Uzaydan, dünya atmosferine giren maddelere gök taşı denir. Dünya atmosferine bir senede binlerce (Yaklaşık 3-4 bin.) göktaşı girer. Ama gök taşları atmosfere girdiklerinde saniyede 10 – 70 kilometre arasında bir hıza sahiptirler. Bu hız ile atmosfere giren göktaşları sürtünmeden dolayı erimeye ve parçalanmaya başlar. Yere düşene kadar çoğu toz hâline gelir. Binlerce göktaşından sadece 500 kadar yere düşer ve gerçek boyutundan oldukça küçük bir hâlde olmaktadır.
Göktaşı nedir? Göktaşı parçalarının değeri nedir? Göktaşı hangi illere düştü?
Göktaşı nedir? Geçtiğimiz günlerde birçok şehire göktaşı düştüğü iddia edildi. Düştüğü öne sürülen göktaşının videosu Twitter'da en çok konuşulan konular arasında yer aldı. Uzmanların cismin göktaşı olabileceğini açıkladı. Vatandaşlar düşen cismi aramaya başladı. Göktaşı'nın ne olduğunu parçalarının değerini ve hangi illere düştüğünü sizler için araştırdık. Peki, Göktaşı nedir? Göktaşı parçalarının değeri nedir? Göktaşı hangi illere düştü? Detaylar haberimizde...
Dün akşam saatlerinde Bingöl dahil Trabzon, Artvin, Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Erzurum, Sivas, Tunceli, Erzincan ve Ardahan başta olmak üzere bir çok şehirden gök taşının düştüğü görülmesiyle, 2015 yılında Bingöl Sarıçiçek köyüne düşen gök taşı akıllara geldi. Vatandaşlar düşen cismi aramaya başladı.
İstanbul Kültür Üniversitesi Fizik Bölümü Öğreti Üyesi Dr. Ayşegül Yelkenci, bölgede heyecan yaratan gelişmeden sonra daha önce Bingöl'de bulunan göktaşı parçalarının köylülerden büyük paralar karşılığında satın alındığını belirterek, önemli bir astroidin parçası değillerse yüksek fiyatlara satılmayacağını söyledi.
Yelkenci; '' Daha önce Bingöl’e düşen göktaşının parçalarına büyük ödenekler sağlandı. Köylülerden para karşılığında alındı. Her zaman bu bütçe olmayabilir.'' dedi.