HAARP nedir? HAARP Deprem yaratır mı?
İran’da nükleer santralin bulunduğu Buşehr eyaletinde meydana gelen 4,7 şiddetindeki deprem sonrası HAARP projesi merak konusu oldu. ABD tarafından konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Diğer taraftan, HAARP projesinin ne olduğu ve depreme sebep olup olmayacağı büyük bir merakla araştırılmaya başlandı. Peki, HAARP nedir? HAARP deprem yaratır mı? Detaylar haberimizde...
Yüksek Frekanslı Aktif Aurorasal Araştırma Programı adıyla bilinen'ın baş harflerinden oluşan, kısaca HAARP kısaltmasıyla; ABD Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Alaska eyaletinin en büyük üniversitesi Alaska Fairbanks ve Defansif İleri Araştırma Projeleri Ajansı tarafından finanse edilmiş olan HAARP ile ilgili merakla araştırma yapılıyor. Peki, HAARP nedir? HAARP deprem yaratır mı? Ayrıntılar haberimizde...
HAARP TEKNOLOJİSİ NEDİR?
HAARP, Türkçe karşılığı olarak “Yüksek Frekanslı Etkin Güneşsel Araştırma Program”ı olarak çevrilen, Amerika Birleşik Devletleri’nin Alaska eyaletinde bulunan bilimsel bir projedir.
Radyo elektronik vericisi kısa adıyla “HAARP” araştırma istasyonu, 1997 yılında devreye girdi. Sırp bilimadamı Nikola Tesla’nın teorilerinin hayata geçirildiği istasyon 3.5 megavat gücünde ve 10 MgHz boyundaki dalgaları iyonesfere gönderiyor.
Belirli bir alan üzerinde güneşten bin misli daha kuvvetli enerji gönderebilme özelliği taşıyor.
HAARP DEPREME SEBEP OLUR MU?
HAARP, iyonosferin özelliklerini ve davranışlarını araştırmak için Alaska Üniversitesi ile ortak yürütülen bir proje sonucunda kurulmuştur. Günümüzde Pentagon tarafından kontrol edilmekte ve ABD ordusunun hizmetindedir.
Projenin kurulu olduğu Alaska’da iddialara göre 180 adet dev anten bulunmaktadır. Bu antenler ile üretilen manyetik dalgalar, yetkililerin yaptığı açıklamalara göre; “gelebilecek füzeleri havadayken imha etme, toprağın altında incelemeler yapma, denizaltı gemileriyle haberleşmeyi kolaylaştırma ve atmosferin durumuna müdahale etme” gibi işlevler yapmaktadır.
Komplo teorilerine göre HAARP projesi, yapay depremler oluşturmak, belirli bir bölgede haberleşmeyi kesmek, elektronik cihazların çalışmasını durdurmak, olabilecek büyük şiddetli bir depremi küçük parçalara bölerek önlemek ve iklim koşullarına müdahale etmek gibi işlemler için de kullanılmaktadır.