Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesiyle emekli olup, aynı işyerinde çalışmayı planlayan bir çalışan için verilen yargıtay kararı şok etkisi yarattı. Uzmanlar kıdem tazminatı için "Yaşlılık aylığı bağlandığı andan itibaren kıdem tazminatınızı alın. Çalışmaya devam etseniz de Yargıtay'ın kararında olduğu gibi mağdur olabilirsiniz. İlerleyen yıllarda mağduriyet yaşamamak için emekliliğe ayrıldığınız tarihte tazminatınızı alın" uyarısında bulundu.
EYT'liler dikkat! Uzmanlar uyarıyor: Tazminat hakkınızdan olabilirsiniz
Şubat ayında yasalaşması planlanan EYT düzenlemesi ile emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecek pek çok vatandaş bulunuyor. Yargıtay’dan emekli olduktan sonra çalışacak kişileri ilgilendiren emsal niteliğinde bir karar çıktı. Yargıtay kararında emekli olduktan sonra tazminatını alan bir çalışanın ikinci dönem için tazminat alamayacağına hükmedildi. Uzmanlardan EYT'li çalışanlar için çok önemli bir tazminat uyarısı geldi. İşte detaylar...
Yüksek Mahkeme; emeklilik sebebiyle işten ayrılan çalışanın tekrar aynı işyerinde çalışmaya başlaması halinde, emekli olunan tarihte kıdem tazminatı ödendiği için çalıştığı 2. dönem için kıdem tazminatı ödenmemesi gerektiğine hükmetti.
Bir kamu kurumunda taşeron firma bünyesinde çalışan işçi, emekliliğe ayrıldıktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam etti. İstifa eden işçi, tazminat alamadığını belirterek İş Mahkemesi'nin yolunu tuttu. Davacı işçi, kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının davalılardan müştereken müteselsilden tahsilini talep etti. Davalı şirket, talep edilen alacaklardan sorumlu tutulmalarının yerinde olmadığını ileri sürerek davanın reddine karar verilmesini talep etti. Mahkeme, kıdem tazminatını işçinin istifa ettiği aydaki aldığı ücret üzerinden hesaplanması gerektiğine hükmetti. Kararı taşeron şirket, kararı temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.
Kararda; davacının Sosyal Güvenlik Kurumundan yaşlılık aylığı almaya başlamasına rağmen asıl işverene ait işyerindeki çalışmasına kesintisiz çalıştığı, bu çalışmasının istifa ile sonuçlanması sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanamayacağı hatırlatıldı. Kararda şöyle denildi: