GİB yeni düzenlemeleri neler? Gelir İdare Başkanlığı yeni çalışmaları

İnteraktif Vergi Dairesi'nde sunulan 35 hizmetin, 65'e çıkarılması kararı alındı. Gelir İdare Başkanlığı yıl sonuna kadar pek çok düzenlemeyi hayata geçirecek. Peki, Gelir İdaresi Daire Başkanlığı düzenlemeleri neler olacak?

Gelir İdare Başkanlığı yıl sonuna kadar pek çok düzenlemeyi hayata geçireceğini açıkladı. Böylece İnteraktif Vergi Dairesi’nde sunulan 35 hizmet, 65’e çıkarılacak. Açıklamaların ardından düzenlemlerin neler olacağı vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki, Gelir İdaresi Daire Başkanlığı düzenlemeleri neler olacak?

GİB yeni düzenlemeleri neler? Gelir İdare Başkanlığı yeni çalışmaları

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) yıl sonuna kadar bir dizi çalışmayı hayata geçirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda İnteraktif Vergi Dairesi içinde ilk defa vatandaşa hizmet olarak sunulan 35 hizmete 2018 yılı sonuna kadar 30 yeni hizmet ilave edilerek toplamda 65 yeni hizmete çıkarılacak. Bunun için en az 500 bin evrakı İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden almak için çalışmalar devam edecek. Ayrıca Engellilik Vergi İndirimi Sistemi’yle engelli vatandaşların vergi indirimiyle ilgili işlemlerinin elektronik ortamda takip edilmesi sağlanacak.

SORULARA HIZLI YANIT

ALO 189 olan Vergi İletişim Merkezi’nde, telefon aracılığıyla gelen vergiyle ilgili sorulara hızlı yanıt verilmeye, ihbarların tek merkezden alınmasına, internet vergi dairesi, e-beyanname ve e-hizmetlerle ilgili danışmanlık hizmeti verilmeye devam edilecek.

500 BİN EVRAK ONLINE ALINACAK

Başkanlık mükellef odaklı hizmet anlayışı çerçevesinde de bir dizi çalışma yapacak. Bu kapsamda 28 Şubat 2018’de açılan İnteraktif Vergi Dairesi içinde ilk defa vatandaşa hizmet olarak sunulan 35 hizmete 2018 yılı sonuna kadar 30 yeni hizmet ilave edilerek toplamda 65 yeni hizmete çıkarabilmek ve en az 500 bin evrakı İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden almak için çalışmalar devam edecek.Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesinin elektronik ortamda alınması için gerekli çalışmalar tamamlanacak.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI AMAÇ VE TANIMLAR

Bu Kanunun amacı; gelir politikasını adalet ve tarafsızlık içinde uygulamak; vergi ve diğer gelirleri en az maliyetle toplamak; mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu sağlamak; mükellef haklarını gözeterek yüksek kalitede hizmet sunmak suretiyle yükümlülüklerini kolayca yerine getirmeleri için gerekli tedbirleri almak; saydamlık, hesap verebilirlik, katılımcılık, verimlilik, etkililik ve mükellef odaklılık temel ilkelerine göre görev yapmak üzere Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığının kurulmasına, teşkilat, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin esasları düzenlemektir.

TANIMLAR

(703 Sayılı KHK'nın 70 inci maddesiyle yürürlükten kaldırılan madde; Yürürlük:09.07.2018)MADDE 2.

 Bu Kanunda geçen;

a) Bakanlık: Maliye Bakanlığını,

b) Bakan: Maliye Bakanını,

c) Başkanlık: Gelir İdaresi Başkanlığını,

d) Başkan: Gelir İdaresi Başkanını,

e) Başkan yardımcısı: Gelir İdaresi Başkan Yardımcısını,

f) Daire başkanı: Gelir İdaresi Daire Başkanını,

g) Merkez teşkilatı: Gelir İdaresi Başkanlığının merkez teşkilatını,

h) Taşra teşkilatı: Gelir İdaresi Başkanlığının taşra teşkilatını,

İfade eder.

TEŞKİLAT VE GÖREVLER

(703 Sayılı KHK'nın 70 inci maddesiyle yürürlükten kaldırılan madde; Yürürlük:09.07.2018)MADDE 3.

Başkanlık, merkez ve taşra teşkilatından meydana gelir. Başkanlığın merkez teşkilatı ana hizmet, danışma ve yardımcı hizmet birimlerinden oluşur.

Başkanlığın merkez teşkilatı ekli (1) sayılı listede gösterilmiştir.

GÖREVLER

(703 Sayılı KHK'nın 70 inci maddesiyle yürürlükten kaldırılan madde; Yürürlük:09.07.2018)MADDE 4.

Başkanlığın görevleri şunlardır:

a) Bakanlıkça belirlenen Devlet gelirleri politikasını uygulamak.

b) Mükelleflerin vergiye uyumunu kolaylaştırmak ve hizmetlerini yerine getirmek.

c) Mükellef haklarının korunması ve mükellef ile Başkanlık ilişkilerinin karşılıklı güven esasına dayanması konusunda gerekli tedbirleri almak.

d) Mükellefleri vergi mevzuatından doğan hakları ve ödevleri konusunda bilgilendirmek.

e) Devlet gelirleri politikasıyla ilgili kanun ve kararname çalışmalarına katılmak.

f) Devlet alacaklarının tahsilini sağlamak ve bu konuda gerekli tedbirleri almak.

g) (5615 sayılı Kanunun 18 inci maddesiyle değişen bent Yürürlük; 04.04.2007)İşlem ve eylemlerinden dolayı idarî yargı mercilerinde yaratılan ihtilaflarla ilgili olarak bu merciler nezdinde talep ve savunmalarda bulunmak, gerektiğinde itiraz, temyiz ve tashihi karar yoluna gitmek; temyiz yoluna gidilip gidilmeyeceği hususunda taşra teşkilâtına muvafakat vermek; şikâyet başvurularını karara bağlamak; uygulamada ortaya çıkan ihtilafların en aza indirilmesine ve uygulama birliğinin sağlanmasına yönelik tedbirleri almak.(*)

h) Vergilendirmeyle ilgili bilgileri toplamak ve bilgi işlem faaliyetlerini yürütmek.

i) Vergi kanunlarında veya diğer mali kanunlarda yer alan her türlü istisna, muaflık ve indirimlerin maliyetlerini ölçmek, ekonomik ve sosyal etkilerini analiz etmek.

j) (646 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesiyle değişen bent Yürürlük; 10.07.2011)Vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi konusunda gerekli tedbirleri almak.(**)

k) Mahallî idare gelirleri politikası ile Devlet gelirleri politikasının uygulanmasında uyumu sağlayıcı tedbirler almak.

l) Gelirleri etkileyen her türlü kanun tasarı ve tekliflerini, vergi tekniği ve uygulamaları açısından inceleyerek görüş bildirmek.

m) Gelir mevzuatının uygulanmasına ilişkin olarak diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, bu amaçla veri alışverişini gerçekleştirmek.

n) Görev alanına giren konularda, uluslararası gelişmeleri izlemek ve Avrupa Birliği, uluslararası kuruluşlar ve diğer devletlerle işbirliği yapmak.

o) Terkini gereken vergiler ile tahsili zamanaşımına uğrayan Hazine alacaklarının kanunlar gereğince terkin edilmesiyle ilgili işlemlerin yerine getirilmesini sağlamak.

p) Nitelikli insan kaynağının kazandırılması, yetkinliklerin geliştirilmesi, kariyer planlarının yapılması ve performanslarının ölçülmesini sağlamak.

r) Kamu Görevlileri Etik Kurulunun belirlediği ilkeler çerçevesinde kurumsal etik kurallar düzenleyerek personele ve mükelleflere duyurmak.

s) Faaliyet sonuçlarını, düzenli aralıklarla kamuoyuna duyurmak ve yıllık faaliyet raporunu izleyen yıl kamuoyuna açıklamak.

t) Kanunlarla verilen diğer görevleri yapmak.

(5615 Sayılı Kanunun 18 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli)Uygulamada ortaya çıkan ihtilafların en aza indirilmesine ve uygulama birliğinin sağlanmasına yönelik tedbirler almak.

(646 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle değişmeden önceki şekli)j) Bakanlıkça belirlenen temel politikalar ve stratejiler doğrultusunda vergi inceleme ve denetimlerini gerçekleştirmek, vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi konusunda gerekli tedbirleri almak.

 

 

 

GİB yeni düzenlemeleri neler? Gelir İdare Başkanlığı yeni çalışmaları ile ilgili etiketler Gelir İdare Başkanlığı yeni düzenlemeleri neler
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.