Halde 1, pazarda 7 TL! Tekelleri yönetenlerin cepleri böyle doluyor!
SuperHaber programcısı - Güvenlik Uzmanı Mete Yarar ve SuperHaber programcısı - Hürriyet yazarı Nedim Şener ile “Memleket Aşkına”nın yeni bölümü SuperHaber YouTube kanalında yayında…
İki usta isim SuperHaber programcısı - Güvenlik Uzmanı Mete Yarar ile SuperHaber programcısı - Hürriyet Gazetesi yazarı Nedim Şener, “Memleket Aşkına” programının yeni bölümünde, dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'i ve fahiş fiyat artışlarının önüne geçilmesi için uygulanmaya hazırlanan hal yasasının detaylarını konuştu.
"TARLADA 1 TL'YE ALINAN ÜRÜN, İSTANBUL'DA 7 TL'YE NASIL SATILIYOR? BU ZİNCİR NASIL BÖYLE OLUŞUYOR?"
Nedim Şener, "İnsanların yaşamını etkileyen ve ihtiyacı olan temel gıda maddelerin artışı korkunç durumda. Pazarda domates fiyatları 2,5 TL'den 6 TL'ye kadar artıyor. Neden böyle olduğunu sorduğumda, pahalıya alıyoruz diyorlar. 6 TL'ye domates satan arkadaş içlerinden irilerini ayırmış 8 TL'ye satıyor. Onlar da aynı kasadalar. Kendisi içlerinden iyi ve iri olanları fazla fiyata satıyor. Halden 2,5-3 TL'ye almış oluyor. Ürünü 6 TL'ye satmak yetmiyor mu? 1998'de hal yasası çıkmıştı. İstanbul'un bazı yerlerinde doğrudan halka satış yerleri vardı. Çiftçiden alınan ürün doğrudan gelip ucuza satılıyordu. 50 kuruşa alınıyorsa, 1 TL'ye satılıyordu. Sonra bu birilerini rahatsız etti ve kontrol altına alınmaya başladı. Hal devreden çıkınca komisyoncuların geliri azaldı ve bir hal yaası hazırlığı getirdiler. Hiçbir ürün halden geçmeden pazarlara ve marketlere satılamayacak dediler. Bu yasa ile 'Öyle bir yasa çıkarıyoruz ki bundan sonra ucuz meyve sebze yenecek, sağlıklı ve denetimli ürün' gelecek dediler. Hal yasası çıkınca fiyatlar bir anda yükseldi. 50 kuruşa alınıyor, hale girdiği zaman zincir halkaları uzadıkça fiyat katlanıp 2,5-3 liraya çıkıyordu. Hal yasasının sonuçları için haber yaptım. Halci fiyat artsın diye malı az aldığı için hale az ürün sokuyor. Bu sefer fiyat halde yükselince pazarda da yükseliyor. Yapılan yasa tüketicinin aleyhine oluyor. O zamanlar çiftçiye domatesi ne yaptıklarını sordum, arkadaki salça fabrikasına veriyorlarmış. Ecevit'in rüyası salça oldu. Bugün de aynı hal yasası üzerinden bazı hazırlıklar yapılıyor. Tarlada 1 TL'ye alınan ürün, İstanbul'da 8 TL'ye satılıyor. İstanbul'da halden alınan 1 TL'lik marul, (kasanın içinde 7 marul bulunuyor) pazarda 7 TL'ye satılıyor. Bu zincir nasıl böyle oluşuyor? Pazarcı ürünü 2 TL'den alıyorsun ama içlerinden iyilerini ayırıp neden 8 TL'ye satıyorsun? Bu da onun parçası." ifadelerini kullandı.
"TEKNOFEST'TE İLK SENE YARIŞMACI SAYISI 20 BİN İKEN, BU SENE 2020 BİN GEÇ TÜRKİYE'NİN HER YERİNDEN FARKLI DALLARDA YARIŞMAK İÇİN GELDİ"
Mete Yarar, "TEKNOFEST'te pandemi sebebiyle 100 bin kişi kısıtlaması yapılıyor. Önceden randevu almak gerekiyor. Nefis şovlar yapılıyor. Her sene üzerine koyarak gidiyorlar. Alan çok daha düzgün dizayn edilmiş. Bir sene önce yapılan hata tekrarlanmıyor. Amatör ruhunu kaybetmeyen bir ekip var, Selçuk Bayraktar ve T3 Vakfı. Katılımcı sayısı bu sene çok arttı. İlk sene yarışmacı sayısı 20 bindi. Bu sene 220 bin genç Türkiye'nin her yerinden farklı dallarda yarışmak için geldi. IDEF ticari bir fuardır, TEKNOFEST bir festivaldir. Bu festivale katılan şirketler IDEF'ten çok daha fazla zevk aldığımız ve doğru yolda ilerlediğimizi gösteren bir etkinlik dediler.
"AZİZ SANCAR YURT DIŞINDA YAŞAYARAK TÜRKİYE'YE HAKARET ETMEDEN DE ÖDÜL ALINABİLECEĞİNİ GÖSTEREN BİR ÖRNEK"
Aziz Sancar'a önce brifing vermişler, ardından standları gezmiş. Yukarı çıktığında Aziz bey, buradan çok etkinlendiğini söylemiş. Bu kadar etkilenen kişi dünyada bilimle aktivite görmediği tek bir şey kalmamış, ABD'de uzun yıllar yaşayan, Nobel ödülü almış, bilim insanından bahsediyoruz. Sana sarılmak istiyorum demiş, Aziz bey ile önce sarılmış ve sonra da elini öpmüş Selçuk bey. Arkasından tekrar sarılmış. Birisi gerçekten Türkiye'de nerede yaşarsanız yaşayın hangi imkan ve imkansızlıklar içinde olursanız olun eğer çalışırsanız dünyada en tepeye geleceğinizi gösteren bir örnek Aziz Sancar. Müthiş bir örnek insan. Dönmeden de, Türkiye'ye hakaret etmeden de, pozisyon almadan da ödül alınabileceğini gösteren çok doğru bir örnek. Sanatçıların yurt dışından ödül alması için 2-3 örneği var. Bu şekilde alan insanlarımız modelleri çok önemli. Aziz bey gençlere bir tavsiye verdi, ben bir hata yaptım siz bu hatayı yapmayın dedi. O hata Aziz beyin ifadesiyle 'Ben okumak için ABD'ye gittim ama geri dönmedim. Bu benim en büyük hatamdır' dedi. Bunu söyleyebilmesi ve gençlere rol model olarak anlatması müthiş bir şey. Ne yaparsanız yapın, yurt dışında eğitim alın ama Türkiye'ye geri dönün." dedi.
Mete Yarar ve Nedim Şener ile “Memleket Aşkına”nın tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz...
YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN