Esnaflar nereye şikayet edilir? Esnaf şikayet hattı numarası kaç? Esnaf şikayet hattı!

Esnaf şikayet hattı, numarası! Denetimsiz koşullar altında gittikçe liyakatleşen ve bir zorbalık yapmadığı kalan esnafların nereye, nasıl şikayet edileceği vatandaşlar tarafından araştırılan bir konu olmaya devam ediyor. Tüketicilerin ceplerini gereksiz fiyat politikalarıyla gasp eden, müşterilerine yeteri değeri göstermeyen ve bozuk veya kırık ürünler satan esnafları haberimizde aktaracağımız yöntemler ile şikayet edebilirsiniz. Peki, Esnaflar nereye şikayet edilir? Esnaf şikayet hattı!

Esnaflar nereye, nasıl şikayet edilir? Esnaf şikayet hattı! Tüketicileri fiyatlar, uygunsuz davranışlarla ve kırık veya bozuk ürünler satıp dolandıran kötü niyetli esnafları nereye şikayet edileceği araştırılıyor. 

Esnaflar nereye şikayet edilir? Esnaf şikayet hattı numarası kaç? Esnaf şikayet hattı!

Esnaflar nereye şikayet edilir?

Türkiye genelinde tüketici haklarının korunması ve tüketici işlemlerinden kaynaklı uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulması amacıyla kurulan tüketici hakem heyetlerinin görev alanları ve sınırları netleşti. Bu heyetler, tüketici işlemleri ve uygulamalarından doğan sorunlara yönelik çözüm bulmak amacıyla faaliyet gösteriyor.

Eğer bir Büyükşehir statüsünde olan bir ilde yaşıyorsanız, sorun yaratan esnafı bulunduğunuz Büyükşehir Belediyesi'nin Zabıta ekiplerine şikayet edebilirsiniz. Zabıta şikayet hattı numarası ise ALO 153'tür.

Ancak, 'Büyükşehir' statüsünde olmayan illerin merkezlerinde, tüketici uyuşmazlıklarının çözümünde para tutarına göre iki ayrı sınıflandırma kapsamında şikayet edebilirsiniz.

  1. 8.480 TL'nin Altında Olan Uyuşmazlıklar: Bu kapsamda, söz konusu para tutarından düşük olan uyuşmazlıklar, il tüketici hakem heyetlerinin yetki alanına girer. Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde yaşanan ve 8.480 TL'ye kadar olan tüketici uyuşmazlıkları, il tüketici hakem heyetleri tarafından değerlendirilir ve çözüme kavuşturulur.

  2. 5.650 TL ile 8.480 TL Arasındaki Uyuşmazlıklar: Bu aralıktaki tüketici uyuşmazlıkları ise, büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde yaşanan sorunlar kapsamında değerlendirilir. Yani 5.650 TL ile 8.480 TL arasındaki uyuşmazlıklar, ilçe tüketici hakem heyetleri tarafından ele alınır ve çözüm süreci başlatılır.

Tüketici hakem heyetlerinin para sınırları, tüketici işlemlerinden kaynaklanan uyuşmazlıkların düşük tutarlı ve orta düzeydeki şikayetlerini kapsamaktadır. Belirtilen sınırların üzerindeki tutarlarla ilgili uyuşmazlıklar ise doğrudan tüketici mahkemelerine başvurulması gerekmektedir.

Tüketici hakem heyetleri, tüketicilerin sorunlarını hızlı ve etkili bir şekilde çözmek için çalışmaktadır. Tüketiciler, haklarının korunması ve uyuşmazlıklarının adil bir şekilde çözülmesi için bu heyetler aracılığıyla başvurularını yapabilirler.

Tüketici haklarının korunması ve tüketici uyuşmazlıklarının çözüme kavuşturulması için belirlenen para sınırlarına göre, tüketici hakem heyetlerinin görev alanları ve sınırları belirli tutarlarla belirlenmiştir.

Esnaflar nereye şikayet edilir? Esnaf şikayet hattı numarası kaç? Esnaf şikayet hattı! - Resim : 2

Esnaf şikayet hattı numarası kaç? Esnaf şikayet hattı!

Zabıta, şehirlerde düzeni ve güvenliği sağlamak, kamu düzenini korumak ve vatandaşların huzur içinde yaşamasını temin etmekle görevli bir birimdir. Zabıta, çeşitli konularda şikayetlerinizi iletebileceğiniz ve bilgi alabileceğiniz 153 numaralı telefon hattı üzerinden hizmet vermektedir.

Alo Zabıta Çağrı Merkezi ve Şikayet Hattı olan 153, herhangi bir usulsüzlük, düzensizlik veya rahatsızlık durumunda arayabileceğiniz önemli bir numaradır. Zabıta, şehirlerde trafik düzeni, çevre düzenlemesi, işgaliye ve ruhsat konuları, esnaf faaliyetleri, sokak hayvanları gibi birçok konuda görevlidir. Bu nedenle, çevrenizde gördüğünüz usulsüz durumları veya rahatsızlık veren olayları zabıtaya bildirerek düzenin korunmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Alo Zabıta Çağrı Merkezi ve Şikayet Hattı'ndan neler bildirebilirsiniz?

-Trafik düzenine aykırı davranışlar ve park ihlalleri

-Sokak hayvanlarına ilişkin şikayetler

-Yol ve kaldırım işgalleri

-İşyerlerinin ruhsat ve izin eksiklikleri

-Çevre kirliliği ve düzensizlikler

-Toplum sağlığını tehdit eden durumlar

-Halk sağlığını etkileyen olumsuzluklar

-Sorun ve güvenlik problemi çıkaran esnaflar

-Bozuk ve kırık ürün satan esnaflar

Esnaflar nereye şikayet edilir? Esnaf şikayet hattı numarası kaç? Esnaf şikayet hattı! - Resim : 3

Zabıta, toplum düzenini ve huzurunu koruyan önemli bir kamu kurumudur ve 153 numaralı telefon hattı, vatandaşların bu birimle iletişime geçmesini sağlayan etkili bir araçtır. Gerekli durumlarda zabıta ekipleri, şikayetleri inceleyerek sorunlara hızlı ve etkili bir şekilde müdahale eder.

Unutmayın, düzen ve güvenliğin sağlanmasında sizin de desteğiniz önemlidir! Alo 153 numaralı Zabıta Çağrı Merkezi ve Şikayet Hattı'ndan vatandaşlar olarak sorunları bildirerek şehir yaşamının daha yaşanabilir olmasına katkı sağlayabilirsiniz.

Tüketici hakem heyeti şikayet başvurusu

Tüketici hakem heyetleri, tüketici ile işletmeler arasında ortaya çıkan anlaşmazlıkların çözümüne yönelik olarak kurulan resmi organlardır. Tüketici hakem heyetleri, tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıkları adil ve tarafsız bir şekilde ele alır ve çözüm bulmaya çalışır. Türkiye'de her il ve ilçede bulunan tüketici hakem heyetleri, yargıya gitmeden, ücretsiz ve hızlı bir şekilde tüketici ve işletme arasındaki sorunların çözümüne katkı sağlar.

Tüketici hakem heyetleri kimlerden oluşur?

Tüketici hakem heyetleri, çeşitli kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşur. Heyetin başkanlığını ilgili ildeki Ticaret İl Müdürü, ilçelerde ise Kaymakam veya görevlendireceği bir memur yapar. Diğer üyeler ise belediyeler, barolar, tacir/esnaf ve tüketici örgütlerinin temsilcileri arasından seçilir. Bu şekilde tüketici hakem heyetleri, taraflara tarafsız ve uzman bir bakış açısıyla hizmet verir.

Tüketici hakem heyetlerine başvuru süreci

Tüketiciler, tüketici hakem heyetlerine başvurularını şahsen veya avukatları aracılığıyla yapabilirler. Başvurular, elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Başvuru için tüketici hakem heyetlerine herhangi bir ücret ödenmez.

Başvuruda, tüketici işlemi ve uyuşmazlık konusunu içeren dilekçenin yanı sıra, varsa delil niteliğindeki ilgili belgeler de sunulmalıdır. Eğer döviz cinsinden bir uyuşmazlık söz konusu ise, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenen efektif döviz satış kuru üzerinden Türk Lirası'na çevrilmelidir.

TÜKETİCİ HEYET ŞİKAYET BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ

Tüketici heyet parasal sınırı

Tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurularda her yıl parasal sınırlar belirlenir. 2023 yılı itibarıyla belirlenen parasal sınırlara göre:

İlçe tüketici hakem heyetleri, 66.000 TL'nin altındaki uyuşmazlıklara bakar.

İl tüketici hakem heyetleri, büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 66.000TL'nin altındaki uyuşmazlıklara bakar.

66.000 TL ve üzerindeki uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamaz; bu durumda tüketici mahkemeleri devreye girer.

Tüketici hakem heyetlerinin karar süreci

Tüketici hakem heyetleri, başvuruları tarih ve sırasına göre en geç altı ay içinde değerlendirir ve karara bağlar. Ancak bazı durumlarda başvuru konusu, başvuru türü veya mal/hizmetin özelliğine göre karar süresi en fazla altı ay daha uzatılabilir. Ayrıca, tarafların ivedi inceleme talebi olması halinde tüketici hakem heyetleri başvuruyu öncelikle gündeme alabilir.

Tüketici hakem heyetleri tarafından verilen kararlar, tarafları bağlayıcıdır ve yerine getirilmezse, tüketiciler bu karara uygun olarak İcra ve İflas Kanunu'na göre icra işlemi başlatabilirler.

Tüketici hakem heyetlerine itiraz süreci

Tüketici hakem heyetlerinin verdiği kararlara tarafların itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Taraflar, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde tüketici hakem heyetinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesine, tüketici mahkemesi bulunmayan yerlerde asliye hukuk mahkemesine karara karşı itiraz edebilirler. Ancak, daha önce karar veren tüketici hakem heyetine itiraz amacıyla yeniden başvuru yapılamaz.

Tüketici hakem heyetleri takip işlemleri

Tüketici hakem heyetleri ve başvuru süreçleri hakkında daha fazla bilgi için Ticaret Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan "Sıkça Sorulan Sorular" bölümü ziyaret edilebilir. Ayrıca, başvuru aşamaları ve sonuçları e-Devlet üzerinden TÜBİS kanalıyla takip edilebilir.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ BAŞVURU ŞİKAYET TAKİBİ İÇİN TIKLAYIN

Esnaflar nereye şikayet edilir? Esnaf şikayet hattı numarası kaç? Esnaf şikayet hattı! - Resim : 4

Sanayi ürünleri şikayet hattı

Tüketicilerin güvenli ve sağlıklı ürünlerle buluşması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren ALO 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattı aktif olarak hizmet veriyor. 2014 yılından beri faaliyette olan bu hat, tüketicilerin sanayi ürünlerine ilişkin ihbar ve şikayetlerini doğrudan ilgili birimlere iletebilmesine olanak sağlıyor.

ALO 130 hattı, Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü ve Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü sorumlulukları kapsamında olan ürünlerle ilgili ihbar ve şikayetleri kabul ediyor. Aerosol Kaplar, Asansörler, ATEX Ürünleri, Basınçlı Ekipmanlar, Elektrikli Ekipmanlar, Gaz Yakan Cihazlar, Makineler, Otomotiv, Sivil Patlayıcılar, Teleferikler gibi çeşitli ürün grupları için ALO 130 hattı tüketici ve işletmelerden gelen ihbarları işleme alıyor.

2019 yılında sadece 2.232 bildirim alan ALO 130 hattı, bu bildirimleri teknik şubelere yönlendirerek gerekli incelemeleri gerçekleştiriyor. Bakanlık sorumluluk alanına girmeyen ürünler ise ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına yönlendiriliyor.

Ayrıca, insan sağlığı, can ve mal güvenliği açısından risk taşıyan ürünleri ve firmaları ihbar etmek isteyen tüketiciler için "Alo 175 Tüketici Danışma Hattı" da hizmet vermektedir. Bu çağrı merkezi tüketicilere sorunlarıyla ilgili çözüm yollarını sunmanın yanı sıra tüketici uyuşmazlıklarının çözümü amacıyla ilgili makamlara yönlendirme yapmaktadır.

Tüketiciler, ALO 130 ve ALO 175 hatları üzerinden ihbar ve şikayetlerini hafta içi 8:45-12:30 ve 13:30-17:15 saatleri arasında iletebilirler. Ayrıca, online iletişim formunu kullanarak da bildirimlerini yapabilirler.

Bu iki hat, tüketicilerin güvenli ve sorunsuz bir alışveriş deneyimi yaşaması için önemli birer iletişim kanalıdır ve tüketici haklarının korunmasına katkı sağlamaktadır.

SANAYİ ÜRÜNLERİ ŞİKAYET FORMU İÇİN TIKLAYIN

GÜNÜN VİDEOSU

Palandöken’de çığ düşme anı böyle görüntülendi!

Erzurum Palandöken Dağı'nda yüksek irtifa kampı yapan Judo Milli Takımı Sultan Seki'si bölgesine tırmanırken çığ düştü. Çığ düşme anı kameraya böyle yansıdı.