FETÖ'cü katillerin kimlikleri tespit edildi!
Ankara’daki darbe soruşturmalarında, FETÖ’cü cuntacıların şehit ettiği asker, polis ve vatandaşlarla ilgili 7 aydır süren süren incelemelerde sona gelindi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bütün güvenlik kameraları ile TRT’nin çektiği görüntüleri kare kare inceledi. Darbeci katillerin kimlikleri büyük ölçüde tespit edildi.
Ankara Başsavcılığı’nın, 15 Temmuz kanlı darbe girişimindeki darbeci katillerin tespiti için yaklaşık 7 aydır yürüttüğü soruşturma tamamlanmaya yakın. Resmi açıklamalara göre, Ankara’da FETÖ’cü askerler tarafından şehit edilen 85’i sivil, 57’si polis ve 2’si asker olmak üzere 144 kişi var.
Gölbaşı Özel Harekat ve Havacılık Dairesi’nin FETÖ’cü pilotlar tarafından bombalanmasıyla 51 polis şehit olmuştu. Yine darbeci pilotların kullandığı savaş uçakları ve helikopterleri Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde toplanan sivil halkın üzerine ateş ederek bombaladı. En çok sivil şehidin verildiği yer de burası oldu.
TBMM, Genelkurmay Başkanlığı, TÜRKSAT ve Ankara Emniyeti darbeci askerlerin saldırılarının hedefi oldu. Savcılık buralardaki görüntüleri titiz bir çalışmayla inceleyerek katillerin tek tek belirledi. KARAR, FETÖ’nün darbe girişiminde şehit edilen 246 kiinin katillerininin öncelikli olarak tespit edilmesi ve yargılamalarının başlaması konusunu ilk olarak gündeme getirmişti. Bir süre önce de Başbakan Binali Yıldırım da katillerin tespitine öncelik verilmesini istemişti. Ankara Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu’nun darbeden sonra başlatılan tüm soruşturmaların yanısıra katillerle ilgili de ayrı bir soruşturma yürüttüğü öğrenildi.
Soruşturmada özel bir sistem işledi. Görüntüler tek tek analiz edildi, delillerle karşılaştırıldı. Araştırmalar da buna göre yapıldı. Kriminal raporlardan çıkan sonuçlarla da elde edilen bilgilerle karşılaştırıldı. 15 Temmuz gece saatlerinde başlayan soruşturmalar 7 aydır aralıksız sürdürüldü. Binlerce şüphelisi olan dosyalarda dikkatli bir çalışma yürüten savcılık, kimliklerin tespit edilmesi sonrası hangi şehidin katilinin hangi darbeci olduğunu net olarak ortaya koyabilecek. Tespitler kesin delillerle dosyalara girecek.
BYLOCK MESAJLARININ TAMAMI TÜRKÇE
FETÖ üyelerinin, 17-25 Aralık sürecinin ardından, 2014-2016 yılları arasında, iç haberleşme için kullandığı ByLock’a ilişkin bilgiler, soruşturmada kilit öneme sahip. Örgütün özellikle kamudaki elemanlarının ortaya çıkarılmasında önemli rol oynuyor. Ana soruşturmayı yürüten Ankara Başsavcılığı’nın koordinasyonunda, MİT ve Emniyet tarafından ByLock’la ilgili teknik bir rapor hazırlandı. Rapora göre ByLock uygulaması, cihaza el konulması durumunda dahi uygulamadaki kişilere ve mesajlara erişimi engelleyecek şekilde kurgulanmış.
ByLock’u geliştiren ve kullanıma sunan şahsın, daha önce yaptığı işlere ilişkin referansları, erişilebilir iletişim bilgileri yok. Rapora göre, ByLock’u geliştiren kişi, kullanıcı sayısını artırmayı ve ürünü ticari değer haline getirmeyi de hedeflemiyordu. Raporda, uygulamaya ait kaynak kodları içinde bir takım ‘Türkçe’ ifadelerin yer aldığı, kullanıcı adlarının, grup isimlerinin ve çözümlenen şifrelerin büyük çoğunluğunun Türkçe ifadelerden oluştuğu, atılan mesajların içeriklerinin neredeyse tamamı Türkçe olduğu belirtiliyor. Bu arada samsun’da darbe girişimiyle ilgili yargılanan 72’si tutuklu 108 eski polis hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi. İddianamede ‘ByLock’ kullanan emniyet mensubu sanıkların fiilen darbe teşebbüsüne iştirak ettikleri hususunda savcılığın kanaate vardığı belirtildi. Polisler hakkında derbecilere istenen ceza talep edildi.