Faruk Beşer kimdir?
Sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden Sağlık Bakanlığı yetkililerine seslenen Faruk Beşer, “Yoğun bakımda kadın ve erkeği ayrı odalarda tutmak mümkün değil mi? Hastaları çıplak yapmak zorunluluk mu? Öyleyse kadına kadın, erkeğe erkek doktor bakamaz mı?” dedi. Beşer yoğun bakımda tedavi gören hastaların, bir daha yoğun bakıma girmek istemediklerini de öne sürerek, “Bir giren beni bir daha oraya koydurursanız, hakkımı helal etmem diyor, bundan memnun musunuz?” dedi. Bunun üzerine vatandaşlarımız ise Faruk Beşer ile ilgili araştırmalar yapmaktalar. Peki, Faruk Beşer kimdir? Kaç yaşında? Yoğun bakım için ne dedi? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...
Vatandaşlarımız tarafından aranan Faruk Beşer kimdir? Sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden Sağlık Bakanlığı yetkililerine seslendi. Bizde merak edilenleri derledik. Peki, Faruk Beşer kimdir? Kaç yaşında? Yoğun bakım için ne dedi? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...
FARUK BEŞER KİMDİR?
1952’de Trabzon’da doğdu. İlkokulu Trabzon’da, Ortaokulu İzmit İmam Hatip Okulunda, Liseyi ise Yozgat İmam Hatip Lisesinde okudu (1972). Atatürk Üniversitesi İslamî İlimler Fakültesinden mezun oldu (1978). Aynı fakültede İslam Hukuku dalında "İslam’da Sosyal Güvenlik" başlıklı teziyle doktor oldu (1985). Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak 8 yıl muhtelif görevler yaptı.
Malezya International Islamic University’ye öğretim üyesi olarak gitti ve orada iki sömestr İslam Hukuku dersleri okuttu (1993-1994). Döndükten sonra Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesine öğretim üyesi olarak intisap etti. 1994’te doçent, 2000’de profesör oldu.
University of Pittsburgh’un daveti ile Visiting Professor olarak ABD’ne gitti ve adı geçen üniversitede altı ay araştırmalarda bulundu (1999-2000). 2005-2006 yıllarında Dubai’de Faculty of Islamic and Arabic Studies’de öğretim üyesi olarak çalıştı. 2012 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne naklen atandı.
Yayınlanmış çalışmalarından bazıları şunlardır: Bilgi Fıkıh ve İçtihat, Güncel Meseleler Dini Çözümler, Sosyal İslam, Fetvalarla Çağdaş Hayat.
İLAHİYAT NEDİR?
İlâhiyat ya da teoloji ya da tanrıbilim, "tanrı" kavramı ve din olgusunu inceleyen bilim dalı.
Günümüzde sıklıkla, "din ile ilgilenen bilim" anlamında kullanılmaktadır. Teoloji ile ilgilenen kişilere teolog, ilâhiyatçı, dinbilimci veya tanrıbilimci denir.
Modern dönem öncesi kurulan pek çok üniversite, kilise okullarından ve manastır kurumlarından dönüştürülmüştür. Bu sebeple, Orta Çağ'da teoloji, üniversitelerin temel araştırma alanlarının en ön sıralarında gelmekte ve teolojiye "bilimlerin kraliçesi" (The Queen of the Sciences) adı verilmekteydi. Bu önceliğinden ötürü bu okulların müfredatlarında, kilise kanunları gibi dersler yer almakta ve bu dersler ile kiliseye hizmet edecek gençlerin yetişmeleri amaçlanmakta idi. Hatta bu üniversitelerin duâ etme, vâaz verme veya âyinleri de içeren şapelleri de bulunmaktaydı.
Aydınlanma ile birlikte üniversiteler değişmeye ve hümanist bir perspektifle farklı alanlardaki konuları öğretmeye başladılar. Teoloji, artık üniversitelerde öğretilen ana konular arasında yer almıyordu. Üniversiteler, kiliselere din adamı yetiştirmenin dışında da amaçlar edinmeye başlamışlardı. Sonuç olarak teoloji, inancı ele alış şeklinin inancın içinden olması farkı ile aynı konuyu ele alan diğer akademik disiplinlerden ayrıldı. Çoğu "kilise babası", teoloğu "hakiki olarak duâ eden kişi" olarak tanımlamaktadır. Dindar olmayan teologlar bu görüşle uyuşmasa da teoloji aşağıdaki disiplinlerden ayırt edilmelidir. Din bilimleri şu beş başlık altında incelenir:
Karşılaştırmalı din / Dini araştırmalar
Din felsefesi
Din psikolojisi
Din sosyolojisi
Dinler tarihi
Tüm bu disiplinler, dine hümanist varsayımlarla yaklaşır ve teolojiden farklı olarak, dinî inanç ve deneyimin tek biçimliliğini öne sürerler.
İSLAM İLÂHİYATI
İslam felsefesindeki temel sorgu mekanizmalarını ve aklî delillendirme metodolojilerini ilke edinerek eşyanın hakikatini elde etme güdüsü sonucu ortaya çıkmış dinbilimsel yaklaşımların "İslam teolojisi" bağlamında ele alınmasıdır.
İslâmiyet'te Allah'ın varlığı ve nitelikleriyle ilgili konuları ele alan bilim kolu, tanrıbilimi ile İslam dini ilimlerinin bütününe verilen ad, "ilâhiyat"tır. İlâh ve çoğul -at eki, Arapça kökenli olmasına karşın "ilâhiyat" şeklindeki bir adlandırma Türkçe dışındaki dillerde bulunmamaktadır. Arapçada benzer anlamda "Ulûm-u Dîniyye" tâbiri kullanılmaktadır. İslam İiâhiyatı ile ilgili konuların ayrıntılı ve bilimsel olarak incelenmesi de ilâhiyat fakültelerinin ilgi sahasına girmektedir. Hristiyanlıkta ise hem ilâhiyat fakülteleri, hem de teoloji okulları ayrı ayrı kurulmuştur.
Türkiye'de ilâhiyat fakülteleri, standart teoloji fakültelerindeki eğitimin yanı sıra detaylı bir İslam teolojisi eğitimi verir. Olgulara din bilimsel metodoloji ile yaklaşım benimsenir.
İslam tarihinde Muhammed'den hemen sonra doğup gelişen; bir kısmı kutsal metin, bir kısmı İslam peygamberinin söz ve davranışları veya İslamiyet'in çeşitli felsefi ekollere ve ana akım din anlayışının dışındaki akımlara karşı genel akımı akli/felsefi metotlarla savunan kelâm gibi dalların tümü İslam ilahiyatı içerisinde yer almaktadır.