Güngör Uras kimdir? Neden öldü?

Milliyet Gazetesi'nin Ekonomi yazarı Güngur Uras yaşamını yitirdi. Haberi duyan vatandaşlar gazeteci ile ilgili aramaları gerçekleştirdi. Güngör Uras kimdir? Neden öldü? Soruların yanıtları bu haberde bulunuyor.

Türk basının önemli isimlerinden Güngör Uras, hayata gözlerini yumdu. Uras'ın kim olduğu ve neden yaşamını yitirdiği konusu vatandaşların merak ettiği aramalar oldu. Güngör Uras kimdir? Neden öldü? Konuyla ilgili bilgileri ve Uras'ın yaşamını haberimizde bir araya getirdik.

Güngör Uras kimdir? Neden öldü?

Milliyet Gazetesi Ekonomi yazarı Güngör Uras hayatını kaybetti. 85 yaşındaki Uras Şişli'de özel bir hastanede tedavi görüyordu.

Uras, Milliyet gazetesindeki köşe yazılarında, ekonomiyi, kendi ürettiği 'Ayşe teyze' ve 'Ali Rıza amca' örnekleriyle anlatmasıyla da tanınıyordu.

TAZİYE MESAJI YAYINLADI
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, hayatını kaybeden gazeteci Güngör Uras ile ilgili bir taziye mesajı yayımladı.

Altun sosyal medya hesabından yapığı açıklamada ''Prof.Dr. Güngör Uras’ın hayatını kaybettiğini üzülerek öğrendim. Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarının başı sağolsun. Sanayiye, tarıma, üretime, tasarrufa vurgu yapan, planlı ekonominin ve büyümenin önemine her daim dikkat çeken bir isimdi. Mekanı cennet olsun...'' ifadelerini kullandı.

BAKAN ALBAYRAK'TAN GÜNGÖR URAS MESAJI
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 85 yaşında vefat eden gazeteci Güngör Uras için taziye mesajı yayımladı.

Bakan Albayrak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ''Çok kıymetli Güngör Uras Beyefendi’nin vefatını büyük bir teessürle öğrendim. Hane halkına ekonomiyi “Ayşe teyze ekonomisi” ile basit ve anlaşılır şekilde anlatan Güngör Bey, ülkemiz için önemli bir değerdi. Cenabı Allah’tan kendisine rahmet, değerli ailesine sabırlar diliyorum.'' ifadelerini kullandı.

 GÜNGÖR URAS KİMDİR?
Prof. Dr. Tevfik Güngör Uras, 22 Temmuz 1933 doğumlu Türk gazeteci ve yazardır.

İlk ve orta öğrenimini Ankara'da TED Yenişehir Koleji'nde tamamlayan Güngör Uras; 1955 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi 'Mali Şube'sinden mezun olmuş, 1988'de Boğaziçi Üniversitesi'nde doçentliğe hak kazanmış, 1994'te Marmara Üniversitesi'nde Profesör olmuştur.

Çalışma hayatına Halk Bankası Genel Müdürlüğü ile başlayan Uras, daha sonra Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı, İktisadi Planlama Dairesi Uzmanı olarak görev yaptı. 1974 - 1980 yılları arasında TÜSİAD Genel Sekreterliği görevinde bulundu. Aksigorta İdare Meclisi Başkanlığı yapan Güngör Uras, 1993 yılına kadar İ.Ü. İktisat Fakültesi'nde Öğretim Görevlisi, 2001 yılına kadar da Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olarak çalıştı. 1968 yılında Türkiye İktisat Gazetesi`nde köşe yazarlığına başlayan Uras, sırasıyla Rapor, Tercüman, Güneş, Sabah, Yeni Yüzyıl, Dünya ve Milliyet gazetelerinde köşe yazarlığını sürdürdü. Halen Dünya ve Milliyet gazetelerinde yazmaya devam etmektedir. Evli ve bir çocuk babasıdır.

Güngör Uras, 1980 yılından itibaren Prof. Dr. T. Güngör Uras, T. Güngör Uras, Güngör Uras, Tevfik Güngör, Ali Rıza Kardüz imzaları ile 10.000 civarında makale yazdı.

Yayınları
Halk Kredisi ve Türkiye’de Tatbiki, Ege Matbaası, Ankara 1955
Küçük Sanayiciler İçin Kooperatif, Ajans Türk Matbaası, Ankara 1965,
Gelişmekte Olan Ülkelerde Tarım Kooperatifleri, ( Margeret Digby’den tercüme), Doğuş Matbaası, Ankara 1966
Tarım Kooperatifleri ile Devlet Arasındaki İlişki, Doğuş Matbaası, Ankara 1966
İkinci Beş Yıllık Plan Özel Sektör İçin Neler Getiriyor? Odalar Birliği Basımevi, Ankara 1967
What will the Second Five car Development Plan Bring to the Private Sector, Odalar Birliği Basımevi, Ankara 1967
Sanayiciler İçin Teşvik Tedbirleri, Kağıt ve Basım İşleri A.Ş., İstanbul 1968
Devalüasyon Öncesi ve Sonrası Ekonomik Gelişme Politikası, Odalar Birliği Basımevi, Ankara 1971
Recent Economic Policies in Turkey, Odalar Birliği Basımevi, Ankara 1971
Tarım Satış Kooperatifleri Sistemi Yoluyla Tarım Ürünleri Fiyat Destekleme Politikasının Finansmanı Sorunu, Şark Matbaası, Ankara 1971
Türkiye’de Sermaye Piyasası, Şark Matbaası, Ankara 1973
Türkiye’de Yabancı Sermaye Yatırımları, Formül Matbaası, İstanbul 1979
Borsa, Sabah Yayını 1990
Turkey, From Ten Thausand Years of Civilization to the Present ( Yılmaz Karakoyunlu ile ortak yayın) Creative Yayıncılık 1991
Ekonomide Özal'lı Yıllar (1980 - 1990) Afa Yayını 1993

MİLLİYET
Milliyet, Demirören Holding'in sahibi Erdoğan Demirören'in sahibi olduğu günlük gazetedir.

Türkiye'nin en önemli günlük gazetelerinden biri olan Milliyet, önceleri Doğan Grubu bünyesinde yayınlanmaktayken 2011 yılı başlarında Karacan-Demirören ailelerinin sahibi olduğu DK Gazetecilik'e satılmıştır. Ali Karacan ve Ömer Karacan kardeşler ile Demirören ailesi arasındaki ortaklığın bozulması yüzünden bir süre kayyum tarafından yönetilen gazete son olarak Karacan ailesinin hisselerini devretmesi ile Demirören ailesinin mülkiyetine geçmiştir. Milliyet’in internet sitesi milliyet.com.tr, Haziran 2011'de 8,8 milyon ziyaretçisiyle Avrupa’da en çok ziyaret edilen beşinci haber sitesi oldu.

Tarihçe
Kuruluş yılları
Milliyet gazetesinin ilk sayısı 11 Şubat 1926 tarihinde Atatürk’ün izniyle Siirt milletvekili Mahmut Soydan tarafından yayınlanmaya başladı.[7] 1 Aralık 1928 yılına kadar Arap harflariyle basılan gazete daha sonra günüzmüzde Latin harfleriyle yayınlamaktadır. 1935 yılında Ali Naci Karacan tarafından satın alarak Tan adıyla değiştirdi. Ancak Tan Olayı nedeniyle kapatılarak sonucu uzun sürmedi. 3 Mayıs 1950 yılında tekrar Milliyet adıyla dönerek yayınlanmaya başladı. Gazetenin yazarları arasında Refik Halid, Bedii Faik, İsmail Hami Danişmend, Ulunay bulunmuştur. Abdi İpekçi 1954'te yazı işleri müdürü olunca Milliyet gazetesi Türkiye'nin en etkili siyasi gazetelerinden biri haline geldi. Peyami Safa, Reşat Ekrem, Çetin Altan gibi yazarlar da Milliyet'te yazmaya başladı.

Milliyet kurulduğu ilk zamanlar Demokrat Parti'yi destekliyordu, daha sonra giderek sola kaydı. Tirajı 20 binlerden, 100 binlere çıktı. Batı tarzı gazetecilik, Abdi İpekçi'nin dengeli başyazıları, haftalık röportajları, Ali Gevgilili'nin entelektüel yazıları ve açık oturumları Milliyet'i Babıali'de saygın bir gazete durumuna getirdi. 1960'larda yazı kadrosunda Burhan Felek, Talat Halman, Refik Erduran, Bülent Ecevit, Kemal Bisalman, İsmail Cem, Metin Toker, Hasan Pulur, Sami Kohen, Ümit Deniz, Bedri Koraman, Mümtaz Soysal, Örsan Öymen, Yılmaz Çetiner yer aldı.

1970'lerde gazete sosyal demokrat bir çizgiye oturdu ve tirajı 200 binlere çıktı. CHP'ye yakın görünmesine rağmen başta AP olmak üzere sağa da yer verdi. 1970'lerin terör ortamında gazetenin başyazarı ve yönetmeni Abdi İpekçi siyasi amaçlı bir suikasta hedef oldu. 1 Şubat 1979'da, İstanbul Nişantaşı'nda bugün adını taşıyan caddede otomobilinin içinde silahlı bir saldırıya uğrayarak öldürüldü. Suikasttan sorumlu olduğu belirlenen Mehmet Ali Ağca 25 Haziran 1979'da yakalandı. Ancak 23 Kasım 1979'da tutuklu bulunduğu askeri cezaevinden kaçan Ağca 13 Mayıs 1981'da Papa II. Jean Paul'e karşı yaptığı suikast girişimiyle kendisini ve Milliyet gazetesini dünya gündemine soktu. Abdi İpekçi suikastı Türkiye'yi 12 Eylül darbesi'ne götüren önemli şiddet eylemlerinden biri olarak anılmaktadır.

12 Eylül darbesi sonrası
1980'li yıllarda Ercüment Karacan gazeteyi Aydın Doğan'a sattı. Milliyet, 12 Eylül askeri darbesinden sonra zor günler yaşadı. Başyazarlığı bir süre Ali Gevgilili yaptı, bir süre de Mehmet Barlas aynı görevi üstlendi. Çok sık genel yayın yönetmeni değiştiren Milliyet okuyucu kaybetti, çizgisi belirsizleşti. Ancak, promosyon savaşları döneminde, ansiklopedi ve karton oyuncaklarla tekrar tiraj ve gelir artışı sağladı. Eş zamanlı olarak yapılan halka arz ile Milliyet büyük bir gelir elde etti ve güçlenme olanağı buldu.

Milliyet, Sedat Ergin'in 2005 yılında genel yayın yönetmenliği görevini üstlenmesinden sonra soldaki siyasi çizgisini tekrar sabitleştirdi. İktidara 'muhalif' diye nitelenebilecek haberler yayımlamaya başladı. Sedat Ergin genç yazarları öne çıkardı ve Milliyet'i hem okur, hem de fikir olarak gençleştirme çabasına girdi.

Günümüzdeki Milliyet'in kadrosu Hasan Pulur, Hasan Cemal, Sami Kohen, Güneri Cıvaoğlu ve Çetin Altan gibi köşe yazarlarını içermektedir. Ekonomiyi sokaktaki adama anlatmayı hedefleyen yazılarıyla Güngör Uras, siyasî hiciv yazarı Melih Aşık, politika yazarı Fikret Bila, toplumsal gözlem ve eleştirileriyle Metin Münir, eğitim dünyasına ilişkin yazılarıyla Abbas Güçlü, Derya Sazak (ayrıca okur temsilcisi), Meral Tamer Milliyet'in yazarları arasındadır.

Meyhane baskısı adı verilen akşam baskısı, 1990'lı yıllarda kaldırılıncaya kadar gazetenin son sayfası spora ayrılıyordu. Bugünkü Milliyet spordaki öncülüğünü kaybetmiş olmakla birlikte genç futbol yazarlarına verdiği destek ile dikkat çekmektedir. Miliiyet gazetesi DPC tesislerinde, diğer Doğan Yayın Holding gazeteleriyle birlikte basılmaktadır. Her ayın son haftası Kitap Eki verir. Haftasonları iki-üç ek yayınlar.

Son durum
Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmenliğini 4,5 yıldır sürdüren Sedat Ergin, 1 Ekim 2009 tarihinden itibaren yerini Vatan gazetesi eski yayın yönetmeni Tayfun Devecioğlu'ya bırakmıştır.

Eylül 2012 istatistiklerine göre Milliyet gazetesinin internet haber sitesi Türkiye genelinde en çok ziyaret edilen siteler sıralamasında 5. sırada. Dünya genelinde ise 323. sırada.

Milliyet Gazetesi, Doğan Holding tarafından Nisan 2011'de Karacan ve Demirören gruplarının ortaklaşa oluşturdukları konsorsiyuma, Vatan Gazetesi ile birlikte 79 milyon dolar karşılığında satıldı. Sancılı bir sürecin ardından gazetenin sahipliği Demirören ailesine geçti. 1,5 yılda gazetede adeta yaprak dökümü yaşandı. Başta Yazı İşleri olmak üzere çok sayıda isim Milliyet ile yollarını ayırmak zorunda kaldı.

Ayrılan isimler şöyle:
1- Tayfun Devecioğlu - Genel Yayın Yönetmeni
2- Emre Oral - Yayın Koordinatörü
3- Cem Dizdar - Yazı İşleri Müdürü
4- Ali Acar - Görsel Yönetmen
5- Ümit Aslanbay - Genel Yayın Danışmanı
6- Hakan Oktay - Haber Müdürü
7- Yasemin Saraç - Yazı İşleri - Editör
8 - Naki Özkan - Yazı İşleri - Editör
9 - İsmail Şahin - Yazı İşleri - Editör
10- İlke Gürsoy - Yazı İşleri Editör - Ek Yayınlar Koordinatörü
11- Murat Sabuncu - Ekonomi Müdürü
12- Nevin Donat - Ekonomi Muhabiri
13- Nuray Mert - Köşe Yazarı

Mart 2012'de Milliyet ve Vatan'dan sorumlu medya grup başkanlığına Akif Beki getirildi. Son olarak, Kanal 24'ün Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürüten Beki, daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın basın danışmanlığını da yapmıştı. Ancak Beki ile Demirören ailesi anlaşamadı ve Beki görevi başlamadan bırakmak zorunda kaldı.

Ekim 2012'de Milliyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmenliği görevine Derya Sazak getirildi.

Hasan Cemal'in 2013 yılında yazdığı yazılarından dolayı Milliyet gazetesindeki işine son verildi.

2013 temmuz ayının sonunda Genel Yayın Yönetmenliği görevine Fikret Bila getirildi. Derya Sazak'ın bu görevden alınmasının sebebi olarak Gezi Parkı olaylarına verdiği desteğin patron Demirören tarafından hoş karşılanmaması gösterildi.

2016 haziran ayının başında Fikret Bila 3 yıldır Genel Yayın Yönetmenliğini yürüttüğü ve 30 yıldır çalıştığı Milliyet gazetesinden istifa etti.

Köşe yazarları
Abbas Güçlü (Diyalog)
Ali Eyüboğlu (Alice)
Asu Maro (Parçalı Bulutlu)
Çağdaş Ertuna (Son Durum)
Doğan Heper (Not)
Filiz Aygündüz (Bir Kahve İçimi)
Gökçer Tahincioğlu (Yüzleşme)
Güneri Cıvaoğlu (Bugün)
Güngör Uras (Olayların İçinden)
Mehmet Tez (Hafif Müzik Hafif Başka Şeyler)
Mehmet Tezkan (Aslında Ne Oldu)
Melih Aşık (Açık Pencere)
Nagehan Alçı (Ansızın)
Nihat Ali Özcan (Eksen)
Sami Kohen (Yorum)
Selva Demiralp (İkinci El)
Serpil Çevikcan (Satır Arası)
Tolga Şardan (Büyüteç)
Tunca Bengin (Sokaktaki İnsan)

Eski köşe yazarları
Hasan Cemal
Taha Akyol (Objektif)
Hurşit Güneş
Rıza Türmen
Ahmet Altan (Kum Saati) 1994/1995
Yavuz Donat (Vitrin) 1992/1998
Osman Ulagay (Makro Bakış)
Meliha Okur (Okur İçin)
Zülfü Livaneli (Dünya Değişirken) 1994/1998
Ali Sirmen (Dünyada Bugün) 1992/1998
Yalçın Doğan (Günlük)
Mümtaz Soysal (Açı)
Uğur Mumcu (Gözlem) 1992
Umur Talu (Dipsiz Kuyu) 1995/2001
Mehmet Ali Birand (Köşe)
Altan Öymen (Bugün)/ (Bu Köşeden)
Yasemin Çongar (Yıldızlar, Çizgiler ve Ötesi) 1994/2007
Hikmet Bila (Milliyet'ten)
Mehmet Barlas (Bugün)
Ufuk Güldemir 1994/1995
Atilla Özsever
Mehmet Yakup Yılmaz
Tamer Heper (Avukatınız)
Metin Toker (Not Defterimden)
Talat Halman
Şahin Alpay
Yılmaz Çetiner (Haberiniz Var Mı?)
Nilgün Cerrahoğlu
Ece Temelkuran (Kıyıdan)
Şeref Oğuz (Öneri Yorum)
Duygu Asena
Mete Akyol
Abdi İpekçi
Halit Çapın
Turhan Aytul
Zeynep Oral (Esintiler)
Can Dündar (Ada)
Derya Sazak (Siyaset Günlüğü)
Yaman Törüner (Çözüm)
Serpil Yılmaz (Sobe)
Metin Münir
Murat Sabuncu
Nail Güreli (Onuncu Ses)
Baver Ergun (Baver'in Günlüğü)
Ayşegül Sönmez (Sanat Sepet)
Fuat Keyman (Yeni Akıl)
Aslı Perker
Mirgün Cabas (Her Şey)
Yaprak Aras
Pelin Batu (Revnak)
Çetin Altan (Şeytanın Gör Dediği)
Hasan Pulur (Olaylar ve İnsanlar)
Aslı Aydıntaşbaş
Kadri Gürsel
Meral Tamer (Eko Gündem)
Mehveş Evin (Jurnal)
Fikret Bila (Yön)

Arşiv
Milliyet Gazetesi'nin yayına başladığı 3 Mayıs 1950 ile 31 Aralık 2007 tarihleri arasındaki baskılarını içermektedir. Milliyet Gazete Arşivi sayesinde; tarih belirterek o tarihte yayınlanmış Milliyet Gazetesi sayfalarına ve sözcük belirterek belirttiğiniz sözcüklerin geçtiği tüm haberlere ulaşabilirsiniz. Bu özelliği ile Milliyet Gazete Arşivi Türkiye'de bir ilk olma özelliği göstermektedir.

Arşivi kullanabilmek için milliyet.com.tr üyeliği yeterlidir. Üyelikten ücret alınmamaktadır.

Sözcük araması ile sözcüğü içeren haber kupürlerine ve sayfalara; tarih ve sayfa numarası belirterek ise doğrudan aranan gazete sayfalarına ulaşılabilir. Sitede bulunan Yardım bağlantısından, arşiv sisteminin kullanımı hakkında bilgi edinilebilir.

Arşiv kullanımı ücretsizdir. Okunan haber ve sayfa sayılarında günlük sınırlar uygulanmaktadır.

Güngör Uras kimdir? Neden öldü? ile ilgili etiketler Milliyet güngur uras kimdir neden oldu ekonomi yazarı
GÜNÜN VİDEOSU

Suudi Arabistan'da düzenlenen bir müzik festivalinde Kabe'ye büyük saygısızlık!

Suudi Arabistan'da düzenlenen Riyad Festivali'nde Kabe maketinin dekor olarak kullanılması büyük tepki çekti. Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez olayın fecaat olduğunu vurgulayarak, Suud ulemasının sessizliğini eleştirdi.