Frank Hoogerbeets kimdir? Yarın deprem olacak mı? 8 büyüklüğünde deprem mi olacak?

Frank Hoogerbeets kimdir? Kendisini 'yeni nesil deprem tahmincisi' olarak tanımlayan Frank Hoogerbeets mega deprem tahminini duyuran bu isim için sosyal medyada kapsamlı araştırma yapılıyor.Pasifik Ateş Çemberi dünyanın en çok deprem riski yaşayan bölgeleri arasında yer alıyor. Peki Frank Hoogerbeets kimdir? Yarın deprem olacak mı? 8 büyüklüğünde deprem mi olacak? Sorularının detayları haberimizde...

Frank Hoogerbeets kimdir? Pasifik Ateş Çemberi dünyanın en çok deprem riski yaşayan bölgeleri arasında yer alıyor. Kendisini 'yeni nesil deprem tahmincisi' olarak tanımlayan Frank Hoogerbeets mega deprem tahminini duyuran bu isim için sosyal medyada kapsamlı araştırma yapılıyor.Peki Frank Hoogerbeets kimdir? Yarın deprem olacak mı? 8 büyüklüğünde deprem mi olacak? Sorularının detayları haberimizde...

Frank Hoogerbeets kimdir? Yarın deprem olacak mı? 8 büyüklüğünde deprem mi olacak?

Depremlerin ne zaman, nerede olacağına ilişkin henüz bilim bir mekanizma keşfetmedi. Bu nedenle bilim insanları yalnızca tahminlerde bulunabiliyor. Frank Hoogerbeets adlı bir kişi, yönettiği “Yeni-çağ deprem tahminleme” sitesi Ditrianum’da yaptığı tahminde, çok büyük bir deprem yaşanacağını söyledi. Bu depremde yer kabuğu yarılacak ve en az 8 şiddetinde bir deprem olacak.

Frank Hoogerbeets'in deprem tahmininin arkasında ise 13 Şubat'ta Mars, Dünya ve Uranüs'ün aynı hizaya gelmiş olması var. Ortaya çıkan kütle çekim kuvveti, tektonik plakalar üzerinde gerilim yaratacak ve bu deprem gerçekleşecek.

Richter ölçeğine göre 8'in üzerindeki depremler ‘büyük deprem' olarak adlandırılıyor. Bu depremlerin, depremin merkez üssüne yakın noktalardaki toplumları yok edebileceği belirtiliyor. 9 şiddetindeki bir depremde ise yer kabuğunda yarılmalar oluyor. Hoogerbeets sitesinde yaptığı tahminlerde, deprem için 21 Şubat tarihini işaret ediyor.

Merkezi üssü Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi olan 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türkiye saati ile 21.23'te merkez üssü Ayvacık olan Mw 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Yerin 5.10 kilometre derininde meydana gelen bu depremin en yakın yerleşim birimi olan Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesine bağlı Ayvacık_mrkköy köyüne uzaklığı 2.53 kilometredir."

Deprem, İstanbul, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Edirne ve çevre illerde hissedildi.

Deprem Nasıl Oluşur?

Farklı çeşitleri var olan depremlerin önemli bir kısmı benzerlik gösterirken yeryüzünün 12 kilometre derinliğinde meydana gelmektedir. Elastik kısımda sıcaklığın az olmasından dolayı yer kabuğu hareketleri var olurken çok uzun süreli hareketlerin devamı da dalgalanmaları beraberinde getirmektedir. Fay olarak adlandırılan hatlar üzerindeki kırıklıkların ortaya çıkmasıyla meydana gelen depremlerin oluşma süreçleri de uzun yıllar alabilmektedir.

Kayaların giderek zayıflamasıyla birlikte yüksek basınca maruz kalmalarıyla kırılmaları gerçekleşir. Ani bir hareketle ortaya çıkan depremler sonucunda gerilmeler oluşurken çok büyük bir enerji de ortaya çıkmaktadır. Titreşimler sonucu enerji etkisiyle depremler meydana gelirken dünyanın çeşitli yerlerinde sıklıkla görülmektedir. Deprem nasıl oluşur sorusundan sonra deprem türleri de merak edilmektedir.

Deprem Türleri

Yer kabuğunu bir araya gelerek oluşturan levhaların giderek birbirlerine basınç uygulamaları sonucunda bir hareket söz konusu olmaktadır. Hareket ettirilmeleri sonucunda tektonik depremler meydana gelirken yeryüzündeki depremlerin çok büyük bir kısmı bu türdedir. Türkiye’deki depremlerde tektonik sınıfına dahil olurken %90’lık bir payı vardır. Bunun haricinde volkan patlamalarının ardından gaz sıkışmaları eksenli oluşacak volkanik depremlerde deprem türleri arasında ikinci sırada gelmektedir.

Ancak Türkiye’de aktif yanardağ olmadığı için böyle bir olay yaşanması söz konusu değildir. Toprağın giderek yumuşamasından kaynaklı erime sonuçlarında ise çöküntü depremler ortaya çıkmaktadır. Etkileri çok daha az olurken kazı çalışmalarından dolayı da olma ihtimali vardır. Bunun dışında barajların çok olduğu yerlerde de çöküntü deprem örnekleri var olmaktadır.

Deprem Etkisi

Özellikle fay hatlarının kırılgan olduğu yerlerde görülen depremler beraberinde birçok farklı doğa olayını da tetiklemektedir. Bunların başında Tsunami gelmektedir. Japonya, Endonezya gibi kıyı ülkelerinde yaşanan depremlerin yüksek etkiye sahip olmasının bir başka nedeni de bu doğa olaylarını etkileyebilme durumudur. Hemen hemen birçok kıyı kentinde yaşanılan deprem sonrasında tsunami gibi olaylar olabilir, volkanik patlamalar sonucunda ise depremin olması yine böyle bir duruma örnektir.

Deprem Olayları

Bir doğa olayı olarak kabul edilmesine karşın yıl içinde binlerce insanın ölümüne sebep olan depremlere karşı önlemler alınabilir. Fiziksel olarak çok daha kapsamlı tedbirlerin yanı sıra aynı zamanda küçük görülen işlemlerle de hayattan kalınabilir. Asya ülkeleri arasında Japonya, Endonezya en çok depremin yaşandığı yerler olurken ülkemizde de üç farklı fay hattı bulunmaktadır. Aniden başlanılan yer kabuğu hareketlenmeleriyle anlaşılan depremin vereceği zarar, büyüklük durumuna göre değişse de yapısal anlamda da alınacak tedbirlerle de etkisi azaltılabilir. Çok daha sağlam yapılar, korumalı alanlar ve depreme uyumlu yaşam tercihleriyle depremin yıkıcı etkileri azaltılabilir. Ülke olarak bizde çok acı tecrübeler yaşadık. Gece uyurken sabaha uyanamayacağımızı kim bilebilirdi. Başta 17 Ağustos olmak üzere depremler de vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine baş sağlığı dileriz.

 

Frank Hoogerbeets kimdir? Yarın deprem olacak mı? 8 büyüklüğünde deprem mi olacak? ile ilgili etiketler 21 Şubat deprem
GÜNÜN VİDEOSU

DEM Partililer Özgür Özel'e 'Selo'ya selam gönder' diyerek küfür etti!

Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş'ı ziyareti tepki çeken Özgür Özel'e DEM Partililer, 'Demirtaş'a selam gönder' diyerek Kürtçe küfürler etti.