10 büyükelçi nerede toplandı, neler konuştu? Hangi ülkeler masaya çekilmeye çalışıldı?
SuperHaber programcısı - gazeteci Metehan Demir, SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan’ın sorularını yanıtladı…
SuperHaber programcısı - gazeteci Metehan Demir’in SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan’ın sıcak gündeme ilişkin sorularını cevapladığı ‘Metehan Demir ile Gündem’in yeni bölümünde, 10 büyükelçinin Osman Kavala çağrısı ile Abdullah Gül'ün çağrıda bulunan ülkeler arasında yer alan Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Ari Maki ile görüşmesi masaya yatırıldı.
"İNGİLTERE BAŞTA OLMAK ÜZERE BAŞKA ÜLKELERE DE KAVALA ÇAĞRISI İÇİN TEKLİFTE BULUNDULAR"
Metehan Demir, "Bu iş diplomatik ve siyasi kriz. Sadece diplomatik bir kriz olması için başka seviyelerde kalmalıydı. Artık bu seviyelerin çok üstüne çıkarak belli bir noktaya gelindi. Siyasi krizde bir ülke ile diğer bir ülke arasında olmalıydı. Bu durumda Türkiye ile 10 ülke arasında gerçekleşiyor. Bir tweetin atılmasıyla başlayan krizde ABD, Almanya, Kanada, Fransa, Norveç, Finlandiya, Hollanda, İsveç, Danimarka, Yeni Zellanda var. Bu ülkelerin bir bölümü G7 üyesi, bir bölümü NATO ve AB üyesi. Bunlar Türkiye ile NATO olarak düşünürsek bir müttefiktir. Bu tweeti Ankara'daki görevli ülke büyükelçileri merkezlerine sormadan atamazlar. Öncesinde bir istişare toplantısı yapılmış ve metin üzerinde çalışılmış. İngiltere başta olmak üzere başka ülkelere de Osman Kavala çağrısı için teklifte bulundular ama kabul edilmedi. Bu ülkelerden zaman zaman kendi bağlı bulundukları uluslararası bazı kurumlarda bu konuda Türkiye'ye yönelik tepkiler vardı. Demekki çeşitli seviyelerde hükümet bazında da seslendirilmiş.
"BURADA MESELE OSMAN KAVALA DEĞİL. AB'NİN VE BU 10 ÜLKENİN ÇIKIŞI ÖNEMLİ"
Viyana Sözleşmesi'ne göre Türkiye Cumhuriyeti'ne bunu yapmaları asla kabul edilemez. Bu kişilere persona non grata ilan edilirse o ülkelerdeki büyükelçiliklerimize de tepki gösterebilirler. Avrupa ülkeleri ABD'den izin almadan bunu yapamazlardı. 10 ülke bir araya gelip bir deklarasyon yayınlasaydı böyle bir kriz olmazdı. Burada mesele Kavala değil. AB'nin ve bu 10 ülkenin çıkışı önemli. Bu ülkelerin bir araya gelmesinin başka anlamı var. İleride Türkiye'nin içinde bulunduğu problemlerde yeni çıkışları beraberinde getirir mi?" ifadelerini kullandı.
Metehan Demir’in açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz...