‘Halk ekmek kuyruklarını siyasallaştırdınız bugün ispatını görüyoruz’

İstanbul’daki halk ekmek önlerinde oluşan kuyrukların İBB’nin ekmek üretmemesinden kaynaklandığına dikkati çeken AK Parti Grup Sözcüsü Türkyılmaz, “3 ay önce açmış oldukları halk ekmek fabrikasında hala ekmek üretmiyorlar. Asıl mesele bu. O gün siyasallaştırdınız ve bugün bunun ispatını görüyoruz. Maalesef ekmek gibi kutsal değeri istismar ettiniz siyaseten.” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinde, Hadımköy'de 23 Temmuz'da açılan Ahmet İsvan Halk Ekmek Fabrikası'nda üretim yapılmaması tartışıldı.

İBB Meclisi kasım ayı toplantısı ikinci oturumu, Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında Saraçhane'deki belediye binasında yapıldı.

Başkanvekili Okul ve Meclis'te grubu bulunan parti sözcüleri, 13 Kasım'da İstiklal Caddesi'nde ve bugün Gaziantep'te yaşanan terör saldırısını lanetledi.

AK Partili Meclis Üyesi Ömer Çetinkaya, Ahmet İsvan Halk Ekmek fabrikasıyla ilgili soru önergesi vermek için söz aldı.

Türkiye'nin en gelişmiş ekmek üretim tesisi olarak projelendirilen Hadımköy'deki halk ekmek fabrikasının ihalesinin 2018 yılında yapıldığını, inşaatının 2019 seçimleri öncesinde yüzde 50 seviyesine getirildiğini ve üretim ekipmanlarının dahi satın alındığını anlatan Çetinkaya, seçimin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen Ahmet İsvan Halk Ekmek fabrikasında hala aktif olarak ekmek üretimine başlanmadığını ifade etti.

Çetinkaya, resmi açılışı 23 Temmuz 2022'de gerçekleştirildiği halde söz konusu tesiste halen ekmek üretiminin yapılmadığının anlaşıldığını kaydetti.

‘ELEKTRİK ÜRETİMİ FABRİKANIN ÇALIŞTIĞINA İŞARET EDİYOR’

Ahmet İsvan Halk Ekmek Fabrikası'nda üretim yapılmadığına dair çeşitli haber kanallarında görüntülerin de yayımlandığına değinen Çetinkaya, şöyle konuştu:

"Bunun yanı sıra bahsi geçen fabrikaya ait elektrik tüketim kayıtları da fabrikanın çalışmadığına işaret etmektedir. Ekmek üzerinden siyaseti doğru görmüyoruz, etik de görmüyoruz. Fakat halk ekmek dağıtımındaki beceriksizliğinizden siyasi manipülasyon üretmeye çalıştınız. Şu an halk ekmek kuyrukları görülmüyor. Daha önceki halk ekmek kuyrukları neden vardı, şu an neden yok? İstanbul'da günlük toplam kaç halk ekmek dağıtılmaktadır? Bu dağıtım İstanbul'da toplam kaç büfeye yapılmaktadır? Halk ekmeğin rahat dağıtılması için şu ana kadar kaç bakkal ile halk ekmeği dağıtım sözleşmesi imzalanmıştır? Hadımköy'deki fabrikada 23 Temmuz 2022 tarihinden bugüne kadar toplam kaç ekmek üretilmiştir?"

CHP’DEN ‘YÜZDE 7’ SAVUNMASI

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, Meclis'e 2018 yılında halk ekmek borçlanmasıyla ilgili gelen kararda, ekmek fabrikasıyla ilgili bir borçlanma olmadığını, kararda Meclis'in elinde var olan bütün yetkiyi, iştirak şirketinin yönetim kuruluna verilmesinin söz konusu olduğunu söyledi.

Seçimden önce fabrikanın yüzde 50'sinin değil, yüzde 7'sinin yapıldığını savunan Balyalı, fabrikanın makineleri dışında, inşaatının tamamının İBB'nin öz kaynaklarından karşılandığını kaydetti.

Fabrikanın ekmek üretmesiyle ilgili geçen ay açıklamalar yaptığına değinen Balyalı, "Burada deneme, test üretimlerinin yapıldığını, çok sayıda ürün üretileceğini, bunun için makinelerin ayarlanması gerektiğini ifade etmiştim. Çok açık bir şekilde cevap vermiştim." dedi.

Balyalı, ay başı itibarıyla bütün meclis üyelerine davetiye çıkartmayı ve fabrikayı gezdirmeyi teklif etti.

‘SİYASALLAŞTIRDIĞINIZIN İSPATI’

AK Parti Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, Balyalı'nın iddia ettiğinin aksine 2018 yılında fabrikanın borçlanmasıyla ilgili Meclis'e gelen kararın zabıtlarında, borçlanmanın fabrikayla ilgili olduğunun görüldüğünü belirtti ve fabrikayla ilgili zabıtlarda geçen ifadeleri okudu.

Fabrikada asıl meselenin makine ve teçhizat alımı olduğunu, inşaatının kolay olduğuna değinen Türkyılmaz, "Yaklaşık 310 milyon liralık makine ve teçhizat alımı yapıldığına dair bu dönemde İBB'nin kendi bilirkişilerinin raporu var. Bunu biz defalarca paylaştık ama arkadaşlar bunu niye görmüyorlar, bilmiyorum." diye konuştu.

Türkyılmaz, aylardır fabrikanın çalışmama sebebinin Almanya'daki bir firmadan gelecek bir parçadan kaynaklandığını, bunu halk ekmek yöneticilerinin ifade ettiğini anlatarak, şunları söyledi:

"Tüm bu teknik meselelerinin ötesinde asıl mesele şu. Aylarca halk ekmek kuyrukları üzerinden, 'İnsanımız yoksullaştı, halk ekmeğe muhtaç hale geldi, müthiş bir talep var, kuyruklar bundan kaynaklanıyor. Yağmurda, karda, kışta o insanlar, rezil oluyor, mağdur oluyor' diyen arkadaşlar, 3 ay önce açmış oldukları halk ekmek fabrikasında hala ekmek üretmiyorlar. Asıl mesele bu. O gün siyasallaştırdınız ve bugün bunun ispatını görüyoruz. Maalesef ekmek gibi kutsal değeri istismar ettiniz siyaseten. Bundan sonra üretime başladınız mı, başlamadınız mı bilmiyoruz ancak zannedersem bir bant çalışıyormuş. Biz bundan memnuniyet duyarız."

Konuşmaların ardından soru önergesi oy birliğiyle kabul edildi.

İBB’YE KAÇ MAKAM ARACI ALINDI?

AK Partili Meclis Üyesi ve Ulaşım ve Trafik Komisyonu Üyesi Halit Cebeci, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 1717 makam aracı konusunda propaganda yaptığını, o zaman araçları Yenikapı'da sergilediğini ama Meclis'te makam araçlarıyla ilgili sorulan 37 soruya bugüne kadar herhangi bir cevap vermediğini söyledi.

Cebeci, soruyu tekrar sorduğunu dile getirerek, seçimden sonra İBB'ye bağlı kuruluşları ve iştirak şirketleri tarafından açık ihale, pazarlık usulü ve doğrudan temin usulü olarak toplam kaç araç kiralandığını ve satın alındığını sordu.

Soru önergesi oy birliğiyle kabul edildi.

İNCEĞİZ MAĞARALARI 

AK Partili Meclis Üyesi Büşra Uncu Özten, Çatalca ilçesindeki İnceğiz Mağaraları'nın bugün unutulacak durumda olduğunu, İBB'nin bugüne kadar burasıyla ilgili herhangi bir çalışma yapmadığını, sadece giriş ücreti aldığını belirtti.

İnceğiz Mağaraları'nın, İstanbul'un en önemli değerlerinden olduğunu ifade eden Özten, mağaraların içerisinde çeşitli yazılar yazıldığını, kaçak kazılar yapıldığını, çöplerin alana bırakıldığını ve mağaraların temizliklerinin, bakımlarının yapılmadığını dile getirdi.

Mağaraları ziyarete gelenlerin bu durum karşısında şaşkınlık yaşadığını aktaran Özten, İBB Miras'ın bu konuda neden bir çalışma yapmadığını sordu.

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı bu konuda söz alarak, öncelikle mağaraya ismini yazan kişiyi kınadığını söyledi.

Bu tarihi yerlerin ortak hassasiyetle ele alınması gerektiğini ifade eden Balyalı, İBB Miras'ın önemi çalışmalar yaptığını, bu çalışmaları da bir ay sonraki meclis toplantısında anlatabileceklerini kaydetti.

‘Halk ekmek kuyruklarını siyasallaştırdınız bugün ispatını görüyoruz’ ile ilgili etiketler İBB AK Parti Halk Ekmek
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.