Evrenin en büyük yıldızlarının kalıntıları bulundu!

James Webb Uzay Teleskobu, astronomların erken evrende milyonlarca Güneş'in gücüne sahip "göksel canavarlar" olarak nitelendirilen süper kütleli yıldızların ilk kimyasal işaretlerini tespit etti.

Şimdiye kadar, herhangi bir yerde gözlemlenen en büyük yıldız, Güneşimizin yaklaşık 300 katı bir kütleye sahipti. Ancak yeni bir çalışmada, süper kütleli en büyük yıldızın tahmini kütlesi 5.000 ila 10.000 Güneş olduğu belirtiliyor.

Çalışmanın arkasındaki Avrupalı araştırmacılardan oluşan ekip, daha önce astronominin en büyük gizemlerinden birini açıklamak amacıyla süper kütleli yıldızların varlığını araştırmaya koyuldu.

Küresel kümeler olarak adlandırılan kümeler halinde birleşmiş farklı yıldızların bileşimindeki büyük çeşitlilik karşısında şaşkınlık içinde kalan gökbilimciler, çoğunlukla çok eski olan bu kümelerin, nispeten küçük bir alanda milyonlarca yıldızı barındırabildiğini aktarmıştı. Yani aslında gece gökyüzüne baktığımızda tek bir yıldız olarak düşündüğümüz o parıltılar, aslında milyonlarca yıldıza sahip bir galaksi kümeleri olabiliyordu.

Astronomideki gelişmeler, evrenin ilk yıldızları ve ilk galaksileri arasındaki kayıp halka olduğu düşünülen, artan sayıda küresel kümeyi ortaya çıkardı.

Evrenin en büyük yıldızlarının kalıntıları bulundu!

YILDIZLARIN KİMYASAL YAPISINI İNCELEDİLER

Yıldızların çoğu, 70 milyon santigrat dereceye kadar bir sıcaklığa ihtiyaç duyan alüminyum gibi, üretilmesi için muazzam miktarda ısı gerektiren elementlere sahiptir. Ancak bu, yıldızların çekirdeklerinde ulaştığı düşünülen sıcaklığın çok üzerindedir. Böylece araştırmacılar bu sorun karşısında olası bir çözüm buldular: uzaya kimyasal "kirlilik" yayan, öfkeli bir süper kütleli yıldız.

Bu devasa yıldızların, sıkı bir şekilde bir araya gelmiş küresel kümelerdeki ardışık çarpışmalardan doğduğunu teorize ediyorlar.

Cenevre Üniversitesi'nden astrofizikçi ve çalışmanın baş yazarı Corinne Charbonnel, bu durumu şu şekilde açıkladı: "Bir tür tohum yıldız giderek daha fazla yıldızı yutacak."

"Sürekli olarak maddeyle beslenen ve büyük bir kısmını dışarı atacak olan dev bir nükleer reaktör gibi" 

Charbonnel, genç yıldızlarla beslenen güneşin, yıldızlara yaklaştıkça daha fazla kimyasal çeşitliliğe sahip olacak bir oluşum ve kirliliği ortaya çıkaracağını söyledi.

Ancak ekibin teorilerini desteklemek için gözlemlere ihtiyacı vardı.

13 MİLYAR IŞIKYILI ÖTEDE BULUNDU!

Süper yıldızları, 13 milyar ışıkyılı uzaklıkta bulunan GN-z11 galaksisinde buldular. Yıldızların teleskoplara yansıyan ışıkları, Büyük Patlama'dan sadece 440 milyon yıl sonra geldiği tahmin ediliyor.

James Webb Teleskobu, bu dev yıldızlar için iki yeni ipucu sundu: Küresel kümelerdeki yıldızların inanılmaz yoğunluğu ve bol miktarda nitrojene sahip olmaları.

Araştırmacıların yalnızca süper kütleli bir yıldız tarafından üretilebileceğine inandıkları nitrojen oluşumu için gerçekten aşırı veya imkansız denebilecek sıcaklıklar gerektiriyor.

Yıldızları "göksel canavarlar" olarak da adlandıran bilim insanı Charbonnel, "James Webb Uzay Teleskobu tarafından toplanan veriler sayesinde, bu olağanüstü yıldızların varlığına dair ilk ipucunu bulduğumuza inanıyoruz" dedi.

Bilim adamları, bu süper kütleli yıldızların yaşam beklentisinin sadece iki milyon yıl olduğunu tahmin ediyor.

Evrenin en büyük yıldızlarının kalıntıları bulundu! ile ilgili etiketler Güneş araştırma bilim insanı
GÜNÜN VİDEOSU

"Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması büyük şans" Emekli Pilot Tümgeneralden F-35 uyarısı!

Emekli Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, ABD’nin F-35 ile dünyayı kontrol ettiğini belirterek "F-35 programından çıkarılmak Türkiye için büyük şans. ABD’nin F-35 ile gayesi dünyayı kontrol etmek. Türkiye yerli sistemleri üretmeye devam etmeli” dedi.