EUS tercihleri nasıl yapılıyor? Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı tercih kılavuzu

Eczacılıkta Uzmanlık yapmak isteyen adaylar için büyük gün geldi. Sınava giren adaylar aylardır tercihlerin yapılacağı günü bekliyordu. Eczacılıkta Uzmanlık tercihi için bekleyişte olan adaylar, ÖSYM'nin tercihleri başlatmasını bekliyordu. Eczacılıkta Uzmanlık yapmak isteyen adaylar "Eczacılıkta Uzmanlık tercihleri nasıl yapılır" araştırmalarına başladı. Tercihler bugün itibarıyla başladı. Peki Eczacılıkta Uzmanlık tercihleri nasıl yapılır? Eczacılıkta Uzmanlık ne demek? Ne gibi faydası olur? Eczacılıkta Uzmanlık kontenjanları açıklandı mı? Detaylar haber özette...

Eczacılıkta Uzmanlık yapmak isteyen adaylar için büyük gün geldi. Sınava giren adaylar aylardır tercihlerin yapılacağı günü bekliyordu. Eczacılıkta Uzmanlık tercihi için bekleyişte olan adaylar, ÖSYM'nin tercihleri başlatmasını bekliyordu. Eczacılıkta Uzmanlık yapmak isteyen adaylar "Eczacılıkta Uzmanlık tercihleri nasıl yapılır" araştırmalarına başladı. Tercihler bugün itibarıyla başladı. Peki Eczacılıkta Uzmanlık tercihleri nasıl yapılır? Eczacılıkta Uzmanlık ne demek? Ne gibi faydası olur? Eczacılıkta Uzmanlık kontenjanları açıklandı mı? Detaylar haber özette...

eus

ECZACILIKTA UZMANLIK EĞİTİMİ TERCİHİ NASIL YAPILIR?

ÖSYM tarafından alınacak olan 2017-EUS tercihleri, 20 Kasım 2017 tarihinde (bugün) alınmaya başlanacak ve 24 Kasım 2017 tarihine kadar sürecek. Adaylar, tercihlerini ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden elektronik ortamda yapacak ve ardından tercih sonuçları ve yerleştirme işlemleri için bekleyişe geçecek.

Tercih ve yerleştirme işlemlerinde, 2017- EUS Başvuru Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallar uygulanacaktır. Adayların tercihlerini yapmadan önce ilgili kılavuzu dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.

6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 2. maddesinin A) bendi gereği, Türk vatandaşı olanlar tercih yapabileceklerdir.

YÖKDİL veya TÖMER yabancı dil sınav sonucunu kullanmak isteyen adayların, bu bilgilerinin ilgili kurumlardan (EUS’a başvurduğu TC Kimlik Numarası ile) ÖSYM’ye iletilmesini sağlamaları gerekmektedir.

eus

2017 EUS TERCİH İŞLEMLERİ

Tercih ve yerleştirme işlemlerinde, 2017- EUS Başvuru Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallar uygulanacaktır.
Adayların tercihlerini yapmadan önce ilgili kılavuzu dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.
6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 2. maddesinin A) bendi gereği, Türk vatandaşı olanlar
tercih yapabileceklerdir.
YÖK DİL veya TÖMER yabancı dil sınav sonucunu kullanmak isteyen adayların, bu bilgilerinin ilgili
kurumlardan (EUS’a başvurduğu TC Kimlik Numarası ile) ÖSYM’ye iletilmesini sağlamaları
gerekmektedir.

EK YERLEŞTİRMEYE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Bu yerleştirmeden boş kontenjan kalması durumunda ek yerleştirme yapılacaktır. Ek yerleştirme
tarihleri ÖSYM’nin internet adresinden ayrıca duyurulacaktır.
Ek yerleştirme tercih işlemleri, ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden aday
tarafından, bireysel olarak internet aracılığıyla yapılacaktır. Ek yerleştirme, 2017-EUS Başvuru
Kılavuzu’nda yer alan ilke ve kurallara göre yapılacaktır.
Ek yerleştirme ücreti, 15.00 TL’dir. Ücret, ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER”
alanından kredi kartı/banka kartı ile yatırılacaktır. Banka/ATM’den ödeme yapılmamalıdır. Adaylar, bu
ücreti tercih işlemlerini tamamladıktan sonra tercih süresince ve tercih süresinin bitiminden sonraki ilk
gün saat 23.59’a kadar yatıracaklardır. Bu ücreti yatırmayan adayların yapmış oldukları tercihleri,
yerleştirme işlemine alınmayacaktır


"AMACIMIZ ECZACILIK MESLEĞİNİ DAHA İYİ BİR ALANA ÇEKMEK"

''Esasında şuradan bakmamız lazım, eczacılar eskiden de biyokimya ve farmakoloji gibi alanlarda uzmanlık yapıyorlardı. Daha sonra eczacıların TUS sınavına girmeleri ve uzmanlık yapmaları engellendi. Amacımız eczacının mesleğini hekimlerle, diş hekimleriyle ve hemşirelerle birlikte daha iyi yapabileceği bir alana çekmek.''

KLİNİK ECZACILIK UZMANLIĞI MÜFREDATI HAZIR

Klinik Eczacılık Uzmanlık Eğitim Müfredatı'nı da oy birliği ile kabul ettiklerini ve Resmi Gazete’de yayınlanmasını beklediklerini söyleyen Prof. Gümüşel, eczacılıkta uzmanlık eğitimi verecek merkezler ve uzmanlık eğiticilerinin yetki alması için EUK tarafından bir başvuru formu hazırlanacağı ve başvuruların bu formlar ile EUK’a yapılacağını belirtti.

Bu süreçte kontenjanlar belirlenecek ve soru bankaları oluşturulacak. Yılda bir kez yapılması planlanan sınavın ilki, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)'nin kabul etmesi durumunda Aralık 2016 tarihinde gerçekleştirilecek.

ÖSYM'nin yoğun sınav takvimi nedeni ile sınavın Aralık 2016 tarihine yetişmemesi durumunda ise, ilk sınavın yetkili üniversitelerde gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

MULTİDİSİPLİNER EĞİTİMLER YAPILACAK

Eczacılıkta uzmanlık eğitimlerinin sadece eczacılık fakültelerinde yapılacak eğitimler olmadığının altını çizen Gümüşel, ''Bu uzmanlık öğrencileri eczacılık fakültelerinin öğrencisi olacak fakat disiplin olarak tıp fakültesi ve diğer ilgili branşlar ile birlikte uzmanlık eğitimi alacaklar'' ifadelerini kullandı.

Sınana girecek eczacıların, bu sınav sonunda uzmanlık yapmaya hak kazanacaklarını ve ilgili eczacılık fakültesinin anabilim dalına başvuracaklarını dile getiren Prof. Dr. Gümüşel, ''Bu eğitimin programı multidisipliner bir eğitim, yani eczacılar da tıp doktorları da bu eğitimin içerisinde olacaklar. Teorik eğitimlerinin bir kısmını belki eczacılık fakültesinde bir kısmını yine hekim arkadaşlarımızdan alacaklar. Ama pratik eğitimler daha çok hastanede, hasta başında olacak. Aynen tıpta uzmanlık ya da diş hekimliğinde uzmanlık öğrencisi gibi düşünebilirsiniz" açıklamalarında bulundu.

TÜM ECZACILAR SINAVA GİREBİLECEK

EUS'a, sadece fakülte eczacılarını değil serbest eczacılar, üniversiteden yeni mezun olan ya da çok uzun yıllar önce mezun olmuş tüm eczacılar girebilecek. Ancak serbest eczacıların uzman olarak çalışma hakkı kazanması sonrası eczanelerini açık tutma şansı olmayacak.

SADECE ÜNİVERSİTE KONTENJENLARI OLACAK

EUS sonrası sadece üniversitelerde bu uzmanlık alanı kontenjanları olacağını dile getiren Gümüşel, ''Şimdilik sadece üniversite kontenjanları olacak. Dolayısıyla da uzmanlıklar eczacılık fakültelerinin olduğu yerlerde olacak. Ancak uzmanlık eğitiminin ana uygulama yeri hastaneler olduğu için bu yeterli değil. Eczacılık Fakültesi'nin bağlı olduğu üniversitenin tıp fakültesi olması son derece iyi olacaktır. Ancak tıp fakültesi olmayan üniversitelerde eczacılık fakülteleri bir hastane ile afiliye bir protokol imzalayarak uzmanlık yetkisine sahip olabilecek'' dedi.

EUK, uzmanlık alanları için kontenjan sayılarını belirleyecek. Açılan uzmanlık alanları ile ilgili konuda doktora yapmış kişiler, yaptıkları doktora EUK tarafından uzmanlık olarak değerlendirilirse bu kontenjanlardan yararlanabilecek.

SONRAKİ HEDEF RADYOFARMASİ

Klinik Eczacılık ve Fitofarmasi Uzmanlık Alanları ile ilgili tüm çalışmaların tamamlanması sonrasında yeni alanlarında açılacağını dile getiren Gümüşel, ''Öncelikle aklımızdan geçen radyofarmasi uzmanlık alanının Türkiye'de üçüncü alan olarak açılması. Ama önce klinik eczacılık ve fitofarmasi ile ilgili tüm işlemleri bitirelim ve sorunsuz bir sınav yapalım sonrasında benim kafamdan geçen radyofarmasi alanının Türkiye'ye kazandırılması. Çünkü bu alan özellikle nükleer tıp ve görüntüleme ile birlikte tüm dünyada gelişmekte olan bir alan" diye konuştu.

12 BİN ECZACI İSTİHDAMI OLACAK

Eczacılık Fakülteleri kontenjanları ile ilgili de açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Bülent Gümüşel, "Hem Türk Eczacılar Birliği'nin hem de Sağlık Bakanlığı'nın çalışmalarında, 2023'te 10 bin ile 12 bin arasında eczacının istihdam fazlası olacağı görülüyor. Bu nedenle biz de YÖK Başkan vekilimizle yaptığımız görüşmelerde bu kontenjanların azaltılmasını ve yeni eczacılık fakültelerinin açılmamasını talep ettik. Aynı zamanda 2017'den itibaren eczacılık fakültelerine taban sıralama getirilmesini de teklif ettik'' ifadesini kullandı.

Fakültelerde yeterli derecede öğretim ve araştırma görevlisi olmadan veya yeterli fiziki koşullar sağlanmadan öğrenci alınmaması için de çalışmalar sunduklarını ile getiren Gümüşel, YÖK'ün de bu konuda aynı düşüncelere sahip olduğunu ifade etti.

Kontenjanlar kısa sürede düşürülemeyecek ancak artış da göstermeyecek. Eczacılıkta uzmanlık alanlarının 2023'te zorunlu hale gelmesi ile de eczacılıkta yeni istihdam alanları da yaratılmış olacak.

EUS tercihleri nasıl yapılıyor? Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı tercih kılavuzu ile ilgili etiketler eczacılıkta uzmanlık tercih kontenjanları açıklandı mı
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.