Günde 3500 TL'ye çalışacak eleman bulamıyoruz

2024 yılı sonunda tonaj olarak yaklaşık 17 milyon ton, değer olarak ise 15 milyar dolar ihracat hedeflerinin olduğunu paylaşan Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, 2026'ya kadar çelik üreticilerinin tükettikleri enerjileri minimum yüzde 30’unu kendi kaynaklarıyla üreteceklerini belirtti. Sektörde istihdam sıkıntısının yaşandığını dile getiren Aslan, “Bir kaynakçının günlük kazancı 3500 lira olmasına rağmen çalışan bulamıyoruz." dedi. İşte detaylar...

Uluslararası İnşaat Çeliği Üretici ve İhracatçılar Derneği’nin (IREPAS) düzenlediği dünya demir-çelik sektörünün buluşma noktası SteelOrbis 2024 Bahar Konferansı 28-30 Nisan 2024 tarihleri arasında Berlin’de düzenlendi.

Günde 3500 TL'ye çalışacak eleman bulamıyoruz

5 yılda bir Türkiye'de gerçekleşen dev organizasyon bu yıl yaklaşık 450 kişinin katılımıyla gerçekleşti. 2024 yılı sonunda tonaj olarak yaklaşık 17 milyon ton, değer olarak ise 15 milyar dolar ihracat hedeflerinin olduğunu paylaşan Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, 2026'ya kadar çelik üreticilerinin tükettikleri enerjileri minimum yüzde 30’unu kendi kaynaklarıyla üreteceklerini belirtti. Sektörde istihdam sıkıntısının yaşandığını dile getiren Aslan, “Bir kaynakçının günlük kazancı 3500 lira olmasına rağmen çalışan bulamıyoruz." dedi.

Çelik sektörünü bir araya getiren en büyük organizasyonlardan biri olan SteelOrbis 2024 Bahar Konferansı & 90. IREPAS toplantısı 28-30 Nisan 2024 tarihleri arasında Berlin’de düzenlendi. Küresel çelik sektörünün önde gelen organizasyonlarından birisi olan IREPAS toplantısı 450’ye yakın katılımla gerçekleşti. 2024 ilk çeyrek istatistiklerine göre geçen yılın aynı dönemine göre Türk çelik ihracatının tonaj bazında yüzde 35 artış ile yaklaşık 4,3 milyon ton olarak gerçekleştiğinin bilgisini paylaşan Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, değer bazında ise yüzde 12 artış ile yaklaşık 4 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirtti. 2023’e göre kıyaslandığı zaman Türk çelik ihracatının yeni yıla güçlü başladığı düşünülse de 2022 yılının ilk çeyreğine göre yüzde 20’ye yakın bir düşüş gözlendiğini ifade eden Aslan, "Türk çelik ihracatının tekrar 2021-2022 yılları rakamlarını yakalayabilmesi için ÇİB olarak yurtdışı organizasyonlarımıza hız verdik. Litvanya Sektörel Ticaret Heyeti (STH), Wire&Tube Fuarı ve IREPAS katılımlarını gerçekleştirdik ve 22-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında da Kuzey Afrika bölgesinin en önemli pazarlarından olan Tunus'a 24 firma ile STH düzenleyeceğiz. Yılın ikinci yarısında ise yakın pazarlarımız ile birlikte Orta Amerika, Batı Afrika bölgelerine STH düzenlemeyi planlamaktayız." dedi.

"2026'YA KADAR ÇELİK SEKTÖRÜ ENERJİSİNİN YÜZDE 30'UNU KENDİ KAYNAKLARIYLA ÜRETECEK"

AB tarafından günümüzde yavaş yavaş uygulamaya konulan ve 2026 yılı itibariyle resmi olarak başlayacak Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasına sektör olarak uyum için çalışmalara tam gaz devam ettiklerini vurgulayan Aslan, "Türk çelik sektörünün üretiminin yüzde 70’i elektrikli ark ocakları ile çelik hurdasının geri dönüştürülmesi ile yapılmaktadır.  Bu sayede dünyada önde gelen yeşil çelik üreticileri arasında yer almaktayız ve AB ülkelerine kıyasla çelik üretimimizde çok daha düşük karbon salınımı gerçekleştirmekteyiz. Diğer taraftan elektrikli ark ocakları tarafından yüksek seviyelerde tüketilen elektriğin üretiminden doğan karbon salınımı AB standartlarına göre yüksek kalmaktadır. Bu durum nedeniyle Türk çelik sektörü temsilcileri yüksek elektrik tüketimlerinden doğan karbon salınımını azaltmak için gerekli yatırımlarına başlamışlardır. 2026'ya kadar çelik üreticileri tükettikleri enerjinin minimum yüzde 30’unu kendi kaynaklarıyla üretecekler. Çelik üreticileri yenilebilir enerjiye ve katma değeri yüksek ürünleri üretmeye yatırımlar yapıyorlar." ifadelerini kullandı.

YIL SONU İHRACAT HEDEFİ 15 MİLYAR DOLAR

2024 yıl sonunda tonaj olarak yaklaşık 17 milyon ton, değer olarak ise 15 milyar dolar ihracat hedeflerinin olduğunu paylaşan Aslan, geçen yıl ton başına ihracatın 1070 dolar olduğunu söyledi. Şimdi değer bazında ihracatın 1000 doların altına düştüğünü belirten Aslan, "Avustralya'ya kadar ihracatımız var. Hatta Japonya'ya bile zaman zaman ihracatımız oluyor. Türkiye'nin inşaat çeliği ihraç etmediği ülke kalmadı." ifadelerini kullandı.

ÜRETİMDE DEPREM VE KENTSEL DÖNÜŞÜM ETKİSİ

Bu yılın ilk 4 aylık rakamlardaki artışın temel sebeplerinden bir tanesinin; geçen yıl 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen 11 ilin yer aldığı bölgenin yeniden imarı olduğunu aktaran Adnan Aslan, "Sektör olarak hala 2021-2022'ye göre eksideyiz. Bu yıl sonunda ihracat hedefimiz yaklaşık 17 milyon ton gibi gözüküyor. İhracat bu ivmeyle giderse geçen yıla göre artış olacak ama 2021 ve 2022'yi yakalamayacağız gibi gözüküyor." dedi. Geçen yıl 32-33 milyon ton üretim yapıldığını ve 15 milyon tonun ihraç edildiğini kaydeden Aslan, ithalatın devam ettiğini ve yaklaşık 17 milyon tona yakın ithalat olduğunu söyledi.  Aslan, en fazla ABD ve AB'den ithalat yapıldığını ve bu yıl 15 milyon tonithalat yapılmasını beklediklerinin bilgisini paylaştı. Marmara Bölgesi'ndeki kentsel dönüşümün üretimin üzerinde büyük etkisi olduğunu aktaran Aslan, "Yıkılan binalar 30-40 yıllık 50 yıllık binalar, metrekareye kullanılan demir ise 30-40 kilo. Şu andaki yeni deprem yönetmeliğinden metrekareye 100 ile 120 kilo demir kullanılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"RAKİPLERİMİZ NET İHRACATÇI OLDU"

Türk çelik sektörünün en büyük rakiplerinin Kuzey Afrika ülkeleri, Mısır, Cezayir, Orta Doğu ülkeleri, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirleri ve Katar olduğunun bilgisini paylaşan Aslan, "7-8 yıl önce biz net ihracatçı konumundaydık. Son 4-5 seneden beri rakiplerimiz devlet destekleriyle yaptıkları yatırımlarla net ihracatçı oldu. Rakiplerimizin en büyük avantajları enerji fiyatlarının, doğalgaz fiyatlarının ve işçilik fiyatlarının çok ucuz olması. Bizde işçilik maliyetleri çok arttı. Bu yıl yaklaşık 40 milyon ton üretimimiz olacak. Bunun yüzde 25'i cevherden üretim, yüzde 75'i de hurdadan üretim yapan tesislerde olacak. Rakiplerimiz ise ağırlıklı olarak cevherden üretim yapıyor." dedi.

7-8 yıl önce Avrupa Birliği ülkeleri Türkiye'ye net ihracatçı konumunda iken kimsenin sesinin çıkmadığını, Türkiye'nin net ihracatçı olmasıyla anti-damping gibi ek vergiler getirildiğinin altını çizen Aslan, Avrupa'da kotanın olduğunu ve kota bitince ihracat yapılamadığını belirtti.
Sektörde istihdam sıkıntısının yaşandığını dile getiren Adnan Aslan, "Bizde asgari ücretle çalışanlar var ama, ikramiyeleri koyduğunuz zaman asgari ücretin üstüne çıkıyor. Bir kaynakçının günlük yevmiyesi 3500 lira olmasına rağmen çalışan bulmakta zorlanıyoruz." dedi.

DÜNYA ÇELİK SEKTÖRÜNDE ÇİN ETKİSİ

Çin'de yaşanan iç piyasa sıkıntılarının tüm ülkeleri etkilediğini ve Çin'in ihracatta aktif olmasının tüm dünyanın korkusu olduğunu ifade eden Aslan, Çin’in geçen yıl 90 milyon ton çelik ihraç ettiğini, 2024'te bu rakamın üzerine çıkmasınınbütün çelik fiyatlarını aşağı çekeceğini kaydetti.

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.