Glokom nedir ? 12 Mart Dünya Glokom Günü

Göz tansiyonu olarak da bilinen 'Glokom' hastalığı az belirti gösteren bir hastalıktır. Zamanında teşhis edilip kontrol altına alınmadığı durumlarda ise körlüğe kadar varabilen görme kayıplarına yol açmaktadır. Bu nedenle bu yıl 12 Mart'a denk gelen Dünya Glokom Günü'nün amacı 'Glokom' hastalığının belirtileri, tedavisi ve önemi hakkında bilinci artırmaktır. İşte 'Glokom' hastalığının belirtileri ve tedavisi...

GLOKOM NEDİR?

Glokom, göz içi basıncının sıklıkla yükselmesi nedeniyle görme sinirinin zarar görmesi sonucu oluşan hastalıktır. Halk arasında göz tansiyonu olarak tanımlanan Glokom genellikle belirti vermeyen sinsi bir hastalıktır. Glokom tedavi edilmezse maalesef körlüğe kadar giden görme kaybıyla sonuçlanmaktadır. Dünya körlük nedenleri arasında ikinci sırada bulunan bu hastalık aynı zamanda önlenebilir körlük nedenleri içinde birinci sıradadır. Bu nedenle kötü sonuçlar doğurmaması için erken teşhisi ve tedavisi çok önemlidir.

 

Glokom nedir ? 12 Mart Dünya Glokom Günü

 

KİMLER RİSK GRUBUNDADIR

Ailesinde Glokom (göz tansyonu) teşhisi konmuş birinci derece kan bağı olan bireyler düzenli olarak göz kontrollerini yaptırmaları önemlidir. Glokom (göz tansyonu) riski kırk yaş sonrasında, diyabet hastalarında, migreni olanlarda, miyoplarda ve hipertansiyon problemi olan bireylerde daha fazladır. Yaşla birlikte glokom riski artmaktadır ama genetik yatkınlık varsa erken yaşlarda da görülebilir.

 

GLOKOM HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Göz tansiyonu belirtileri, hastalığın erken evrelerde kendini göstermezken farklı hastalarda farklı belirtiler görülebilmektedir. Hastalığın sık belirtileri ise şu şekildedir:
-Göz içi sıvının gün içerisindeki seviye değişiminden kaynaklanan baş ve göz çevresinde ağrı.
-Gözde gerginlik ve sertlik hissi, üzerine bastırınca oluşan ağrı.
-Alın bölgesinde ağrı.
-Görüş açısının birdenbire veya hızlı bir şekilde azalma.
-Mide bulantısı.
-Geçici görme bulanıklıkları ve geceleri ışıkların etrafında haleler görülmesi.
-Çocukluk çağında görülen türlerinde ışığa karşı hassasiyet ve gözlerde sulanma.

 

Glokom nedir ? 12 Mart Dünya Glokom Günü - Resim : 2

 

TEŞHİSİ

Glokom hastalığının erken teşhisi görme kaybının oluşmaması açısından çok önemlidir. Teknolojik imkanlar sayesinde teşhisi günümüzde kolaylıkla yapılmaktadır. En etkili teşhis, normal yıllık göz muayeneleri sırasında göz içi basıncının ölçülmesi ile olmaktadır. Diğer teşhis yöntemleri arasında; göz dibi muayenesi, bilgisayarlı görme alanı, NFA ve TopSS yer almaktadır.

 

TEDAVİSİ

Hastalığın teşhis edildiği andaki göziçi basıncı değeri ve görme sinirindeki hasar derecesine göre düzenlenir. Tedavinin esas amacı göziçi basıncını normal değerlerde tutarken, görme siniri ve dolayısıyla görme derecesini korumaktır. Glokomun bulunduğu evreye göre düzenlenecek tedavi sırasıyla; medikal tedavi, lazer tedavisi ve cerrahi tedavidir.

 

Glokom nedir ? 12 Mart Dünya Glokom Günü - Resim : 3

 

GLOKOMA NE İYİ GELİR ?

Göz tansiyonu sadece bu amaçla üretilen ilaçlar, lazerler veya ameliyatla düşürülür. Hastaya düşen tedavisine iyi uyması ilaçların aksatmamasıdır. Ancak, göz tansiyonun göze olan zararını azaltmaya yönelik şeyler tedavinizine destek açısından önemlidir.
Özellikle damar sertliği yapan sigara, hipertansiyon ve yüksek kan kolesterolü görme sinirinin göz tansiyonu hasarına olan direncini düşürür. Sigara bırakılmalı, hipertansiyon ve kan kolesterolü doktor kontrolünde düzeltilmelidir.
Hafif egzersizler ve sağlık bir beslenme biçimi glokom hastaları için önemlidir. Özellikle omega 3 açısından zengin gıdalar, glokom ilaçlarının yarattığı göz kuruluğuna karşı faydalıdırlar.

 

 

Glokom nedir ? 12 Mart Dünya Glokom Günü ile ilgili etiketler glokom göz tansiyonu Glokom nedir Glokom tedavisi Göz tansiyonuna ne iyi gelir Dünya Glokom Günü
GÜNÜN VİDEOSU

AZ Alkmaar - Galatasaray maçı öncesi tansiyon yükseldi: Polisten coplu müdahale!

UEFA Avrupa Ligi 5. hafta maçında temsilcimiz Galatasaray, Hollanda ekibi AZ Alkmaar'a konuk olacak. Karşılaşma öncesi taraftar arasında kavga çıkarken Hollanda polisi olaya sert bir şekilde müdahale etti.