Güneş fırtınası nedir, nasıl olur? Ne zaman ve nerede olacak 2021?

Bugün, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer idaresi tarafından, Güneş fırtınasının Dünya atmosferine çarpmasının beklendiği açıklandı. Yapılan haberler sonucunda, Güneş fırtınasının ne olduğu, nasıl olduğu ve hangi ülkelerde etkisini göstereceği büyük bir merakla araştırılmaya başlandı. Peki, Güneş fırtınası nedir? Nasıl olur? Ayrıntılar haberimizde...

Genel olarak Güneş fırtınası, Güneş'teki olağan dışı patlamaların etkisiyle yüklü parçacıkların uzaya yayılması olarak biliniyor. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, Güneş fırtınasının bugün Dünya atmosferine çarpmasının beklendiğini duyurdu. Diğer taraftan, jeomanyetik bir Güneş fırtınasının tüm Dünya'yı etkileyebileceği açıklandı. Peki, Güneş fırtınası nedir? Nasıl olur? Ayrıntılar haberimizde...

Güneş fırtınası nedir, nasıl olur? Ne zaman ve nerede olacak 2021?

Bir jeomanyetik olayı olarak bilinen Güneş fırtınasında; uydular, GPS, cep telefonu, internet ve uydu TV sinyallerinde çökmeler gerçekleşebilir. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin 'G2' yani 'orta dereceli fırtına' kategorisine koyduğu fırtınanın yarına kadar devam etmesi bekleniyor. Uzmanlar ayrıca İrlanda'nın kuzeyinde aurora yani, Güneş'teki manyetik fırtınaların Dünya'ya ulaşması sonucu kutuplar ve çevresinde gözlemlenen renkli ışımalar görülmesinin de beklendiğini açıkladı.

GÜNEŞ FIRTINASI NERELERDE ETKİLİ OLACAK?

15 Mayıs 1921'de New York'ta gerçekleşen 3 günlük jeomanyetik fırtına nedeniyle ABD ve İngiltere de dahil olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde elektrik ve telgraf kontrol odalarında yangınlar çıkmıştı. Kaliforniya Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, benzer fırtınalar 100 yılda bir meydana geliyor ve Dünya'yı bir 'internet kıyametine' sürükleyebilir.

Carrington Olayı olarak da bilinen 1859 güneş fırtınası 1859 da solar döngü güçlü bir jeomanyetik fırtınadır. Dünya’nın manyetosferini vurdu ve şimdiye kadar bilinen, gözlemlenen ve kaydedilen en güçlü solar fırtınayı tetikledi.

15 Mayıs 1921'de New York Demiryolu Fırtınası'nın gücü nedeniyle ABD ve Birleşik Krallık da dahil olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde elektrik ve telgraf kontrol odalarında birden fazla yangın çıkmıştı.

Spaceweather'ın web sitesi verilerine göre, güneş fırtınası Dünya'ya 1,6 milyon kilometre hızla yaklaşıyor.

GÜNÜN VİDEOSU

Palandöken’de çığ düşme anı böyle görüntülendi!

Erzurum Palandöken Dağı'nda yüksek irtifa kampı yapan Judo Milli Takımı Sultan Seki'si bölgesine tırmanırken çığ düştü. Çığ düşme anı kameraya böyle yansıdı.