Hakan Çavuşoğlu: İlişkileri koparacak seviyeye getirecek bir yaklaşım...
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Pentagon'un 2019 bütçesinde, SDG adını kullanan terör örgütü PYD/PKK'ya eğit-donat için 300, örgüte kurdurulan sınır güvenlik gücü için de 250 milyon dolar ayırmasına ilişkin, "ABD'nin bu tutumunu devam ettirmesi, bizim açımızdan zaten tanıdığımız, bildiğimiz ama iki ülke arasındaki ilişkileri neredeyse koparacak seviyeye getirecek bir yaklaşım." dedi.
Çavuşoğlu, TRT Haber'de yayınlanan "Basın Kartı" programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.
Pentagon'un 2019 bütçesinde, SDG adını kullanan PYD/PKK'ya eğit-donat için 300, örgüte kurdurulan sınır güvenlik gücü için de 250 milyon dolar ayırmasına ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
TAVRIMIZ NET
"ABD'nin Türkiye ile hareket etmesi, terör örgütü olarak gördüğümüz PKK/PYD/YPG'ye karşı Türkiye'nin yanında yer alması gerekir. Amerika'nın bu tutumu devam ediyor. Amerika'nın kendi içinde, bu noktada farklı beyanatların ortaya çıktığını görüyoruz. Yıllardan beri yaptıklarının doğru olmadığını söylüyoruz ama bu noktada bir değişiklik yok. Son günlerde bir diplomasi trafiğinin arttığına şahit oluyoruz. McMaster geldi, Tillerson cuma günü burada olacak. Türkiye açısından durum çok net. ABD, PYD ve PKK ile orada devam ediyor biz de bölgeyi teröristlerden temizleyeceğiz diyoruz. Bu noktadaki tavrımız net. ABD'nin bu tutumunu devam ettirmesi bizim açımızdan zaten tanıdığımız, bildiğimiz ama iki ülke arasındaki ilişkileri neredeyse koparacak seviyeye getirecek bir yaklaşım."
"SAHADAKİ OLDU BİTTİLERLE SURİYE MESELESİNİ ÇÖZMEK MÜMKÜN DEĞİL"
Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster'ın birtakım önerilerle, tekliflerle Türkiye'ye gelmelerinin muhtemel olacağını dile getirdi.
Bölgede "Suriye Demokratik Güçleri" adı altında toplanan terör örgütlerinin, Türkiye sınırında tahkimat kurmasına, yerleşmesine fırsat verilmeyeceğini söyleyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Burada bizim farklı bir yaklaşım benimsememiz her şeyden önce Türkiye'nin bekasıyla ilgili bir meseledir. Amerikalı dostlarımızın da bunu böyle değerlendirmeleri gerekir. Elbette diplomasi çok önemlidir. Şunun bilinmesi lazım, Suriye'de ne olacaksa oldu bittilerle sahadaki kazanımlarla değil, masa başına geldiğinizde her şeyin başı meşruiyet olacaktır. Çünkü savaşı kazanabilirsiniz, bir yeri ele geçirebilirsiniz ama bu masaya geldiğinizde sizin meşruiyet nedeniniz olmaz. Sonuçta burada yapılacak Cenevre görüşmelerinde bu konular masaya yatırılacak ve değerlendirilecek. Onun için sahadaki oldu bittilerle Suriye meselesini çözmek, Suriye'de kalıcı sonuç elde etmek mümkün değildir. Masa başında konuşulacak ve herkes eteğindeki taşı dökecek. O çerçevede nihayete ulaşacak ve bu şekilde meşruiyet kazanacak bu sorun."
ABD'NİN YAKLAŞIMI KABUL EDİLEMEZ
ABD'nin Türkiye ile müttefik olmasına rağmen birbiriyle çelişen yaklaşımlarda bulunmasına ilişkin değerlendirmesi sorulan Çavuşoğlu, Amerika'nın DEAŞ'ı bahane kılarak bir başka terör örgütüne sahada zemin hazırlamasının kabul edilemez olduğunu belirtti.
Amerika'nın bu tavrına devam etmesi halinde İncirlik Üssü'nün statüsünün tartışılmasının yanı sıra başka yaptırımların da söz konusu olup olmayacağına ilişkin bir başka soru üzerine de Çavuşoğlu, Amerika ile müttefiklik ilişkisinin çok eskilere dayandığını hatırlattı.
Afrin ve güneyde terör kuşağı oluşturulma projesine karşı Türkiye'nin varoluşsal mücadele verdiğini aktaran Çavuşoğlu, "İncirlik konusuyla ilgili bu aşamada biz diliyoruz ve istiyoruz ki Amerika Birleşik Devletleri bizim iddialarımızı, taleplerimizi dikkate alsın. Müttefikliğe dönük bir işbirliğine adım atsın. Bizim beklentimiz bu yoksa bir yeri kapatmak bir yeri açmak değil." dedi.