Guterres'ten Emine Erdoğan'a "sıfır atık" teşekkürü
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, New York'taki BM Genel Merkezi'nde düzenlenen "30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü" etkinliğine gönderdiği video mesajda, Emine Erdoğan'ın sıfır atıkla ilgili çalışmalarından övgüyle bahsetti.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, New York'taki BM Genel Merkezi'nde düzenlenen "30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü" etkinliğine gönderdiği video mesajda, Emine Erdoğan'ın sıfır atıkla ilgili çalışmalarından övgüyle bahsetti.
Mesajında, BM Çevre Programı ve BM Habitat'la birlikte bu etkinliğe ev sahipliği yaptığı için Türkiye'ye teşekkür eden Guterres, "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın refikaları, saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'ye sıfır atık gibi kritik bir konuda gösterdikleri vizyoner liderlik için teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.
Guterres, Sıfır Atık Danışma Kurulunun geçen yıldan bu yana ortaklarını bu kritik konu ve sıfır atığın gerçeğe dönüştürülmesi için yapılması gerekenler etrafında bir araya getirdiğini de kaydetti.
VİDEOMESAJIN TAMAMININ TERCÜMESİ:
Saygıdeğer hâzirun, Hanımefendiler ve Beyefendiler,
Sözlerime, Birleşmiş Milletler Çevre Programı ve BM Habitat ile birlikte bu etkinliğe ev sahipliği yaptığı için Türkiye'ye teşekkür ederek başlamak istiyorum. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın Refikaları saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'ye sıfır atık gibi kritik bir konuda gösterdikleri vizyoner liderlik için teşekkür ediyorum.
Gezegenimiz boğuluyor ve her yıl bir çöp seli yaşanıyor, insanlık 2 milyar tondan fazla kentsel katı atık üretiyor, çürüyen yiyecekler, plastik şişeler, kimyasal içerikli elektronikler ve çok daha fazlası aldırış etmeden suya, toprağa atılıyor.
Ve çöpler çürüyor.
Gezegenimizi ısıtan sera gazları atmosfere bırakılıyor, suyumuz ve toprağımız zehirleniyor ve dünyanın dört bir yanındaki insanda hastalıklara, rahatsızlıklara ve hatta ölümlere neden oluyor.
Tüketim bizi öldürüyor. İnsanlığın bir müdahaleye ihtiyacı var.
Sıfır Atık Danışma Kurulu geçen yıldan bu yana ortaklarını bu kritik konu ve sıfır atığın gerçeğe dönüştürülmesi için yapılması gerekenler etrafında bir araya getirmektedir.
İşletmeler, ambalaj israfını en aza indirmek ve uzun ömürlülük ve yaşam döngüsünü en üst düzeye çıkarmak için ürünlerini yeniden gözden geçirmelidir.
Tüketiciler satın aldıkları mal ve ürünler konusunda iki kez düşünmeli ve mümkün oldukça geri dönüştürmeli veya yeniden kullanmalıdır.
Hükûmetler her düzeyde, kaynakların tükenmesini ve yönetimini ele alan döngüsel ekonomiler inşa etmeli ve yeniden kullanım, yeniden üretim, geri kazanım ve atık önleme odaklı atık yönetimi programlarından daha fazlasına yatırım yapmalıdır.
Küresel toplum tek vücut olmalı ve sıfır atık gününde plastik kirliliğinin sona erdirilmesine yönelik yasal bağlayıcılığı olan bir anlaşmanın imzalanması için çalışmalıdır.
Bu yıkıcı atık döngüsünü kati bir şekilde sona erdirmeye söz verelim.
Teşekkür ederim.