EYT kimleri kapsıyor? EYT çalışmalarında son durum ne? 2023’te asgari ücret ne kadar olacak?
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, 2023'te yürürlüğe girecek EYT'liler ile ilgili düzenlemeleri ve asgari ücretteki son durumu SuperHaber YouTube kanalında masaya yatırdı.
Milyonlar Aralık ayında açıklanacak EYT düzenlemesine sayılı günler kala çalışmanın kritik detaylarını merak ediyor. 2023 yılında asgari ücrete gelecek zam oranı da diğer bir merak konusu.
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, EYT çalışmasındaki son durumu ve asgari ücrete ilişkin öngörülerini SuperHaber izleyicileri için anlattı.
Emeklilik için hizmet yılı, yaş ve prim gün sayısı şartlarının yerine getirilmesi gerektiğini aktaran Kaya, gün sayısı ve hizmet yılını tamamlayanların EYT'ye dahil olmaları için yaş şartına dair detayları açıklarken, ''EYT'lilerde 08.09.1999 tarihi öncesinde sigortalı olanlar ile ilgili herhangi bir formüle bakılmayacak'' şeklinde konuştu.
EYT kapsamında emekli olacak vatandaşların işten ayrılırken kıdem tazminatı haklarını alabileceklerini aktaran Özgür Kaya, 'istifa' kelimesine dikkat çekerken, ''Kişiler ‘iş akdini fesh ediyorum’ demeli, ‘istifa’ kelimesini kullanmaktan kaçınmalı. ‘İstifa’ kelimesini kullananlar hakları olan kıdem tazminatını yakmış olurlar.'' ifadelerini söyledi.
Asgari ücrete ilişkin öngörülerde bulunan Kaya, ''2023'ün ikinci üçüncü ayından sonra asgari ücretlilerin daha rahat hissedebileceği bir zam olacak. 2023’te ikinci bir asgari ücret ara zammının çok gerekli olmayacağı kanaatindeyim.'' sözleriyle ikinci bir ara zammın gerekli olmayacağına vurgu yaptı.
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya'nın açıklamaları şu şekilde;
''EYT'LİLERDE 08.09.1999 TARİHİ ÖNCESİNDE SİGORTALI OLANLAR İLE İLGİLİ HERHANGİ BİR FORMÜLE BAKILMAYACAK''
EYT 08.09.1999 tarihinden önce girişli sigortalıları kapsıyor. EYT’lilerin hizmet yılı, yaş ve prim gün sayısı şartlarını yerine getirmiş olmaları gerek. Ancak Erkek EYT'lilerde durum biraz farkldır. EYT’li kadın çalışanlarda 20 yıllık hizmet süresi, erkek çalışanlarda ise 25 yıllık hizmet süresi bulunması gerekiyor. Kişinin sigortalı olarak başlamaya çalıştığı tarih ödemesi gereken prim gün sayısını belirliyor. 5000 gün ile 5975 arasında sigorta başlangıç yıl itibariyle tamamlanması gereken gün sayısıdır. EYT uygulaması, 2023 ocak ayı itibariyle başlayacak. 08.09.1999 tarihi öncesinde sigortalı olanlarla ilgili herhangi bir formüle bakılmayacak.
EYT KAPSAMINDA EMEKLİ OLAN VATANDAŞLAR ÇALIŞMAYA DEVAM EDEBİLİR Mİ?
Emekliliği belirleyen unsur; ilk sigortalı tarihinizden, emeklilik başvurusu tarihinize kadar işverenin adınıza SGK’ya ödediği primdir. Aldığınız maaş, emekli maaşınızı belirler. Vergi mükellefi olan BAĞ-KUR'lular kendi primlerini belirler. Asgari ücretin tavanı ve tabanı arasında ücret belirleme hakarına sahipler. 4A ve 4C sigortalıları kendilerine prim belirleyemez. Emekli olan EYT’lilerin çalışması konusunda yasal olarak bir kısıtlama söz konusu değildir. Kişilerin EYT kapsamında gün sayılarında eksiklikleri varsa, tamamlamak için askerik ve doğum borçlanması haklardan yararlanabilirler.
KIDEM TAZMİNATI ALMAK İSTEYEN VATANDAŞLAR 'İSTİFA' KELİMESİNE DİKKAT!
08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olanlar işverenlerden kıdem tazminatı haklarına sahiptir. EYT kapsamında emekli olanlar işverenden böyle bir istekte bulunduğunda ‘iş akdini fesh ediyorum’ demeli, ‘istifa’ kelimesini kullanmaktan kaçınmalı. ‘İstifa’ kelimesini kullananlar hakları olan kıdem tazminatını yakmış olurlar!
''2023'ÜN İKİNCİ ÜÇÜNCÜ AYINDAN SONRA ASGARİ ÜCRETLİLERİN DAHA RAHAT HİSSEDEBİLECEĞİ BİR ZAM OLACAK!''
Aralık ayında asgari ücret tespit komisyonu toplanacak ve 2023 asgari ücret kararı belirlenecek. Yeni asgari ücret rakamı 2022’nin enflasyon rakamlarına göre belirlenecek. En temel sorunumuz ekonomik fiyat istikrarını oturtabilmek. 2023'ün ikinci üçüncü ayından sonra asgari ücretlilerin daha rahat hissedebileceği bir zam olacak. 2023’te ikinci bir asgari ücret ara zammının çok gerekli olmayacağı kanaatindeyim.
İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK UZMANI ÖZGÜR KAYA İLK KEZ SUPERHABER’DE AÇIKLADI: BES İLE İLGİLİ SİGORTACILIK VE BANKALARDA BİR SIKINTI VAR!
BES çalışma hayatında zorunlu haldedir. küçük birikimlerle tasarrufa teşvik eder. Devletin BES katkısı 2022'de yüzde 30’a çıkarılmıştı. oranlar ve katılımcı sayısı yükseldi. BES ile ilgili sigortacılık ve bankalarda bir sıkıntı var; Yurt dışındaki vatandaşlarla bes ile ilgili gerekli bilgilendirmeler yaplmıyor. Yurt dışında bulunan vatandaşlarımız ileride Türkiye’de SGK’dan emekli olurken BES’te oluşturdukları fonlarla emeklilik planlarını yapabilirler. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın Türkiye’den emekli olma hakları ellerinden belli orandan alınmış durumda. bu vatandaşlar çareyi BES’te arıyorlar. Yurt dışındaki vatandaşlarımıza yönelik bilgilenmeleri için bir kampanya düzenlemeli.
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya'nın açıklamalarının tamamını YouTube kanalımızda izleyebilirsiz...