Fonlar bu kararı bekliyor! Yatırım yapılabilir seviyeye iki basamak kaldı

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin kredi notunu bu yıl içinde ikinci kez yükseltti. Ekonomik veriler notun zaten yükseltileceğini gösteriyordu. Çünkü, TCMB'nin yürüttüğü sıkı para politikası ve makro-finansal risklerde düşüş sağlandı. Merkez Bankası’nın rezervleri önemli oranda arttı. Kurum, görünümü durağanda tutarak, “enflasyondaki düşüş eğiliminin net olmadığını, bu alanda net düşüş görene kadar da yeni not artışı yapılmayacağı’ mesajını verdi. İşte detaylar...

Bu açıdan bakıldığında artış sürpriz olmadı. Sürpriz olan görünümün pozitif değil, durağanda tutulması oldu. Bilindiği gibi görünümün pozitif olması bir sonraki not artışının da yükselmesi yönünde olacağı sinyalini veriyordu. Bu şimdilik olmadı ancak Türkiye, bu yıl tüm kredi derecelendirme kuruluşlarından not artışı alan tek ülke olarak dikkat çekti.

Fonlar bu kararı bekliyor! Yatırım yapılabilir seviyeye iki basamak kaldı

Halen yatırım açısından spekülatif bölgede olan Türkiye’nin, yatırım yapılabilir bölgeye ulaşmak için 2 not artışı daha alması gerekiyor. Parasal sıkılaşma, tasarruf tedbirleri bunun da yakında olabileceğini gösteriyor. Peki yatırım yapılabilir seviyeye çıkılması ne fayda sağlayacak? Bu seviyeye çıkılması, Türkiye’ye fon akışını hızlandıracak. Yabancı yatırımlar çoğalacak. Milyarlarca doları yöneten ve yatırım yapmak için ülke arayan büyük emeklilik fonları ve yatırımcılar kanun gereği, yatırım yapılabilir seviyede olmayan ülkelere gidemiyor. Bu not alındığında milyarlarca dolarlık fonlar Türkiye’deki finansal varlıklara rahat bir şekilde para aktarabilecekler.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltirken, kredi notu görünümünü "durağan" olarak belirledi. S&P 6 ay önce de Türkiye’nin kredi notunu bir kademe yükseltmişti.

S&P, bu yıl ikinci kere Türkiye'nin kredi notunu yükseltti. Kuruluş, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu B+’dan BB-‘ye yükseltti. Kredi notu görünümünü de 'Durağan' olarak belirledi.

S&P'den yapılan açıklamada ekonomi yönetiminin attığı adımlara dikkat çekildi. Kredi notu yükselmesinde etkili olan etmenler şunlar:

*Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sıkı para politikası uygulaması
*Türk yetkililerin liranın değerini koruması
*Enflasyonun azalması
*Döviz rezervlerinin yeniden sağlamlaşması
2024 YILI NOT ARTIRIM YILI OLDU
Türkiye'nin makroekonomik politikalarındaki değişimle birlikte Fitch Ratings, Moody's ve S&P, ülkenin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu artırdı. S&P, Mayıs ayında notu bir kademe yükseltirken, Fitch Eylül'de notu "BB-" seviyesine, Moody's ise Temmuz'da iki kademe artışla "B3"ten "B1"e çıkardı.

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.