Fransız basını: Türk SİHA’ları Afrika’da peynir ekmek gibi satıyor

Fransız basını, sömürgeci tarihleri gereği Afrika'da neler olduğunun her zaman olduğu gibi takibinde. Ve bu kez Fransızlar haksız da sayılmaz: Fransa merkezli Capital’de yayımlanan makalede Bayraktar TB2 SİHA'ları için 'Afrika'da peynir ekmek gibi satılıyor' ifadesine yer verildi. Akılalmaz başarı olarak nitelendirilen süreçte Türkiye'nin birkaç yıl içinde Afrika ile ticaretini üçe katlayacağı aktarıldı. İşte Capital'in makalesinin Fransızca’dan kelime kelime çevirisi:

Bu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temel hedeflerinden biri. Ticaret ve işbirliğinden sonra Türkiye, Afrika’da savunma sektörünü geliştirmek istiyor ve kıtanın liderleriyle ilişkilerini güçlendirmek için en başta SİHA’larına güveniyor.

TÜRK SİHALARI PEYNİR EKMEK GİBİ SATILIYOR

17 ve 18 Aralık’ta İstanbul’da Afrika – Türkiye Ortaklık Zirvesi gerçekleştirildi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yatırımlar ve ticarete odaklanan Ekonomi Forumu’ndan iki ay sonra, on üç devlet başkanı ve iki başbakan ve yüzden fazla bakan da dahil olmak üzere üst düzey Afrikalı yetkilileri ağırladı.

Bu yeni toplantıda bu sefer ‘güvenlik konularına’ odaklanıldığı sanılıyor ve bu yolla Türkiye, askeri teçhizatını düşük maliyetle ve esnek koşullarla Afrika ülkelerine tanıtmaya devam ediyor. Ankara’nın halihazırda Somali ve Fas’ta bir askeri üssü var ve Tunus ilk Türk SİHA’larını Eylül ayında teslim aldı.

‘HERKES BANA TÜRK SİHA’LARINDAN BAHSEDİYOR’

Petrol üreticisi güney Afrika ülkesi Angola da geçtiğimiz günlerde Recep Tayyip Erdoğan’ın Ekim ayında yaptığı ilk resmi ziyarette bu SİHA’lara ilgi duyduğunu ifade etmişti.

Türkiye ayrıca Ağustos ayında Tigray’da ayrılıkçı isyancılara karşı bir iç savaşa girişen Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile askeri işbirliği anlaşması imzaladı.

İtalya’daki Cenova Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler araştırmacısı Federico Donelli, “Savunma sektörü yeni bir değer: Türkiye, özellikle SİHA konusunda limitleri zorluyor” diyor ve ‘Ankara, Somali’de olduğu gibi sadece ekipmanını değil aynı zamanda eğitim de sunuyor’ diye ekliyor.

Cumhurbaşkanı’nın damadı (ç.n. Dünyanın en iyi üniversitesi olarak anılan MIT’de SİHA üzerine akademisyen olan) Selçuk Bayraktar başkanlığındaki Bayraktar özel şirketinin TB2 SİHA modeli, Libya ve Azerbaycan’da son yıllarda elde ettiği akılalmaz başarıların ardından en çok talep edilen modellerden biri oldu.

Recep Tayyip Erdoğan bu sonbaharda Angola, Nijerya ve Togo gezisinin ardından “Afrika’da nereye gitsem herkes bana SİHA’lardan bahsediyor” dedi. Ancak BM’ye göre, Tigray’daki binlerce sivilin ölümüne ve yüz binlercesinin yerinden edilmesine neden olan çatışmanın acımasızlığı göz önüne alındığında, her şeyden önce Etiyopya ile bir sözleşme olasılığı mevcut.

Batılı bir istihbarat kaynağına göre, birkaç TB2 çoktan teslim edildi, ancak Ankara, Batı baskısına boyun eğmek ve Abiy Ahmed rejimine SİHA teslimatlarını durdurmak zorunda kaldı.

KESKİN YÜKSELİŞ

Türk Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, iki “egemen” ulus olduklarını ve bu nedenle kendi anlaşmalarını imzalamaya yetkili olduklarını vurgulayarak, bu durudurma hakkındaki soruları es geçti.

Türk resmi istatistikleri ise halka açık kaynaklarda askeri teçhizatın satışlarını detaylandırmıyor, sadece aylık miktarlarını gösteriyor. Bun satışlar geçen yıl tavan yaptı.

BİR YILDA 235.000 DOLARDAN 94,6 MİLYON DOLARA

Türkiye’nin Etiyopya’ya savunma ve havacılık ihracatı, bir önceki yılın aynı döneminde 235.000 dolar civarında olan Etiyopya’ya Ocak ve Kasım ayları arasında 94,6 milyon dolara ulaştı.

Türkiye İhracatçılarının sunduğu rakamlar, Angola, Çad ve Fas için benzer artışları gösteriyor.

TÜRK SİHALARI İLK OLARAK LİBYA’DA FARK EDİLDİ: SEÇİM SÜRECİNİN YOLUNU AÇTI

Türk insansız hava araçları ilk olarak 2019’da Ankara’nın BM tarafından tanınan Libya hükümetiyle iki savunma anlaşması imzalamasının ardından fark edildi.

Trablus daha sonra bu SİHA’ları çatışma bölgesine göndererek, Türkiye’nin bölgesel rakipleri tarafından desteklenen ve doğudan gelen Hafter’e bağlı isyancı güçlerin ilerlemesini yavaşlattı ve seçim sürecine kademeli bir geçişin yolunu açtı.

SADECE SİHALARLA DA SINIRLI DEĞİL

Cenova Üniversitesi’nden Federico Donelli, ‘Artık Türkiye, SİHA’larıyla diğer ülkelerle müzakere konusunda daha avantajlı durumda’ diye devam ediyor.

Etkili ve bağımsız bir kuruluş olan Türkiye Uluslararası Ekonomik İlişkiler Konseyi Başkanı Nail Olpak, “Savunma sektörüne ve Afrika ile ilişkilerimize önem veriyoruz. Ancak bu sektörü silah, roket, tüfek veya tank satışıyla sınırlamak hata olur” dedi.

Federico Donelli bunu doğruluyor ve; silah ve diğer teçhizatın yanı sıra eğitim ve zırhlı araçlar da sağlanan Togo ordusunun Türkiye’nin desteğiyle yürütülen modernizasyon planına vurgu yapıyor.

Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika ile olan yıllık ticaret hacmini önümüzdeki yıllarda üçe katlayarak 75 milyar dolara çıkarma hedefini desteklemek için kıtadaki 37 askeri ofis ağını ve Afrika’daki hakimiyetini kademeli olarak genişletiyor.

 

 

Kaynak: M5

Çeviri: Cengiz Büyükuncu

GÜNÜN VİDEOSU

Tarihi görüntüler! Bakan Fidan ve Suriye Lideri Ahmed El Şara Şam'ı seyrederek kahve içti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye lideri Ahmed El Şara ile Şam'da Kasiyun Dağı'nda buluşarak şehir manzarasını seyretti. Bu tarihi an, iki ülke arasındaki diplomatik yakınlaşma ve bölgesel istikrar için yeni bir dönemi işaret etti.