Ermeniler Hadrut'ta ateşkesi neden bozdu?

Ermeni askerleri geçtiğimiz günlerde Azerbaycan ile ateşkesi bozma pahasına bir saldırı gerçekleştirdi. Hadrut yolu üzerinde yapılan saldırıda 4 Azerbaycan askeri şehit oldu. Her şey normale dönmüş, silahlar susmuşken Ermeniler neden böyle bir şeye kalkıştı? SuperHaber, peşine düştüğü saldırıya ilişkin önemli bilgilere ulaştı. Ermenilerin gözünü karartmasına neden olan şey, SSCB döneminden kalma “Radyoelektron Gözetleme İstasyonu"ydu. Peki, bu istasyon neden bu kadar önemli? Cevap haberimizde...

Azerbaycan, işgal altında tutulan topraklarını 28 yıl sonra Ermenistan’ın elinden 44 gün süren harekat sonucunda özgürleştirdi. Ancak, Ermeniler geri çekilirken, Azerbaycan askerlerine karşı terörist eylemleri yaparak ateşkesi bozmaya kalkıştı.

Saldırılarda 4 Azerbaycan askeri şehit olurken 2 asker de yaralamıştı. Yine Ermeni teröristlerin saldırılarında, bir telekominakasyon şirketi çalışanı 2 sivilin de yaralandığı açıklanmıştı.

Ermeniler Hadrut'ta ateşkesi neden bozdu?

HADRUT’DA NELER OLDU?

Peki, Ermeniler ateşkesi bozma pahasına böyle bir saldırıya neden yeltendi?

SuperHaber'in bölgeden aldığı bilgiye göre Ermenilerin Azerbaycan askerlerine düzenlediği saldırı tamamen planlıydı.

Uluslararası gözlemcilerin yaptıkları çalışmaların sonuçlarına göre, Ermenilerin saldırılarının arkasında, Hadrut'ta bulunan ve Sovyetler Birliği’nden kaldığı belirtilen, “Radyoelektron Gözetleme İstasyonu” vardı. Bu istasyon, Karabağ'ın Dağlık kısımına açılan Hadrut'a, tam hakim bir yerde bulunuyordu.

Ayrıca bu yer, hem Azerbaycan, hem de İran hava sahasını gözetlemeye olağanüstü olanak sunan bir stratejik olanak sunuyordu. Bu önemli yeri kaybetmek istemeyen Ermeniler, Azerbaycan askerlerine saldırarak, buraya Rusların gelerek kalıcı olmasını hedeflemişti. 

İRAN NEDEN PANİK YAŞADI!

Aynı uluslararası gözlemcilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Azerbaycan’ın zafer günü kutlamalarında okuduğu şiir sonrası, İran'la Türkiye arasında diplomatik gerginliğin yaşanması son derece manidardı. Özellikle İran İslam Cumhuriyeti Strateyik Araştırmalar Merkezi Müdürü Diako Hosseini’in, kendi sosyal medya hesabından yaptığı ilginç açıklama dikkat çekiciydi.

Hasseini mesajında, “Karabağ savaşı zamanı tarafsız kalmamamız gerekiyordu. Ermenistan'ın gerçek anlamda desteklememiz lazımdı. Yanlış yaptık. Aliyev, İran'ın toprak bütünlüğüne karşı tehlike teşkil etti” ifadesini kullanmıştı.

RUSYA ERMENİSTAN’A GİZLİ DESTEK Mİ VERİYORDU?

Öteyandan, başta Hadrut olmak üzere, Şuşa yolu ve Cebrail’de, Ermeni teröristlerin Azerbaycan askerlerine saldırması üzerine, operasyon kararı alınmıştı. Azerbaycan Devleti yetkilileri, operasyon öncesi, Rusya’nın Dağlık Karabağ’da bulunan askeri yetkililerini uyararak bölgelerden çekilmelerini istemişti. Yapılan operasyon sonucu, toplam 10 ermeni terörist saldırı hazırlığında iken etkisiz hale getirildi. Yine devamında yapılan operasyonlarda, yaklaşık 150 Ermeni askeri yakalandı.

RUS BARIŞ GÜCÜ ASKER SAYISINI 4 BİNE YÜKSELTTİ!

Bu gelişmelerden sonra, Karabağ'da bulunan “Rus Barış Gücü” Komutanı Rustam Muradov, Hadrut bölgesinde 10 Aralık'ta ateşkesin ihlal edildiği iki köyün yakınındaki durumun normale döndüğünü duyurdu. Rus yayın ajansı RIA Novosti de bir haber yaparak, ateşkesi ihlal edenlerin Rus Barışı Gücü Birliği’nin operasyonu ile bastırıldığını iddia etti.

Aynı yayın organı Rus Barış Güçlerinin, bölgede duruma hakim olduklarını ve sürekli izlediğini, Azerbaycan ve Ermeni taraflarının temsilcileriyle, görüşmeleri sürdürdüklerini de sözlerine ekledi. Alınan bilgilere göre, Rusya, Dağlık Karabağ’da bulunan "Barış Gücü Birlikleri”nin sayısını 4 bine yükseltmiş durumda..

Ermeniler Hadrut'ta ateşkesi neden bozdu? ile ilgili etiketler Azerbaycan Ermenistan Rusya hadrut karabağ
GÜNÜN VİDEOSU

Bayrampaşa'da damadı öldürüp intihar etmişti; kayınpeder dehşetinin kamera görüntüleri ortaya çıktı

Bayrampaşa'da Ekrem Girgin (50) kızıyla boşanma aşamasında olan damadı Arbin Timur'u (32) silahla ateş ederek öldürdükten sonra intihar etti. Yaşanan dehşetin güvenlik kamera görüntüleri ortaya çıktı.