Galata Kulesi İBB’den alınıyor!
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, işletme süresi biten Galata Kulesi’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredileceğini açıkladı.
Ersoy, Kars gezisi sırasında gazetecilere açıklama yaparak; ‘Beyoğlu Kültür Yolu’ isimli bir yol planlandığını belirtti. Bu yolun Galataport ile halen yapımı süren Atatürk Kültür Merkezi arasında yer alacağını, Galata Kulesi etrafındaki alanın ise genişletileceğini duyurdu.
“HALKA AÇIK BİR TİYATROYA DÖNÜŞECEK”
Buna göre Galataport'tan başlayıp Galata Kulesi'ne gelinecek. Kule işletmesi sözleşme süresi dolan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınacak. Kulenin karşısındaki yokuş, doğal akışında basamaklarla halka açık bir tiyatroya dönüşecek. Devlet Tiyatroları, Opera ve Balesi gösterilerini sergileyecek. Devamında Beyoğlu Evlendirme Dairesi kültür sanat merkezine dönüştürülecek. Altı tiyatro, üstü ise sinema olacak. Bakan Ersoy, “Amacımız Beyoğlu'nun eski günlerine kavuşması, canlanması. Beyoğlu bir kültür patlaması yaşayacak” dedi.
GALATA KULESİ TARİHÇE
Galata Kulesi 528 yılında Bizans İmparatoru Anastasius tarafından Fener Kulesi olarak inşa edilmiştir. 1204'deki IV.Haçlı Seferi'nde yüksek düzeyde hasar alan kule, 1348'de Cenevizliler tarafından yığma taşlar kullanılarak İsa Kulesi adıyla Galata surlarına ek olarak yeniden restore edilmiştir. Ayrıca o yıllarda kentin en yüksek binasıdır.
1445-1446 yılları arasında Galata Kulesi yükseltilmiştir. Daha sonra Türklerin eline geçmiş ve her yüzyılda bir restore edilmiş ve tamir edilmiştir. 16.yüzyıla gelindiğinde ise Kasımpaşa tersanelerinde çalışan Hristiyan savaş esirlerinin barınağı olarak kullanılmıştır. Sultan III. Murat zamanında ise burada bir rasathane kurulmuş ve bu rasathane 1579’da kapatılmıştır.
IV.Murat döneminde yani 17.yüzyılın ilk yarısında Hezarfen Ahmet Çelebi tahtadan yaptırdığı kartal kanatlarını sırtına takıp (1638) Galata Kulesi’nden Üsküdar’a uçmuştur. Avrupa’nında ilgisini çeken bu uçuş hakkında İngiltere’de Gravürler yapılmıştır. Hala daha Dünya’nın birçok yerinde bu uçuşla ilgili yazılar, maketler ve videolar bulunmaktadır.
1717 yılı itibariyle ise Galata Kulesi Yangın Gözleme kulesi olarak kullanılmıştır. III.Selim döneminde ise çıkan bir yangında kulenin yarısından fazla bir bölümü yanmıştır. Kule onarılmış ve 1831 yılında tekrar bir yangında hasar görmüştür. 1875 yılında ise Çatı Külahı devrilmiştir. 1965’te başlanıp 1967’de bitirilen son onarımla ise kulenin günümüzde ki görünümü sağlanmıştır.