Finansal türbülansın TCMB'ye iki günlük maliyeti 6 milyar dolar

Dün güne bir nebze de olsun kararsız bir seyir ile başlayan Türk mali piyasaları, günü iyimser bir şekilde tamamladı. Hafta başı 300 baz puan seviyesine temas eden 5 yıllık CDS risk priminin bu sabah 285 baz puan inerek toparlanma eğilimini teyit etti. BİST100 endeksi günü %1,5 oranında artışla tamamlarken, USDTRY kuru 33,60 seviyelerini test etmesi ardından hafifçe gerileyerek 33,50 seviyesinin altına indi. İşte detaylar...

Küresel piyasaları yangın yerine döndüğü son günlerde, TCMB'nin analitik bilançosuna bakarsak, swap hariç net yabancı para pozisyonu ciddi mânâda bozuldu. Kıbrıs İktisat Bankası verilerine göre, Pazartesi günü 2,3 milyar dolar azalan net pozisyon, Salı günü 3,8 milyar dolar daha bozuldu. Yorumda, “Küresel türbülansın TCMB'ye iki günlük olumsuz etkisi 6 milyar dolar olurken, swap ve kamu dövizleri hâriç net rezervler ise 20,6 milyar dolardan 14,6 milyar dolar seviyesine geriledi. TCMB'nin 1 Nisan tarihinden geçen son dört aylık dönemde yaklaşık 95 milyar dolar rezerv biriktirdiğini ve bu rezervleri de kuru dengede tutmak ya da aşırı oynaklığı sebebiyet vermeden enflasyon beklentilerini bozmama gayreti taşıdığını daha önce defalarca paylaşmıştık. Bunu normal görsek de, mütemadiyen döviz rezervlerine, gerek aşağı gerekse de yukarı yönlü kur hareketlerini yumuşatmak adına başvurulmasını da uzun vadede sürdürülebilir bir yapı olarak görmüyoruz” denildi.

Finansal türbülansın TCMB'ye iki günlük maliyeti 6 milyar dolar

KÜRESEL PİYASALAR YARA SARDI

Geçen hafta Japonya Merkez Bankasından (BoJ) istikrarlı faiz artırım beklentileri ve FED'in agresif faiz indirimlerine yönelik konular nedeniyle altüst olan piyasalar, haftanın ikinci gününden itibaren adeta yara sarmaya devam etti. Dün sabah erken saatlerde, BoJ'un piyasaların mevcut seyrine paralel faiz oranlarında artırıma gidilemez yönünde 'sözlü' müdahalesi ardından, hafta başı yaşanan oldukça sert türbülans sonrası Asya piyasaları yeşillere bürünürken, iyimserliğin Avrupa ve ABD seansına pek de taşınamadığını gördük. Her ne kadar küresel mali piyasalar türbülanstan çıkmayı başarsalar da, havanın temkinli olmasına paralel ABD borsaları kazanımlarını koruyamayarak geceyi %1 oranında düşüşle tamamladı.  

Yeni gün başlangıcında, Asya borsalarında teknoloji hisseleri önderliğinde kararsız bir seyrin hâkim olduğunu görüyoruz. Dün 148 seviyesine kadar değer kaybeden JPY, bu sabah dolar başına 146 seviyelerine varan bir değer kazancı yaşarken, diğer geleneksel güvenli liman olan İsviçre Frangı (CHF) da talep gördü. Benzer bir şekilde, 10 yıllık ABD tahvil faizinin de dün %4 seviyesine dayanması ardında bu sabah yeniden %3,90 seviyesine gerilediğini görüyoruz. Takdir edeceğiniz üzere, düşük getirili para biriminin değer kazanması ve güvenli liman edası ile sığınılan 10 yıllık tahvillerin tekrar rağbet görmesi, risk iştahı açısından pek de iyi bir haber olarak okunmuyor. 

Japonya'nın gösterge endeksi Nikkei225, sabah erken saatlerde %2,5 kadar düşüş kaydettikten sonra kayıplarını telafi ederken, çip sektöründeki hisseler, endeks üzerinde baskıyı oluşturmaya devam ediyor. Pazartesi günkü %12,4 oranında düşen akabinde gelen iki günlük toparlanmaya rağmen, Nikkei'nin hafta boyunca %2'den fazla düştüğü not edelim. Dün akşam ABD borsalarında yaşanan düşüş sonrası bu sabah ABD borsalarının vadeli işlemlerde ise yatay bir seyir görüyoruz.  

TANSİYON DÜŞTÜ

Haftanın ilk işlem gününe göre tansiyon ciddi mânâda azalsa da temkinli seyrin korunacağını düşünüyoruz. BoJ cephesinde gelen mevcut ortamda faizlerde artırılamaz yönünde sözlü müdahale ardından gözler artık 22-24 Ağustos tarihlerinde ABD'nin Jackson Hole kasabasında yapılacak ve küresel olarak tüm Merkez Bankalarının katıldığı toplantıya çevrilecek. Son 20 yılda, merkez bankacılar Kansas City FED'in Jackson Hole'da düzenlediği yıllık sempozyumu para politikasındaki değişiklikleri belirlemek ve bunları işaret etmek için kullanmaktadırlar. Nitekim, dönemin FED Başkanı Ben Bernanke, Jackson Hole'da, FED'in tartışmalı tahvil alımlarını savunduğu konuşması ardından verilen 'sinyal' dünya piyasalarında büyük yankı uyandırmış, FED ise ertesi ay QE3'ü uygulamaya koymuştu. ABD ekonomisinin resesyona girme riskinin arttığı bu günlerde, Jackson Hole toplantısından çıkacak 'mesaj' büyük bir önemle takip edilecektir.

Finansal türbülansın TCMB'ye iki günlük maliyeti 6 milyar dolar ile ilgili etiketler ekonomi TCMB
GÜNÜN VİDEOSU

Peş peşe 'Dikkat edin' çağrısı! İstanbul'da hem kara hem hava trafiği felç oldu!

İstanbul'da peş peşe verilen uyarılar sonrası lodos, sağanak ve fırtına başladı. Hava birdenbire kararırken AFAD, MGM ve AKOM'dan peş peşe 'dikkat edin' çağrısı geldi. Fatih'te sağanak yağış başladı, Bayrampaşa'da rögar taştı.