Eski Philips çalışanından itiraf! "Türkiye'yi dinliyorduk"
Hollanda merkezli Philips şirketinin eski bir kriptografı Cees Jansen Türkiye ile ilgili şoke eden bir itirafta bulundu. Philips ürettiği cihazlarla Türkiye'yi dinlemişti. Jansen'in itirafına göre Philips bunu BVD, AIVD ve Amerikan istihbarat servisi CIA için yaptı.
Bu haftanın başlarında istihbarat servisleri CIA ve Alman BND'nin birçok ülke hükümetinin iletişimini ele geçirdiği açıklandı.
Aslında bu dinleme çalışması yeni bir durum değildi. CIA ve BND, 1970'den itibaren İsviçre şirketi Crypto AG'nin gizli sahibiydiler. Şirket,120'den fazla ülkeye gizli iletişimi şifrelemek için kullanılan sistemler satmıştı. Bu ülkeler arasında Türkiye de vardı.
Ancak bu şifreleme bazı ülkeler için kasıtlı olarak zayıflatıldı. Böylece şirket CIA ve BND (Alman istihbaratı) için şifrelenmiş mesajların basit bir şekilde deşifre edilerek çözülmesini olanak sağladı.
Jansen'e göre Türkiye de CIA tarafından izlenmek istenen ülkeler arasındaydı. Ancak Alman istihbarat servisi BND, Türkiye'yi dinlemeye yanaşmadı. Buna gerekçe olarak da NATO üyesi olmasını ve resmi olarak Almanya'nın müttefiki olmasını gösterdi.
Bunun üzerine de CIA, BND ile gizli ortak olduğu Crypto AG yerine Türkiye'yi dinlemek için Hollanda'nın köklü şirketi Philips'ten yardım istedi.
PHİLİPS VE HOLLANDA İSTİHBARAT SERVİSİ TÜRKİYE'Yİ DİNLEMEYE BAŞLADI
Philips, Aroflex'in şifrelemesini zayıflatmak için AIVD'nin öncüsü olan BVD ve Amerikan istihbarat servisi CIA tarafından görevlendirildi. Aroflex, NATO müttefikleri arasında gizli iletişim için tasarlanmış bir kodlama cihazıydı. Türkiye, bu cihazı, ordunun iç iletişimi için kullandı. Kriptograf Jansen, Philips bu çağrıya cevap verdi.
Firmada kriptograf olan Jansen, o dönem kendisinden istenene farklı baktığını belirterek, "Patronun benden istediğini yaptım, yapılması gerekeni yaptım. Müttefik Türkiye'yi aldatma operasyonunu sorgulamadım" dedi.
Philips ise ortaya çıkan dinleme skandalına ilişkin yorum yapamayacağını belirterek, "Çok uzun zaman önce şirket arşivini inceledik. Ancak arşivcilerimiz bu konuda herhangi bir bilgi bulamadılar." ifadesini kullandı.