Fransız jetleri terörist diye sivilleri bombaladı

Fransa, geçtiğimiz günlerde Mali'nin Mopti bölgesinde teröristlere hava harekatı düzenlediğini duyurmuştu. Ancak bölgeden gelen haberler Fransa'nın teröristler diye sivilleri vurmuş olabileceğini gösteriyor. Bir düğün sırasında yapıldığı belirtilen hava harekatında 100 sivilin öldüğü belirtiliyor. Fransa ise teröristleri hedef aldığını belirterek katliamda rolü olmadığını iddia ediyor.

Mali'nin Mopti bölgesinde pazar günü düzenlenen ve 100 kişinin öldüğü belirtilen hava saldırısında, bombardımanı Fransa'nın yaptığı iddiaları dünya gündemine oturdu.

Mali'de yayın yapan Studio Tamani radyosuna konuşan yerel yetkili Adama Griaba'nın, Bounti köyündeki hava saldırısının bir düğün esnasında düzenlendiğini ve ölü sayısının 100 ila 150 arasında olabileceğini söyledi. Bu durum Fransa'nın başını çektiği Barkhane Operasyonu'na bağlı güçlerin, sivilleri öldürmüş olabileceği şüphesini doğurdu.

Pazar günü olmasına karşın pazartesi gecesi medyayla paylaşılan saldırıyla ilgili yerel halk, ölenlerin tamamının sivil olduğunu ileri sürüyor.

Ölü sayısı bazı kaynaklara göre 100 iken, bazı kaynaklar en az 20-30 kişinin öldüğünü iddia ediyor.

Yerel basına konuşan görgü tanıkları, teröristlerin köydeki düğünü basarak erkeklerin kadınlardan ayrı bir noktada durmasını söylediğini ve saldırının o esnada gerçekleştiğini belirtiyorlar.

Hükümet kanadından ya da Mali Silahlı Kuvvetlerince şu ana kadar saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmış değil.

FRANSA SADECE TERÖRİSTLERİ HEDEF ALDIĞINI SÖYLÜYOR

Fransa tarafı ise pazar günü bölgede bir hava saldırısı düzenlediklerini ancak sadece teröristleri hedef aldıklarını ileri sürmeye devam etti.

Fransa Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Col Frederic Barbry, sivilleri bombaladıkları iddialarını yalanlarken, hava saldırısının, kimlikleri tespit edilmiş teröristlerin "şüpheli şekilde toplandığı" alana yapıldığını ifade etti.

Fransa'nın Barkhane Operasyonu'nda son 10 günde 5 askerini kaybetmesi, iç kamuoyunda da çeşitli tartışmalara neden oldu.

Barkhane'nin bölgedeki terör sorununu çözmediği eleştirilirken, operasyonun sona erdirilmesi ya da asker sayısının azaltılması yönünde istekler dile getirildi.

Fransa'nın bir süredir gündeminde olan Sahel'deki askerlerinin sayısını azaltma kararını, Çad'ın başkenti Encemine'de şubat ayında düzenlenecek Fransa-G5 Sahel Zirvesi'nde karara bağlayacağı ifade edildi. 

"HEDEFİ BELİRLERKEN BİR HATA YAPILDI MI?"

Fransız basınında da geniş yer bulan saldırıyla ilgili Liberation gazetesinin internet sitesinde yayımlanan bir haberde, Fransız yetkililere çeşitli sorular yönetildi.

Celian Mace imzalı haberde, "Barkhane unsurları, teröristleri bombalamak için Bounti'ye kadar takip edebildi mi?", "Teröristler düğün davetlilerinin arasına mı karışmıştı?", "Hedefi belirlerken bir hata yapıldı mı?" sorularına yer verilerek, gerçeğin yürütülecek soruşturmayla ortaya çıkacağı belirtildi.

Fransız jetleri terörist diye sivilleri bombaladı

2013'TEN BERİ 50 FRANSIZ ASKERİ ÖLDÜ

Fransa, 2013 başında Mali'deki "Serval" isimli askeri harekatın ardından 2014'te "Barkhane" operasyonu başlatmış ve 2013'ten bu yana 50 Fransız askeri hayatını kaybetmişti.

Mali, Moritanya, Çad, Burkina Faso ve Nijer tarafından Afrika'nın Sahel bölgesinde terörle mücadelesine destek için oluşturulan "G5 Sahel Gücü" adı verilen 5 bin kişilik ordunun kurulmasına Fransa öncülük etmişti.

Bölgedeki terör gruplarının yanı sıra uyuşturucu, silah ve göçmen ticaretine karşı da mücadele eden G5 Sahel Gücü'ne uluslararası camiadan da destek veriliyor.

Bölgede petrol, gaz, uranyum, elmas, fosfat, boksit, plütonyum, manganez ve kobalt gibi zengin doğal kaynakların yer alması, çatışmaların önemli nedenlerinden biri olarak görülüyor.

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.