Yunan mitolojik tanrılarından, Hitit ve Sümerler'den hatta meşhur Mısır tanrılarından bile önce şu an anadolu dediğimiz yerde yaşayan insanlar, dini inançlar geliştirmişlerdi. Bu dinin merkezi Şanlıurfa’nın doğusundaki Göbeklitepe denen yerdi.
Göbeklitepe neden piramitlerden bile daha önemli?
2018'de UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan dünyanın bilinen en eski ve en büyük inanç merkezi Göbeklitepe'nin tarihi 12 bin yıl öncesine yani M.Ö. 10 bin yılına kadar uzanıyor. Göbeklitepe’nin bu kadar eskiden yapılmış olması onu diğer tüm antik yapılardan daha önemli hale getiriyor.
Kadim anadolu toprakları sadece günümüzde değil, binlerce yıl öncesinde de birçok topluluğa ve kültüre ev sahipliği yapmıştı.
1995 yılında Alman arkeolog Klaus Schmidt, Şanlıurfa yakınlarında antik bir tapınak keşfetti. Yapılan testler sonucunda yapının yaklaşık 12 bin yıl önce inşa edildiği anlaşıldı. Göbeklitepe, açık ara insanlık tarihinin en eski inşa edilmiş yapısıydı.
Bu keşif, modern zamanın en önemli arkeolojik keşfiydi. Ayrıca bu keşfin tarih ve arkeoloji bilimine ters düşen noktaları vardı ve bilim insanları buraya bakıp kafalarını kaşıyarak düşünmek zorunda kalmışlardı.