Fransa Başkanı Macron şoke oldu! Macron’u eski sömürgesi Cezayir’de Türk yatırımları karşıladı

Batı’nın Afrika’da yıllardır sürdürdüğü sömürgeci politikaları Türkiye bitirdi. Sömürge zamanı Cezayir’de binlerce insanı öldüren Fransa’nın Başkanı Emanuel Macron’un Cezayir’e yaptığı son gezi Batılı akademisyenler tarafından alay konusu oldu. Avusturya merkezli enstitü AIES Austria’nın öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Michael Tanchum, “Macron, Cezayir'i ziyaret ettiğinde Cezayir ekonomisine tam entegre olmuş bir Türkiye buldu” diye yazdı.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, başbakanlığı döneminden bu yana Afrika’ya özel önem verdiğini ve bunun sonucunda da önemli yatırımlar yaparak her iki tarafın da kazandığını yazan Prof. Tanchum, “ Türkiye, Cezayir'deki en büyük yabancı işveren. Cezayir'de dünyanın en en büyük tekstil fabrikalarını yönetiyor. Cezayir'de büyük bir çelik tesisi (Tosyalı Holding) işletiyor. Ayrıca TAYAL Fabrikası Cezayir'de 1,5 milyar dolarlık üretim kompleksi kurdu. 10 bin Cezayirli istihdam edildi. Yılda 60 milyon metre dokuma kumaş ve 30 milyon giysi üretiyor. Türkiye’nin toplam 2020 tekstil üretimi 2 milyar dolara ulaşabilir” dedi.

Fransa Başkanı Macron şoke oldu! Macron’u eski sömürgesi Cezayir’de Türk yatırımları karşıladı

TÜRKİYE TİCARİ MİMAR

Tanchum, Türkiye’nin, Orta Mağrip ve Batı Afrika'daki 18 ülkeyi kapsayan entegre bir ekonomik faaliyetin ticari mimarisini yaratabilir diye de bir öngörüde bulundu.
Tanchum imzalı raporda da, Türkiye’nin Afrika’da yaptığı çalışmalar anlatıldı. Afrika ile ilişkilerin Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu 2003 yılından bu yana geliştiği belirtilen Araştırmada şöyle denildi:

“Türkiye ve Afrika için Yeni Küresel Rekabet 2003 yılında dönemin Başbakanı ve şimdi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından uygulanan “Afrika ile Ekonomik ve Ticari İlişkileri Geliştirme Stratejisi’nden bu yana, Türkiye'nin Afrika kıtasındaki ekonomik ilişkileri dikkate değer bir genişlemeye sahne oldu. 2003'ten 2020'ye kadar olan dönemde Türkiye, Afrika ile ikili ticarette dört kat artış yaşadı. Afrika'daki Türk büyükelçiliklerinin sayısı 2003'te 12'den 2021'de 42'ye yükseldi. 2003’te 100 milyon dolar olan ticaret 2021'de 6,5 milyar dolarlık şaşırtıcı bir artış yaşadı. Erdoğan'ın Türkiye'yi bölgeler arası bir güce dönüştürme yönündeki büyük stratejisiyle uyumlu olmakla birlikte, Türkiye'nin son 18 yılda Afrika'ya erişimi uluslararası aktörler arasında benzersizdi ve aslında, kıta ile daha geniş bir küresel yeni ekonomik angajman olgusunun bir parçasını oluşturdu. Önceki on yılda, bu yeni küresel ekonomik katılım, birçok Afrika ülkesinde eşi görülmemiş derecede yüksek ekonomik büyüme oranlarına yol açtı. Afrika'nın 'aslan ekonomileri'olarak adlandırılan ülkeler, sürekli olarak %6'nın üzerinde ekonomik büyüme oranları yaşadılar. Türkiye'nin Afrika ticaretindeki büyüme hızı Avrupa Birliği'ni beş kat arttı.”

Yorumlar
Yorum yapmak için tıklayınız
GÜNÜN VİDEOSU

Faciadan çarşafla kurtulan Ömer Sarı dehşeti anlattı: Yangın alarmı çalmadı, fıskiyeler çalışmadı!

Bolu’daki yangın faciasından çarşaflarla kurtulan Ömer Sarı yaşadığı dehşet anlarını "Yangın merdivenlerinden duman geliyordu. 8. kattan 3 kat aşağıdaki sundurmaya çarşafla indik. Yangın alarmı çalmadı, fıskiyeler çalışmadı. Allah'tan birileri kapımızı çaldı da öyle uyandık.'' sözleriyle aktardı.