Faiz indirimi yakında olur mu? Merkez Bankası başkanından kritik açıklama

Sanayiciler yüksek faiz nedeniyle düşen sipariş ve karlılık oranlarına isyan ederken enflasyondaki katılık Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusunda elini bağlıyor. Bu yılın son aylarında beklenilen indirim teknik olarak 2025’e kaldı. Ancak bazı piyasa uzmanları sanayide yaşanan sıkıntı nedeniyle bunun erkene alınabileceğini düşünüyor. Bu ortamda Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yurtdışında önemli bir sunum yaptı.

Başkan Karahan, dezenflasyon sürecinin doğru yolda ilerlediğini yabancı yatırımcıya anlattı. Başkan Karahan, beklentilerin düşüş yönünde olduğunu belirterek, piyasadaki kredi faizlerindeki düşüşün de enflasyon beklentilerindeki iyileşmeyi gösterdiğini söyledi.

Karahan, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının Washington'da yapılan yıllık toplantıları kapsamında, "Türkiye'de Enflasyon Görünümü" başlıklı sunum gerçekleştirdi.

"Dezenflasyon süreci doğru yolda ilerliyor. Temel enflasyon trendi gerilemeye devam ediyor." diyen Karahan, hizmet enflasyonu ve yönetilen fiyatların dezenflasyonun hızını sınırladığını aktardı.

Karahan, geriye dönük endeksleme kapsamındaki kalemlerin hizmet enflasyonunu artırdığını söyledi.

Öncü göstergelerin kira enflasyonunda aşağı yönlü bir trend olduğunu ortaya koyduğunu dile getiren Karahan, şirketlerin fiyatlama davranışlarının iyileşmeye devam ettiğini belirtti.
Fiyat değişimlerinin görülme olasılığının azaldığını bildiren Karahan, reel sektörün enflasyona ilişkin beklentilerinin iyileşmeye devam ettiğini vurguladı.

Karahan, ekonomik aktivitenin yavaşladığını aktardı.

İç talebin yavaşlamayı sürdürdüğüne işaret eden Karahan, 12 aylık enflasyon beklentileriningerilemeye devam ettiğini kaydetti.

Karahan, Türk lirası mevduatın payının artmayı sürdürdüğünü dile getirerek, Türk lirasına geçişin yüksek olmasıyla kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında düşüşün devam ettiğini kaydetti.

 

Kredi faizlerindeki düşüşün enflasyon beklentilerinde iyileşmeye işaret ettiğini vurgulayan Karahan, döviz rezervlerinde hızlı bir artış gerçekleştiğini belirtti.

Bu açıdan bakıldığında faiz indirimi için bu Kasım ve aralık ayları zor görünse de, yapılan tedavinin yan etkilerinin reel sektörün geri dönülmez hasarlar almaya neden olması ihtimali yüksek. Bu nedenle yıl sonu temkinli bir indirim kararının alınabileceği de olasılıklar arasında.

Faiz indirimi yakında olur mu? Merkez Bankası başkanından kritik açıklama ile ilgili etiketler Merkez Bankası faiz indirim
GÜNÜN VİDEOSU

Adana ve çevre illerde görüldü: Dev meteor böyle düştü!

Adana ve çevresinde görülen bir meteor sosyal medyada gündem oldu. Görüntülerde yeşil parlak bir topun hızla yeryüzüne yaklaştığı görüldü.