8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortalı olanlar ‘emeklilikte yaşa takılanlar’ (EYT) düzenlemesine kilitlendi. Yasa tasarısının yıl bitmeden Meclis gündemine gelebileceği ifade ediliyor. Ancak düzenlemenin yasalaşması ve uygulanması 2023 yılında gerçekleşecek gibi görünüyor. EYT’den hemen emekli olabilecek kişi sayısı 2 milyon olarak hesap ediliyor. Ama düzenlemenin 4-5 milyon vatandaşı kapsaması bekleniyor.
EYT’de gün hesabı yapanlar dikkat! 2023’te yüzde 55 zamlanması bekleniyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu yıl sonuna yetiştirceğiz dediği EYT düzenlemesi vatandaşlar tarafından büyük bir heyecanla bekleniyor. Yalnız EYT yasasından yararlanmak için prim gününün 5000’e tamamlanması gerekiyor. Eksik primleri borçlanmayla kapatmak mümkün. Askerlik, doğum, Bağkur, yurtdışı... Borçlanma için ödenecek tutar ise asgari ücrete endeksli. Yılbaşında borçlanma için ödecek tutarın yüzde 55 zamlanması bekleniyor. İşte detaylar…
5000 PRİM GÜNÜ
Yasa öngörüldüğü haliyle çıkarsa en az 5000 gün prim gerekecek. Yaş şartı dışında primini ve çalışma süresini tamamlayanlar emekli olabilecek. Yaş sınırı olursa hesaplar yeniden yapılacak. Diğer yandan çeşitli nedenlerle prim eksiği olan milyonlar var. Hem EYT düzenlemesiyle hem de normal yollardan emekli olmak için eksik primi tamamlamanın farklı yolları bulunuyor. Bunun da en pratik yolu borçlanma.
2023’TE YÜZDE 55 ZAMLANMASI BEKLENİYOR
Stajdan sonra veya sigortalı bir işe girdikten sonra doğum yapan anneler, askere giden erkekler, Bağkur’lu esnaf, gurbetçiler borçlanma yapma hakkına sahip. Borçlanma maliyeti açısından yılbaşına kadar olan süre kritik. Çünkü borçlanma tutarının taban ücreti asgari ücrete endeksli. Yılbaşında yüzde 50.5 zam yapılan asgari ücrete temmuzda da yüzde 30’luk ara zam yapılmıştı. 2023 yılı için de artış yüzde 54.5 oldu.
106.75 LİRAYA ÇIKACAK
Asgari ücretteki bu artış, her 1 gün için ödenecek en düşük borçlanma tutarının da yüzde 54.5 oranında artacağına işaret ediyor. 1 günlük en düşük prim tutarı günlük brüt asgari ücretin yüzde 32’si yani bugün itibarıyla 69 lira, yurtdışı borçlanmasında ise günlük asgari ücretin yüzde 45’i yani 97 lira olarak uygulanıyor. Yeni asgari ücretin brüt tutarı 10 bin 8 lira oldu. Buna göre; günlük yurtiçi borçlanma tutarı 106.75 lira, yurtdışı borçlanmanın günlük tutarı da 150 lira olacak.