Gelin Neden Damadın Ayağına Basar? Nikahta Sonra Neden Ayağa Basılır?
Gelin Neden Damadın Ayağına Basar? sorusunun yanıtı merak ediliyor. Nikahtan sonra neden ayağa basılır merak eden vatandaşlar arama motorlarında sıklıkla bu sorunun yanıtını arıyor. İşte detaylar...
Gelin Neden Damadın Ayağına Basar sorusunun yanıtı araştırılıyor. Ülkemizde çok görülen geleneksel nikahtan sonra ayağa basma ritüeli vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı. Peki Nikahtan sonra ayağa neden basılır, sadece Türkiye'de mi yapılır? İşte detaylar...
GELİN NEDEN DAMADIN AYAĞINA BASAR?
Bilindiği üzere ülkemiz birbirinden ilginç adetlere ev sahipliği yapıyor. Bunlardan çoğusuna anlam verememekle birlikte bazı geleneklerimiz var ki; mantığa sığmaması öte dursun, batıl inanç diyebileceğimiz absürt cinsten geleneklerdir.
Bahsi geçen geleneklerden en eğlencelilerinden biri şüphesiz nikahta gelinin damadın ayağına basma geleneğidir. Yanlış anlaşılmasın! Bu demek değildir ki; yalnızca gelinler nikahta damadın ayağına basabilir. Gelinden hızlı davranan damatlar da gelinin ayağına basabilmekle birlikte çoğunlukla gelinin çok daha hızlı davranarak ayağa basmasıyla sonuçlanan renkli bir gelenektir. Hatta daha da ileri gidilerek bu eğlenceli gelenek ile yanlışlıkla nikah memurunun ayağına basıldığı da görülmüş ve duyulmuştur.
NİKAHTAN SONRA NEDEN AYAĞA BASILIR?
İşin eğlenceli tarafı bir yana, nedir bu ayağa basma geleneği yahu, neden yapıyoruz? sorusu çoğunun en az bir kere aklından geçmiştir. Evlilikte son sözün kimde olduğunu belirlemesi inancına dayandırıldığını iddia edenlerle birlikte; kökeni Antik Roma’ya dayanan bu geleneğin anlamının damat/gelin tarafından ayakkabısı yıpratılıp, kişinin yuvayı terketmemesi inancıyla yapılır diyenlerin sayısı da fazladır. Ayakkabı hemen her kültürde özgürlüğü temsil ettiğini biliyorsak, ikinci iddiamız daha doğru olsa gerek.
NİKAHTAN SONRA AYAĞA BASMA SADECE TÜRKİYE'DE Mİ YAPILIR?
Diğer bir merak konusu da bu geleneğin yalnızca ülkemize mi ait olduğu konusudur. Benzer ayakkabı temalı gelenekler ve yakın bu geleneklerin yakın anlamları olsa da nikahta ayağa basma geleneği yurt dışında bizdeki kadar yaygın değildir diyebiliriz.
Kaynak:rehbero.com