Eski Pentagoncu Rubin: Türk İHA’ların üretimi durdurulmalı

SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan ve SuperHaber programcısı Ceyhun Bozkurt’un analiz ettiği eski Pentagoncu, ABD derin devletinin adamı Michael Rubin’in Türk insansız hava araçlarının üretiminin durdurulmasına ilişkin yazısı, programda belirtildiği gibi DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile benzerlik gösteriyor. Bunun altında milyar dolarlık savunma sanayi sektörü yatıyor. Baykar ve TUSAŞ dünya İHA pazarında oyunun kurallarını değiştiriyor.

Baykar, şu anda 30'a yakın ülkeye SİHA satıyor ve şu anda dünyanın en zengin ve teknolojik olarak en gelişmiş ülkelerinden Japonya'da rekor düzeyde bir satış için ABD'nin gururu MQ9 SİHA'larıyla yarışa girdi. Türk savunma sanayi böylece ilk kez silah tekeli sayılan ABD ile bir ürün konusunda resmi rekabete girmiş olacak. Türk İHA’ların ihracatı aynı zamanda yerli mühimmatın da ihracatı anlamına geliyor. Türkiye’nin ürettiği yerli füzeler, radar sistemleri bu İHA’lar sayesinde ihraç ediliyor. Öte yandan Türkiye, Macaristan'a HIMARS füze sistemlerine alternatif teklif ediyor Türkiye, dünya silah devleriyle açık rekabete giriyor. İşte en büyük silah ihracatçısı ABD’nin yandaşlarının saldırıları bu nedenle. Yani Türk İHA ve diğer silah teknolojilerine karşı içerde ve dışarda başlatılan karalama kampanyasının arkasında Amerikan silah baronlarının çıkarları bulunuyor.

İşte Rubln’in Türk insansız hava araçlarıyla ilgili yazısı:

Ukrayna'nın Ötesini Düşünün: Türkiye'nin Drone İhracatı Tehdit

Michael Rubin

6 Ocak 2023'te Türk Hava Kuvvetleri'ne ait bir kargo uçağı, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusundaki Goma Havalimanı'na indi. Bildirildiğine göre, bölgede yerel gruplarla giderek daha fazla karşı karşıya kalan Kongo ordusuna Türk ordusunun sağlamaya çalıştığı teçhizat gemideydi.

Bildirildiğine göre, Nairobi merkezli Sahan Research'ten Rashid Abdi'ye göre bu teçhizatın, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile Ruanda arasındaki stratejik dengeyi bozabilecek ve Dışişleri Bakanı Antony'nin bir anda iki ülke arasındaki gerilimi alevlendirebilecek savaş uçaklarını içerdiği bildirildi. Blinken, kontrolden çıkan aralarındaki anlaşmazlıkları yatıştırmak için fazla mesai yaptı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir haftadan kısa bir süre sonra Kigali'ye yaptığı ziyarette Türkiye-Ruanda ortaklığına övgüler düzdü

Amerika Birleşik Devletleri genel olarak Türkiye'nin Ukrayna'ya Bayraktar TB2 İHA tedarikini destekledi.

Ancak Libya, Türkiye'nin insansız hava aracı stratejisini Ukrayna'dan daha iyi temsil ediyor. Geçen yıl Ankara, yenilginin eşiğine gelen Somali'nin eski cumhurbaşkanı ve Türk yandaşı Mohamed Farmajo'yu desteklemek için askeri sanayisini kullanmaya çalıştı. Türkiye, Farmajo hükümetine gizlice askeri insansız hava araçları ihraç ettiğinde, diplomatik bir çözüm arayan Batı ve Afrika Birliği diplomatlarını hazırlıksız yakaladı. Aynı şey Etiyopya için de geçerliydi. Başbakan Abiy Ahmed'in diplomatik çözüme direndiği bir dönemde Tigray'deki savaş çabalarına Türk İHA'ları katkıda bulundu. Türk yetkililerin kendileri, Türk insansız hava araçlarının 2020'de Türkiye/Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'ın büyük ölçüde Ermeni yerleşim bölgesine düzenlediği sürpriz saldırısında 1 milyar dolarlık Ermeni teçhizatını imha etmesiyle övünüyor. Türk insansız hava araçlarının şu anda Hindistan'ı hedef alan Pakistan destekli terör gruplarının cephaneliğinde olduğu bildiriliyor. Ancak, bu grupların Hindistan Keşmir'de sınırın ötesindeki insansız hava araçlarını kullandıkları henüz görünmüyor.

Türk yetkililer, bir yıl önce 2022'de 4 milyar dolarlık satış gerçekleştireceğini öngördükleri savunma sanayileriyle gurur duyuyor. Bu yıl daha fazlasını umuyorlar. Erdoğan, 9 Ocak 2023'te "2023'ü savunma sanayinde bir dönüm noktası yapmaya kararlıyız" dedi.

On yıldan fazla bir süre önce, Türkiye'nin savunma sanayisini açıkça tersine mühendislik yapmaya ve kendi versiyonlarını ihraç etmeye yönlendirdiği bir dönemde, Obama yönetiminin Türkiye'ye İHA verilmesini tartışırken ileriyi göremediği konusunda uyarmıştım. Türkiye, Amerikan saflığından yararlandı.

Artık Beyaz Saray ve ABD Kongresi'nin Türkiye'nin insansız hava aracı ihracatının temsil ettiği istikrarsızlığı tanımasının ve Türkiye'nin savunma sanayisini yaptırıma bağlamasının zamanı geldi. Elbette, Erdoğan'ın NATO güvenliğini baltalayacak şekilde Rus S-400 uçaksavar füzelerini satın alıp faaliyete geçirmeye karar vermesinden sonra, Amerika'nın Düşmanlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında bazı yaptırımların uygulandığını gördük.

Türk insansız hava araçları Afrika'nın Büyük Göller bölgesinde Kafkasya'ya ve Hindistan Keşmir'inden Libya'ya kadar güvenliği baltalarken, ABD Kongresi yalnızca Başkan Joe Biden ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Türkiye'ye modernize edilmiş F-16'lar sağlama arzusunun kusurlarını değil, aynı zamanda Erdoğan'ın insansız hava araçlarını kaos yaratmak ve sonra bundan kâr elde etmek için kullanma stratejisinin suç ortağı olan Baykar ve diğer Türk firmalarına yönelik yaptırımları da düşünün.

Michael Rubin, İran, Türkiye ve daha geniş Orta Doğu'da uzmanlaştığı American Enterprise Institute'ta kıdemli bir araştırmacıdır. Eski bir Pentagon yetkilisi olan Dr. Rubin, devrim sonrası İran, Yemen ve savaş öncesi ve sonrası Irak'ta yaşadı. 11 Eylül'den önce de Taliban'la zaman geçirmişti. On yıldan fazla bir süre boyunca, konuşlandırılmış ABD Donanması ve Deniz birimlerine Afrika Boynuzu ve Orta Doğu çatışmaları, kültür ve terörizm hakkında dersler verdi.

Eski Pentagoncu Rubin: Türk İHA’ların üretimi durdurulmalı ile ilgili etiketler SİHA İHA
GÜNÜN VİDEOSU

"Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması büyük şans" Emekli Pilot Tümgeneralden F-35 uyarısı!

Emekli Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, ABD’nin F-35 ile dünyayı kontrol ettiğini belirterek "F-35 programından çıkarılmak Türkiye için büyük şans. ABD’nin F-35 ile gayesi dünyayı kontrol etmek. Türkiye yerli sistemleri üretmeye devam etmeli” dedi.