yıpranma payı hakkından yararlanabilecek olan o meslekler…
MESLEKLERE GÖRE YIPRANMA PAYI ÖDENİYOR
SGK, mesleklere göre yıpranma payı ödediği için her mesleğin aldığı yıpranma payı diğerinden farklı olabiliyor. Bu kapsamda 90 gün yıpranma payı ile erken emeklilik hakkı olan meslek grupları ilgili kanun çerçevesinde belirleniyor. Bu kapsamdaki meslekler ise şu şekilde:
- Asit imalatı yapan atölye ve fabrikalarda çalışanlar,
- Basın ve gazetecilik işlerinde görev alanlar,
- Ceza İnfaz Kurumu (CİK) personelleri,
- Cıva üretimi işlerinde çalışanlar,
- Cumhurbaşkanlığı yardımcıları ve bakanlar kurulu üyeleri,
- Demir ve çelik fabrikalarında çalışan kişiler,
- Emniyet, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve MİT personelleri,
- Radyoaktif işlerde görev alanlar,
- Sahil Güvenlik Komutanlığı personelleri,
- TBMM yasama organı üyeleri,
- TRT’de haber hizmetinde görev alan kişiler.
ARA PRİM ÖDEMELERİ DE YAPILABİLİYOR
Yıpranma payı ödemeleri kapsamında bazı meslek grupları ise, 60 gün yıpranma payı ile erken emeklilik hakkı olan meslekler arasında yer alıyor. Bu meslek grupları arasında; alüminyum, kok, döküm ve çimento fabrikaları işçileri ile cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar olduğu gibi aynı zamanda diş doktorları, doktorlar, eczacılar, ebeler, hasta bakıcı hemşireler, itfaiye erleri gibi meslekleri icra edenler yer alıyor.
Öte yandan ihtiyat pilotları, termik santrallerde görev yapanlar veya toplum sağlığı teknisyenleri de ek 60 gün prim hakkı alabiliyor. SGK bazı mesleklere ise 60-90 gün arası prim ödeyerek, ara prim ödemesi de gerçekleştirebiliyor. Bu meslekler arasında kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar ile su altında çalışmayı gerektiren işlerde görev yapanlar yer alıyor.