Hamaney'e Twitter'dan karşı hamle

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in, ABD ve İngiltere üretimi koronavirüs aşılarının güvensiz olduğuna dair paylaşımı birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından Twitter'a şikayet edildi. Twitter ise bu ifadelerin kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle paylaşımı kaldırdı.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter, İran dini lideri Hamaney'in hesabından yapılan ABD ve İngiltere menşeli aşıların güvensiz olduğuna dair paylaşıma karşı müdahalede bulunarak paylaşımı kaldırdı.

ÜLKEYE GİRİŞİ YASAKLANDI

Hamaney, devlet televizyonunda ekrana gelen konuşmasında güvensiz olduğu gerekçesiyle Amerikan ve İngiliz üretimi aşıların İran'a girişinin yasaklandığını açıkladı.

İngiltere ve ABD tarafından üretimi tamamlanan aşılara güven duymadığını söyleyen Hamaney, "Bu aşıların ülkeye girişi yasaktır. Bunu tüm yetkililere ilettim, şimdi de kamuoyuna açıklıyorum." dedi. Hamaney, 1985'te 400'ü aşkın kişinin ölümüne yol açan "kirli kan skandalına" karışan Fransa'ya da aşı noktasında güven duymadığını ifade etmişti.

PFIZER AŞISI SİPARİŞLERİNE İPTAL KARARI

İran liderinin açıklamaları sonrası İran Kızılayı, ABD'deki İranlılar aracılığıyla Pfizer şirketinden satın alınan 150 bin doz kadar koronavirüs aşısının alımının iptal edildiğini duyurdu.

Öte yandan Hamaney'in koronavirüs aşısıyla ilgili ifadeleri daha sonra kendisine ait Twitter hesabından paylaşıldı. Bu paylaşım üzerine bazı sosyal medya kullanıcıları, Hamaney'in "Batı üretimi aşılar hakkında yanlış bilgi paylaştığı" gerekçesiyle Twitter'a bu paylaşımın kaldırılması konusunda şikayetlerde bulundu.

Ayrıca Alman BioNTech ve ABD’li Pfizer tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının, virüsün İngiltere ve Güney Afrika’da yeni beliren mutasyonlarına karşı etkili olduğu ifade edildi. ABD’de ise salgın tablosu ağırlığını koruyor. Öte yandan, 265 bin 246 yeni vakanın görüldüğü ABD’de önceki gün 24 saatlik süre içinde 4 bini aşan ölüm yaşandığı açıklandı. Almanya’da da son 24 saatte 1188 kişinin hayatını kaybetmesiyle salgının başından beri günlük en yüksek can kaybı sayısına ulaşıldığı öğrenildi. Dünya çapında koronavirüs vaka sayısı 88 milyon 600 bin 727’ye, hayatını kaybedenlerin sayısı da 1 milyon 908 bin 666’ya yükseldi. Kurtulanların sayısı da 63 milyon 690 bin 199 olarak açıklandı.

İRAN'DA SON DURUM

İran'da son 24 saatte koronavirüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 103 kişi artarak 55 bin 993'e çıktı.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari, salgının son durumuna ilişkin yaptığı açıklamada, ülke genelinde 6 bin 360 yeni vaka tespit edildiğini ve bu vakalardan 752'sinin hastanelerde tedavisinin devam ettiğini söyledi.

Koronavirüs salgınında son 24 saatte 103 kişinin daha yaşamını yitirdiğini açıklayan Lari, bununla birlikte virüs kaynaklı can kaybının 55 bin 993'e, vaka sayısının da 1 milyon 268 bin 263'e çıktığını söyledi.

Koronavirüse yakalanan hastalardan 4 bin 745'inin yoğun bakım ünitelerinde tedavi gördüğünü söyleyen Lari, salgının başlangıcından itibaren iyileşenlerin sayısının da 1 milyon 50 bin 553'e ulaştığının açıklamasını yaptı. Böylece ülkede önceki gün 6 ay sonra yeniden 100'ün altına düşen günlük can kaybı sayısı tekrar 100'ün üzerine çıkmış oldu.

Öte yandan Lari, İran'da yapılan toplam test sayısının ise bugün itibarıyla 7 milyon 993 bin 502'ye ulaştığını belirtti.

Ülke genelinde koronavirüs nedeniyle hastaneye yatış oranlarının düşüşe geçtiğine işaret eden Lari, ülkenin kuzeyindeki Mazenderan eyaletine bağlı olan bazı ilçelerin halen "kırmızı" olarak ifade edilen yüksek riskli bölgeler arasında olduğunu dile getirdi.

Hamaney'e Twitter'dan karşı hamle ile ilgili etiketler İran Korona Koronavirüs hamaney aşı iran dini lideri
GÜNÜN VİDEOSU

Ünlü salça markasının tesisinden skandal görüntü! Tarım Bakanlığı faaliyetlerini askıya aldı

Ünlü bir salça markasının tesisinde domates sevkiyatı yapan kişi salça olmak üzere bekleyen domateslerin halini videoya çekip sosyal medyada paylaştı. Tesisteki ölü farenin de görüldüğü görüntü gündem oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü hemen harekete geçti.