Şu sıralar fazla yemek yediğinizi düşünüyorsanız bunun bir duygusal açlık olduğunu ya da insülin direncinizin düşmesinin nedeni olarak görebilirsiniz. Depresyon döneminde de hepimiz biliyoruz ki kimileri fazla yemek yiyebiliyor. Peki her zamankinden fazla yemek yemenin nedeni ne olabilir? İnsülin direnci mi yoksa duygusal açlık mı?
Fazla Yemeye Başladıysanız Nedeni Bu Hastalık Olabilir!
Belli dönemlerde fazla yediğinizi düşünüyorsanız bu hastalık sizde de olabilir. Duygusal açlık ya da insülin direnci deyip geçiştirmeyin. İşte fazla kilolarla başı dertte olanların bilmesi gerekenler...
Duygusal değişimler geçirdiğimiz dönemlerde hepimiz mutfağın yolunu tutabiliriz. Can sıkıntısı, stres, depresyon gibi dönemlerde fazla yemek yemenin yanısıra mutlu anlarımızda bile kendimizi yemekle ödüllendiririz. Yemek yemek fiziken aç olduğumuzu gösterse de bu içinde bulunduğumuz kültürel, sosyal ve duygusal olayların neticesi de olabiliyor uzmanlara göre. Örneğin iş arkadaşınızla tartışmanız, sevgilinizden ayrılmanız sizi yemek yemeye sevk edebilir.
Duygusal açlık çekilen dönemlerde kişiler yüksek karbonhidratlı yiyecekleri yerler. Bunun nedeni şekerli ve unlu besinler serotonin dediğimiz mutluluk hormonu salgılar. Ancak bundan sonra pişmanlık kaçınılmaz olur ve yine eski hale yani depresif hale dönülür.
Kilo almak insülin direcine, insülin direnci kilo almaya sebep olur. Bu kısır döngünün nedeni insülin direncinin sıklıkla duygusal açlıkla karıştırılmasıdır. İnsülin direncine sahip olan kişiler sürekli açlık ve sinirlilik haliyle tanınırlar. Ancak duygusal açlık böyle değlidir.
KAN TAHLİLİ ÖNEMLİ
Bir kere şunu açıkça bilmek gerekir: Sürekli açlık hali varsa ve yemek yemek istiyorsanız bu durumun gerçekten fizyolojik mi yoksa psikolojik mi olduğunu kesinleştirmeniz gerekir. Açken vereceğiniz HOMA-IR testi ile insülin direnciniz olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Eğer HOMA-IR değeriniz normal aralıkta ise duygusal açlık yaşıyor olabilirsiniz.