Milyonların beklediği EYT düzenlemesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının ardından netliğe kavuşurken yeni detaylar dikkat çekti. Bunlardan biri de izin detayı. Milliyet Yazarı Cem Kılıç konu ile alakalı bir yazı kaleme aldı. İşte detaylar…
EYT’de önemli izin detayı! EYT’lilerin yıllık izini ne olacak?
Emekli olmak için yaşa takılan milyonlarca kişi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması ardından rahat bir nefes aldı. EYT’liler sürecin nasıl işleyeceğini merak ederken ortaya yeni detaylar da çıkmaya başladı. Bunlardan biri de izin detayı. Peki EYT’lilerin yıllık izni ne olacak? İşte detaylar…
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yıllardır verdikleri mücadelede mutlu sona ulaştılar. Kolay değil, tam 23 yıl bu hak mücadelesi devam etti ama yılmadılar.
Sonunda şartsız, koşulsuz, ‘ama’sız bir kazanım elde ettiler. EYT kazanımı sivil toplum örgütlenmesinin gücünü bir kez daha gösterdi. Örgütlülük, medyayı, sosyal medyayı etkili kullanma, bu sonuçta etkili oldu. Bu EYT mücadelesi birçok teze de konu olacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT konusunda bakanlığı öncesi de kafa yormuş, tarafları dinlemiş ve çözüm için formüller üzerinde çalışmıştı. Nitekim buna en yakın tanıklık edenlerden birisi oldum. Ancak yılların biriken sorununa bir anda çözüm bulmak imkânsız gibiydi. Ne var ki bakanlık yetkileriyle tekrar konuya vakıf olunca, irade kullanılınca çözüm de geldi. Önceki gece Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıklamasıyla EYT’de kesin çözüm ortaya çıktı. Son günlerde yaş koşulu geleceği yönünde çok yorum yapıldı, bu haberler epey moral bozdu.
Ama görüldü ki, yaş koşulu olmaksızın sorun çözüldü. EYT konusu artık tamamen kapandı. Emek veren herkese, faydalanacak herkese hayırlı uğurlu olsun...
KADEMELİ PRİM OLABİLİR Mİ?
EYT konusunda hazırlanacak yasa tasarısı gün yüzüne çıkınca, detaylar belli oldukça daha net bir yorum yapılabilir, ancak Cumhurbaşkanı’nın açıklamasıyla 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olanlar, herhangi bir yaş koşulu olmaksızın erkeklerde 25 yıl kadınlarda 20 yıl sigortalılık süreleri tamamlanmışsa ve prim günleri dolmuşsa hemen emekli olabilecekler.
Burada küçük bir detay var, o da henüz net değil, şöyle ki, kademeli prim gününü tamamlayanlar mı yoksa 5000 prim günü mü yeterli olacak, bu konuda açıklığa ihtiyaç var. Bekleyip, göreceğiz. Umarım burada da bir değişiklik yoktur ve herkes için 5000 prim günü yeterli olur. Diğer yandan bu düzenleme sadece 4/a yani eski adıyla SSK’lıları kapsamıyor, aynı zamanda Bağ - Kur ve Emekli Sandığı’na tabi olanlar da kapsamda. Bağ - Kur ve Emekli Sandığı için de farklı koşullar var, yine bu gruplarda da yaş koşulu kalkıyor, erkeklerde 25 yıl, kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresi aranıyor.