Gri liste zaferinin ilk yatırım sinyali Asya’dan geldi

Türkiye'nin doğrudan uluslarası yatırım çekmesinin önündeki en büyük engellerden olan gri liste sorunu çözülünce yabancı yatırımcılar harekete geçti. AZ Yatırım Holding Group CFO’su (Chief Financial Officer) Ömer Aykut Ünlü, SuperHaber’e yaptığı açıklamada, gri liste sorunun çözümünün yabancının yatırıma dönük bakışını olumlu yönde değiştirdiğini söyledi. İşte detaylar...

AZ Yatırım Holding Group CFO’su (Chief Financial Officer) Ömer Aykut Ünlü, "Yabancı fonlardan yeni girişler gelebilir. Bu gelişme ile yabancıların bakışı olumlu olacak” dedi. Sermaye piyasası uzmanları ve yöneticileri de yeni don girişlerinin olacağını belirtiyor. Bu alanda en somut gelişme ise Japon otomotiv devi Nissan’dan geldi. Bir süredir kırılgan ekonomisi nedeniyle mali kriz yaşayan, para birimi Yen’in ABD doları karşısında son 38 yılın en düşük seviyesine inen Japonya, içerdeki ekonomik durgunluğu yurtdışına yatırımları ve buradan Avrupa pazarlarına yapacağı ihracatla aşmaya çalışıyor olabilir. Çünkü, ABD Hazine tahvil getirilerinin hızla artmasıyla dolar/yen paritesi Çarşamba günü 1986'dan bu yana en düşük seviye olan 160,87'ye geriledi.

Gri liste zaferinin ilk yatırım sinyali Asya’dan geldi

JAPON EKONOMİSİ KIRILGAN YAPIDA

Doların yen karşısındaki yükselişi, Fed ve BoJ'un para politikalarındaki büyük ayrışmalardan kaynaklanıyor. ABD Merkez Bankası hâlâ yapışkan enflasyondan endişe ediyor ve Japon yetkililer ise kırılgan ekonomiye zarar vermekten kaçınmaya çalışıyor.

İşte böyle bir ortamda, Japonya yatırım anlamında araştırmalar yaparken Türkiye’nin gri listeden çıkarak yatırıma mevzuat açısından da uygun hale gelmesi Nissan’dan yeni yatırım hamlesine yol açıyor olabilir. Bu nedenle Japon devi Nissan'ın Avrupa Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mayra Gonzales Velasco, 'Türkiye'de üretim meselesi konusunda çok kapalı değiliz.' diye gir liste sonrası yatırım konusunda ilk sinyali veren isim oldu.

Yeni Nissan Qashqai'nin Istanbul’daki tanıtım toplantısı sonrasında, Nissan Avrupa Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mayra Gonzales Velasco ve Nissan AMIEO Bölgesi (Afrika, Orta Doğu, Hindistan, Avrupa ve Okyanusya) Crossover Direktörü Adrien Levesque, Nissan'ın Türkiye ve global planlarına ilişkin basın mensuplarının sorularını cevapladı.

"TÜRKİYE'DE ÜRETİM MESELESİ KONUSUNDA ÇOK KAPALI DEĞİLİZ"

Valesco, Türkiye'de üretim yapma konusuna ilişkin, "Türkiye'de üretim meselesi... Belki gündeme geliyor. Evet, biz bu konuda da çok kapalı değiliz. Pazar ne talep ediyor? Biraz bunlara bakmak lazım. Örneğin, bizim Sunderland'de bununla ilgili, zaten çok sağlam kurulu bir düzenimiz var. 35 binden fazla çalışan var orada. Sürekli olarak, yoğun bir şekilde üretim yapılıyor ve bütün, her türlü imkan mevcut." ifadelerini kullandı.

Nissan Avrupa Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mayra Gonzales Velasco
Nissan'ın Türkiye'deki pazar payını artırmaya devam etmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, Nissan Türkiye Genel Müdürü Charbel Abi Ghanem'in ekibiyle çok iyi iş çıkardığını, Türkiye ekibinin planlarından ve stratejilerinden memnun olduklarını sözlerine ekledi.

"SADECE TÜRKİYE'YE ÖZGÜ BİR DURUM DEĞİL"

Levesque, Türkiye'de otomotiv sektöründeki düzenlemelere ilişkin soruyu şöyle cevapladı: Tabii regülasyonlar, kararlar değişebiliyor tek bir gecede. Ama bu sadece Türkiye'ye özgü bir durum değil, Avrupa'da da bununla karşılaşıyoruz. Mesela, elektrikli araçlarla ilgili olan düzenlemeler, regülasyonlar değişti ki zaten Avrupa'da da seçimler gerçekleşti biliyorsunuz. Biz şirket olarak aslında bu tür senaryolara hazırlıklıyız, alışkınız ve hazırlıklı olmaya çalışıyoruz. Bu sadece Türkiye'de olan bir şey değil. Avrupa'da da böyle yine Çin piyasasıyla ilgili gelişmeler de sürekli önümüze geliyor. Onun için her yerde bir belirsizlik var. Bizim işimiz, bütün seçenekleri, opsiyonları, masada, önümüzde, elimizin altında tutabilmek. Belki burada 2035'e kadar tam elektrikliye geçilmesi düşünülüyor. Bu belki olur, belki olmaz. Bilmiyoruz ama cevabımız ne olursa olsun, bizim burada hedeflediğimiz şey, hem hacim olarak buna hazırlıklı olmak hem de bu esnekliği sağlayabilmek.

Gri liste zaferinin ilk yatırım sinyali Asya’dan geldi ile ilgili etiketler ekonomi Asya