Felaketlerin sebebi deve katliamı mı?

Çin'den tüm dünyaya yayılan ve DSÖ tarafından pandemi ilan edilmesine neden olan koronavirüs salgınıyla ilgili sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

Dünya genelinde şu ana kadar 55 binden fazla vaka tespit edilirken, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 10 bine yaklaşıyor.

Koronavirüsün en geç görüldüğü ülkelerden Türkiye'de ise tanı konulan hasta sayısı 18'e yükseldi.

Yaşanan bu küresel salgın dünya genelinde paniğe neden olurken, sosyal sistem çöktü, ekonomik sistem ise çökme noktasına geldi.

Tüm bu yaşananlar bir Hollywood film senaryosunu aratmazken tarih araştırmacısı, yazar Mehmet Dilbaz'dan küresel salgın kriziyle ilgili çok konuşulacak bir yorum geldi.

Ünlü yazar, ocak ayında Avustralya'da 5 bin devenin ülkede yaşanan kuraklık nedeniyle, su kaynaklarını tükettikleri gerekçesiyle öldürüldüğünü hatırlatarak, dünyanın içinde bulunduğu salgın faciasını "Avustralya'da binlerce devenin öldürülmesi ile başlayan süreç..." sözleriyle değerlendirdi.

Avustralya'da develerin vahşice katledilmesinin ardından dünyanın yüzleşmek zorunda kaldığı musibetlere atıf yapan Dilbaz'ın bu sözleri, Kur'an-ı Kerim'de yer alan Hûd Suresi'nin 64. ayetini hatırlattı;

“Ey kavmim!” diye devam etti. “Bu Allah'a ait olan olan deve, sizin için bir işaret olacaktır. Bunun için onu bırakın, Allah'ın arzında otlasın, ona bir kötülük yapmayın, yoksa sizi yakın bir azap yakalar.”

Felaketlerin sebebi deve katliamı mı?

** Avustralya'da develer öldürüldükten sonra dünyada neler yaşandı?

1- AVUSTRALYA’DAKİ YANGINLAR

Son dönemin en büyük yangınlarından birisi Avustralya’da meydana geldi. Eylül 2019’da başlayan ve ocak ayında etkisini arttıran yangınlarda 28 kişi öldü, 10.3 milyon hektar alan yok oldu, yaklaşık 2 bin ev küle döndü. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Avustralya, yaptığı en son açıklamada 1,25 milyar hayvanın direkt yangınlarda ya da yangınlardan ötürü hayatını kaybettiğini tahmin ettiklerini belirtti.

Ülke yangınların ardından bölge sel felaketi, kum fırtınası ve ceviz büyüklüğünde doluyla karşılaştı. 2017’den beri yükselen sıcaklıklar, düşük yağış ve kuraklık koşulları, eski Avustralya başbakanı Kevin Rudd’un “ulusal kıyamet” olarak adlandırdığı felaketi yarattı.

2- CORONA VİRÜSÜ SALGINI

Ocak ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkıp hızla tüm dünyaya yayılan ve henüz tedavisi bulunamayan koronavirüsü nedeniyle bugüne kadar binlerce kişi hayatını kaybetti. Yeni tip koronavirüs, ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık’ta tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık’ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha “gizemli” hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

3- KOBE BRYANT’IN ÖLÜMÜ

NBA’in efsane basketbolcusu Kobe Bryant 26 Ocak'ta 13 yaşındaki kızı Gianna ile birlikte helikopter kazasında hayatını kaybetti. 5 kez NBA şampiyonluğu, 3 kez MVP ödülünü kazanan Bryant’ın ölümü tüm basketbol dünyasını hüzne boğdu.

4- KASIM SÜLEYMANİ’NİN ÖLDÜRÜLMESİ

İran Devrim Muhafızları'nın lideri Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ABD tarafından öldürüldü. Ortadoğu’da dengeleri değiştirecek ve ABD ile İran’ın arasında var olan gerilimi daha da tırmandıran suikast sonrası ülkesinde kahraman olarak görülen Süleymani’yenin cenazesi oluşan izdiham nedeniyle birkaç gün boyunca gömülemedi. İzdihamda 50 kişi hayatını kaybetti.

5 - UKRAYNA HAVA YOLLARI UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ

Kasım Süleymani suikastından sonra İran, ABD'nin Irak'taki üslerine saldırdı. Ama başarılı olamadı. Sadece maddi hasar verebildi. İki ülke arasındaki gerginliğin ilk kurbanı Ukrayna Havayolları oldu. Boeing 737 tipi yolcu uçağı kalkışından kısa süre sonra düştü. Uçakta bulunan yolcu ve mürettebattan oluşan 176 kişiden kurtulan olmadı.

İlk yapılan açıklamalar uçağın teknik arıza nedeniyle düştüğü yönündeydi; ancak İran'dan kalkan uçağı ABD füzesi sanan İran'ın düşürdüğü ortaya çıktı. İran özür diledi.