Filiz Aker'in son aramaları dikkat çekti: Siyanür nedir?
Siyanür nedir? Ünlü oyuncu Vatan Şaşmaz 27 Ağustos 2017'de Filiz Aker tarafından sırtından vurularak öldürülmüştü. Cinayeti işleyen Aker ise intihar ederek yaşamına son vermişti. Savcılık ise, Vatan Şaşmaz'ın öldürülmesine ilişkin dosyayı kapatarak takipsizlik kararı verdi. Olaydan önce Filiz Aker'in cep telefonundan "Siyanür nedir?" diye araştırma yaptığı ortaya çıktı. Bu gelişmeden sonra vatandaşlarımız ise Google arama motorundan araştırma yapıyor. Peki, siyanür nedir? Ölü insanın vücudu neden sertleşir? Detaylar haberimizde...
Siyanür nedir? Ölü insanın vücudu neden sertleşir? Savcı Tilav tarafından hazırlanan takipsizlik kararında Filiz Aker’in ölü muayene raporuna değinilerek, sağ kulağın bir cm üstü saçlı deride silah mermi çekirdeği giriş yarası gözlendiği, atışın bitişik mesafeden yapıldığı, Aker’in mermi çekirdeği yaralanmasına bağlı kafatası kemik kırıklarıyla birlikte beyin kanamsı ve beyin doku harabiyeti sonucu meydana geldiğinin tespit edildiği belirtildi. Vatandaşlarımız ise siyanür nedir, diye arıyor. Detaylar haberimizde...
FİLİZ AKER'İN ARAŞTIRMALARI DİKKAT ÇEKTİ
Olayla ilgili olarak Vatan Şaşmaz’ın eşi Yasemin Şaşmaz ve Aker’i,n yeğeni Dora Ercan’ın da aralarında bulunduğu 9 kişinin tanık ifadesine başvurulduğu anlatılan takipsizlik kararında, Aker’in cep telefonunu dijital inceleme sonuçlarına yer verildi. Aker’in cep telefonu arama motorundan, “Siyanür nedir?. Kırmızı şarap çeşitleri. Organ bağışı hangi hastanelerde yapılıyor? Kadavra bağışı nasıl yapılır? Ölünce vücut neden ağırlaşıyor? Ölü insanın vücudu neden sertleşir? Silah askıları nerede satılıyor? Korse silah kılıfı” araştırması yaptığı öğrenildi.
SON MESAJI: AZ KALDI
Maktul Vatansever Şaşmaz ve maktul filiz Aker’in arasında olay öncesine dayanan konuşma ve mesajlaşma kayıtlarının olduğu vurgulanırken, en son ne konuştukları ya da Aker’in Şaşmaz’ı otele neden çağırdığı bilgisine yer verilmedi. Ancak Şaşmaz’ın olay günü sık sık Aker’e mesaj atıp yeri hakkında, “Geliyorum”, “Az kaldı” şeklinde mesajlar attığı da tespit edildi.
CİNAYETTE SMİTH WESSON 36-7 MODEL KULLANILDI
Aker’in cinayette ve intiharında kullandığı Smith Wesson 36-7 model beşli top tabancanın 6136 sayılı yasaya göre yasak nitelikte silahlardan olduğu, tetkik için gönderilen beş adet kovan ve bir adet mermi çekirdeğinin aynı silahtan atılmış olduğunun tespit edildiği kaydedildi. Meydana gelen cinayet olayında Aker’in eylemi gerçekleştirmesine azmettiren iştirak eden ya da herhangi suretle yardımda bulunulduğuna dair herhangi bir bulguya rastlanmadığı, olayın tek ve asıl faili olan Filiz Aker’in intihar ederek yaşamına son verdiği belirtilerek, ölen kişi hakkında soruşturma yapılamayacağından maktul şüpheli Aker hakkında takipsizlik kararı verildi.
KANLI ELDİVEN DELİL OLARAK SAKLANACAK
Şaşmaz ve Aker’den ele geçirilen ayakkabı, pantolon, elbise ve gömlek gibi eşyaların yanı sıra Aker’in olay esnasında kullandığı kanlı eldivenin dosyada delil olarak saklanmasına karar verildi. Öte yandan savcılığın, 11 Aralık 2017 tarihinde soruşturma henüz devam ederken takipsizlik kararı verildiği yönünde yapılan haberlere ilişkin inceleme başlatacağı öğrenildi.
SİYANÜR NEDİR?
Kimyasal anlamda siyanür, bir karbon ve bu karbona bağlı üç azot atomu içeren bileşiklere verilen isimdir. Siyanürün organik ve inorganik şekilde bulunduğu bilinmektedir. Endüstriyel anlamda üretilip, yine bu alanlarda kullanılan siyanür de oldukça faaldir. Siyanür, hidrosiyanik asit ve bu asitten türeyen metal tuzlarından meydana gelmektedir. Siyanürün kendisi ve türevleri, zehir maddeleridir.
Siyanür, hidrosiyanik asit ve bu asitten türeyebilen metal tuzlarının genel adıdır. Hepsi şiddetli zehirlidir. En önemlileri, sodyum siyanür ve potasyum siyanürdür. Endüstride ısıtılmış kuru karbonlar üzerinden, amonyak (NH3) ve CO gazlarının karışımı geçirilerek elde edilirler.
HCN (Hidrosiyanik asit), acı badem kokusunda çok uçucu bir sıvıdır. 28 santigrat derecede kaynar. Sudaki çözeltisi çok zayıf asittir.
Siyanür ve bileşikleri kimyasal yollarla üretilebildiği gibi, bazı bitkiler ve hayvanlarca da üretilmektedir. Siyanürü doğal olarak üreten birçok bitki, bakteri ve böcek vardır. Kiraz, badem, kayısı, şeftali, erik, fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır siyanürlü bileşikleri doğal olarak üretmektedir.
MADENCİLİKTEKİ KULLANIMI
Madencilikte siyanür kullanımı 1880'li yıllara dayanmaktadır. Özellikle metallerin üretiminde kullanılan siyanürün, günümüzde altın ve gümüş üretiminde çevreye zararı olmayan alternatifi vardır; bu alternatiflere örnek olarak tiyo üre verilebilir. Ancak üretim sonucu oluşan artıklardaki siyanürü uzaklaştırmak INCO prosesi ile mümkündür. Bununla birlikte siyanür bozundurma ünitesi bulunmayan tesislerde siyanür artıklarının, yeraltı sularına karışma ihtimali vardır.. Dünyanın en güvenli sayılan siyanürlü altın işletmelerinde bile çevre felaketleri gözlenmiştir. Ancak uygun bozundurma ünitesi (INCO) ve standartlara uygun olarak yapılmış bir atık barajı ile bu tür problemler bertaraf edilebilmektedir.
SİYANÜR NERELERDE KULLANILIR?
Günümüzde muhtelif siyanür çeşitleri farklı endüstri kollarında kullanılmaktadır. Bunlardan en önemlisi kimyasal üretim endüstrisidir. Bunu nylon, polyamid, akrilik ve plastik üretim sanayileri takip eder. Madencilikte de altın ve gümüş liç proseslerinde kullanılmaktadır.
Madencilikte siyanür kullanımı 1880'li yıllara dayanmaktadır. Özellikle altın ve gümüş üretiminde kullanılan siyanürün, kapalı devre sistemler ile kullanımı gerçekleşmektedir. Üretim sonucu oluşan atıklardaki siyanürü uzaklaştırmak INCO prosesi gibi çeşitli prosesler ile mümkündür. Madene uygun planlama, yönetmelikler ve günümüz teknolojisi ile siyanürün taşıdığı riskler ortadan kaldırılmaktadır.
SİYANÜR ETKİSİ NEDİR?
Yüksek miktarda siyanür, vücudumuz için tehlike arz etmesine rağmen eser miktarda vücudumuzda ve çeşitli yiyeceklerin içinde bulunur. Vücutta depolanmaz, kanserojen değildir. Günümüzde en çok sigara dumanı ve yangınların dumanının solunması ile maruz kalınmaktadır. Siyanür kanda bulunan methemoglobin'e irreversible (geri dönüşümsüz) bir şekilde bağlanarak etkinlik gösterir. Bu özelliği kanın dokulara oksijen perfüzyonunu sağlayamaması sonucu hipoksi'ye ve sonuçta hipoksik şok ve ölüme neden olur. Oksijen mevcuttur fakat kanda taşınamaz. Vücut adeta oksijen havuzunda boğulur.