EYT yasası çıktı mı? EYT son gelişmeler!

EYT son dakika haberleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Prim gün sayısını doldurmalarına rağmen yaş nedeniyle emekli olamayan binlerce kişi TBMM'ye sunulan üç yöntemin detaylarını araştırmayı sürdürüyor. Peki, EYT yasası çıktı mı? EYT son gelişmeler! Detaylar haberimizde...

Emeklilikte yaşa takılanlar son dakika haberlerini araştırıyorlar. Geçtiğimiz günlerde Prof. Dr. Cem Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanların (EYT) durumuyla ilgili olarak Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin'i görevlendirdiğini duyurdu. Prim gün sayısını doldurmalarına rağmen yaş nedeniyle emekli olamayan vatandaşlar TBMM'ye sunulan üç yöntemin detaylarını araştırmaya devam ediyor. TBMM, 1 Ekim itibariyle çalışmalarına başladı. Peki, EYT yasası çıktı mı? EYT son gelişmeler! Detaylar haberimizde...

EYT yasası çıktı mı? EYT son gelişmeler!

EYT YASASI ÇIKTI MI?

EYT Yasası henüz çıkmadı. Sosyal Güvenlik uzmanları yaptıkları çalışmalar neticesinde 3 yöntem belirledi. EYT konusunda belirlenen 3 yöntem geçtiğimiz günler içerisinde TBMM'ye sunuldu. TBMM, 1 Ekim itibariyle çalışmalarına başladı. 

BİRİNCİ YÖNTEM

1969 ve öncesinde doğmuş yani 50 yaşını doldurmuş kadınlar ve 1964 ve öncesinde doğmuş yani 55 yaşını doldurmuş erkekler, 3600 gün pirim ödemişlerse birinci yöntemin yasalaşması halinde erken emekli olabilecekler.

İKİNCİ YÖNTEM

İkinci yöntemde ise yaş şartı kaldırılacak. Çalışma günü ve pirim sayısı dikkate alınarak emekli olunabilecek. Yani 20 yıl çalışan bir kadın ve 25 yıl çalışan bir erkek, ikinci yöntemin yasalaşması halinde erken emekli olabilecekler. Ancak bu yöntemde de 1994 sonrasında işe başlayanların emeklilik şansı ortadan kalkmış olacak.

ÜÇÜNCÜ YÖNTEM

Üçüncü yöntem ise EYT’lilerin de başından beri beklediği düzenleme… Buna göre ise 1999 öncesinde işe başlayıp 5 bin gün çalışmış olanların yaş şartına takılmadan emekli olmaları…Yasanın çıkması halinde ise süreç yaklaşık 2 3 ay sürecek ve EYT’liler 2020’nin ilk aylarından itibaren emekli olabilecekler.

EYT’lierin sayısı yaklaşık 6 milyon kişi civarında olup, hemen emekli olabileceklerin sayısı ise 1 milyon kişinin üzerinde. EYT’lilere emeklilik imkanı tanınmasının sosyal güvenlik sistemine maliyeti ise 10 yılda 700 milyar liranın üzerinde olacağı da tespitler arasında. Ancak emeklilikte yaşa takılanlara göre düzenleme yapılsa, sadece 700 bin kişi hemen emekli olabilecek ve bunun da maliyeti yıllık 10 milyar liranın biraz üzerine çıkacak. EYT’lilere yönelik çözüm olabilecek önerilerden birisi de yurtdışında Finlandiya, Almanya gibi bazı ülkelerde örneği olan kesintili erken emeklilik modeli. Daha önce emekliliğine kaç yıl kalmışsa her yıl için yüzde 5 düşük maaşı kabul edenlere veya emekliliğe yaş şartından kaç yıl kalmışsa hesaplanacak bedelin peşin ödenerek hemen emeklilik modeli gündeme gelmişti. Buna göre Finlandiya’da 61 ve Almanya’da 63 yaşını dolduranlar, belli bir kesinti miktarını kabul etmeleri durumunda kısmi erken yaşlılık emekliliğne hak kazanabilmektedir. Almanya’da yıllık yüzde 3,6 oranında kesinti yapılmaktadır.

EYT yasası çıktı mı? EYT son gelişmeler! ile ilgili etiketler Recep Tayyip Erdoğan TBMM emeklilik emekli maaşı