"ESTAM Türkiye’ye örnek olacak!”
Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın SuperHaber’den Neşe Berber’e konuştu…
Aydın: ESTAM, Eyüp Sultan’ın tarihi mirasını ayağa kaldırıp İstanbul’un kalbinin burada atması sağlanacak tarihi merkez cazibe merkezine dönüştürülecek. Turizm potansiyeli gelişerek ticaret artacak. Eyüpsultan’ın ekonomisi katlanarak büyüyecek. Eyüpsultan dünyanın en görkemli destinasyonu olacak. Eyüpsultan bütün zamanlarda bizim ve bütün insanlık için huzur şehri görkemli mirasımızdır. Bu görkemli mirasın ışığını yeniden yaymak için ESTAM projesini başlattık. ESTAM Türkiye’ye model olacak.
Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın ile ESTAM projesinin tüm detaylarını projenin önemini Eyüpsultan'ın tarihi sokaklarında halkın arasında konuştuk.
Nasıl bir belediyecilik anlayışı yürütüyorsunuz?
İlçenin tarihi mirasını esas alarak Eyüp’ü bir huzur kenti yapma anlayışıyla, her alanda sürdürülebilirlik ilkesini benimsemiş, muhtacı, sahipsizi olmayan, sosyal ve kültürel belediyecilikte öne çıkmış, toplumsal gelişime liderlik eden, alt ve üst yapı sorunlarını çözmüş, geleceği yüksek standartlarda inşa eden şeffaf ve dinamik belediye olmaktır. Eyüpsultan “özel” bir ilçedir. Tarihi mirası, coğrafi yapısı ve konumu ilçemizi farklı bir konuma getirmektedir. Farklı olan ilçemizde belediye hizmetlerinin de farklı olması, Eyüpsultan’a özgün açılımları içermesi gerekmektedir. Bu sebeple belediyeciliği “rutin”in dışına taşımak, farklı ve özgün uygulamalarla bir yandan bu günün sorunlarına çözüm üretirken diğer yandan da geleceğimizi en güzel şekilde inşa etmenin gayreti içerisindeyiz.
Projenin planlamasını nasıl yaptınız?
ESTAM projesine start verdiğimizde Tarihi Merkez’deki sorunları, ulaşım, yaya kullanım alanı, fiziki mekan, tarihi çevre sorunları olmak üzere 4 ana kategoriye ayırdık. Bu temel sorunlar Eyüpsultan’ın estetik standartlarının aşınmasına, Tarihi Merkez’in ihtişamını kaybetmesine neden oluyordu. Şehrin, mekansal, sosyal ve kültürel gelişimi durmaya yüz tutmuştu. Anıtsal eserler işlevini kaybetmeye başlamış, ulaşım, erişim, otopark büyük bir sorun haline gelmişti. Meydanın Haliç’le bağlantısı kopmuştu. Eyüpsultan Tarihi Merkez çalışmalarına bu sorunlara kalıcı çözüm üretmek amacıyla başladık.
EYÜP SULTAN TARİHİ MERKEZİ
Eyüp Sultan Tarihi Merkez Yönetimi Planlama Alanı, Haliç Köprüsü’nden Piyerloti’ye kadar uzanan alanı kapsamaktadır. Bu alan, Haliç aksıyla bütüncül değerlendirilmekte ve 7 ayrı bölgeden oluşmaktadır. Bu bölgeler; 1. Merkez Bölgesi, 2.İkincil Merkez Bölgesi, 3. Rekreasyon Bölgesi, 4. Amcazade Park ve Bakı Bölgesi,5. Kültür Adası, 6. Otopark Bölgesi, 7. Mezarlık Bölgeleridir.
9 ROTALI REHBERLİK HİZMETİ
Belediyemizin vizyon projelerinden ESTAM (Eyüpsultan Tarihi Merkez) projesi kapsamında kokartlı rehber eşliğinde Rehberlik Hizmeti uygulaması başlatılmış. Hani EyüpSultan’ı gezeyim hem de bilgi alayım diyorsanız, Eyüp Camii ve Çevresi Güzergahı, İdris Tepesi, Piyerloti ve Eyüp Mezarlığı, Ayvansaray Kızılmescid Güzergahı, Haliç Turu, Dîni Yapılar Turu, Hanım Eserleri Turu, Sanat Turu, Şahıs Turu, Nişanca Turu’yla 9 farklı güzergahın yer aldığı gezi rotaları Bu 9 rotanın ana omurgasını oluşturan merkez ilk 3 rotayı Eyüp Camii ve Çevresi Güzergahı, İdris Tepesi, Piyerloti, Eyüp Mezarlığı ve Ayvansaray Kızılmescid Güzergahı kokartlı rehberler eşliğinde gezdiriliyor.
Beyaz Masa çağrı merkezini arayan Eyüpsultanlılar, istedikleri rota için kayıt yaptırarak gezilere katılabiliyor. Ortalama 3 saat süren ve 35 kişiden oluşan turun tamamı yürüyüş halinde ve tur rehber kulaklık sistemiyle birlikte yapılıyor. Rehberlik Hizmetleri Merkezi olarak belirlenen bir diğer adıyla Koordinasyon Merkezi’nde (Caferpaşa Medresesi’nin yanı) bir araya gelen ziyaretçiler, kulaklık sistemini teslim aldıktan sonra kokartlı rehberlerle birlikte rotalarını gezmeye başlıyorlar. Gezi sırasında ziyaretçilere 9 rotanın tamamının bilgilerinin ve genel Eyüpsultan Gezi Haritası’nın yer aldığı Eyüpsultan Genel Gezi Kitabı veriliyor.
EYÜPSULTAN FATİH’İN EMANETİ
Eyüpsultan Fatih’in emaneti, Eyüp Sultan’ın kurucusu olduğu şehir medeniyet tarihimizin en değerli yerlerinin başında geliyor. Sur dışı İstanbul’da kurulan ilk belde ile şehirciliğin temellerinin ilk adımları burada atılmış ve şehircilik Eyüpsultan’dan cihana yayılmıştır. Şehircilik, mimari ve medeniyet mirası ile İslam coğrafyasının en önemli ziyaret merkezlerinden olan Eyüpsultan her yıl yerli, yabancı milyonlarca insana ev sahipliği yapıyor. Başkan Remzi Aydın, Tarihi Meydan’ı ve çevresini değiştirecek, şehrin tarihi kimliğini yaşatacak ve gelecek nesillere aktarmak için Eyüp Sultan Tarihi Merkezi Projesi’ni (ESTAM) başlattı.