Hamas'ta yeni lider nasıl seçilecek? Yahya Sinvar'dan sonra yeni lider adayları kim? Kamuoyuna duyurulacak mı?

Hamas lideri Yahya Sinvar'ın İsrail tarafından öldürülmesinin ardından gözler yeni liderin kim olacağına çevrildi. Öne çıkan isimler arasından kimin seçileceği merak ediliyor. Hamas'ın kısa süre içinde yeni liderini açıklaması bekleniyor.

İsrail'in İsmail Haniye'ye Tahran'da suikastla öldürmesi sonrası Hamas'ın başına geçen Yahya Sinvar, geçtiğimiz günlerde Gazze'de çatışmada öldürülmüştü. Sinvar'ın kahramanca son nefesini vermesinin ardından Hamas'ın yeni liderinin kim olacağı merak ediliyor. 

HALİD MEŞAL SESLERİ

İsmi geçen en kuvvetli aday Hamas'ın eski lideri Halid Meşal. 2004-2017 yılları arasında Hamas'ı yöneten 68 yaşındaki Meşal, Katar'da yaşıyor. Meşal, şu an örgütün dış ilişkiler sorumlusu.

1997'de İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın Ürdün'de düzenlediği suikast girişiminden sağ kurtulan Halid Meşal, İsrail'le rehine takası müzakerelerinin arabulucularından Katar'da bulunmuştu. Meşal, özellikle İran'la ilişkiler konusunda Sinvar'la görüş ayrılığı yaşadığı biliniyordu.

MUHAMMED SİNVAR

Bir diğer aday, çok ihtimal verilmese de Sinvar'ın kardeşi Muhammed Sinvar. Hamas'ın silahlı kanadının en kıdemli ve deneyimli komutanlarından biri olan Muhammed Sinvar, İsrail'in arananlar listesinde üst sıralarda.

Hamas'ın en üst düzey askeri komutanlarından biri olan Muhamed Sinvar, İsrail'in bir dizi suikast girişiminden kurtulmuş bir isim.

Muhammed Sinvar, 2006 yılında İsrail askeri Gilad Şalit'in kaçırılması operasyonunda ve sonrasında ağabeyi Yahya Sinvar da dahil, 1000 Filistinli esirin İsrail cezaevlerinden salındığı takas anlaşmasında başrolü oynamıştı. Anlaşmada, Şalit'in salınması için Yahya Sinvar'ın bırakılması şartını koşmuştu.

HALİL EL-HAYYA GÜÇLÜ ADAY

İsrail'le ateşkes müzakerelerinde Hamas ekibine liderlik eden ve Yahya Sinvar'ın en yakın yardımcılarından Halil el-Hayya da diğer olası isim.

7 Ekim öncesi Gazze'den ayrılan Hayya, İran'a yakınlığı ve Tahran'da düzenlenen suikastta Haniye'yle aynı binada olduğu biliniyor.

Hayya'nın, 7 Ekim saldırılarının planlanması sürecinde Sinvar'ın iki yıldır topladığı 'kapalı askeri konsey' toplantılarına katılan az sayıda isimden biri olduğu, konunun İran ve Hizbullah'la da gizlice ele alınmasında özel elçilik görevi üstlendiğini ileri sürülmüştü.

Hamas'ta yeni lider nasıl seçilecek? Yahya Sinvar'dan sonra yeni lider adayları kim? Kamuoyuna duyurulacak mı?

Halil el-Hayya

2014'ten beri Hamas'ın Refah'taki güçlerinin komutanlığını yapan Muhammed Şabana da Hamas liderliği için adı geçenlerden. Örgütün hayatta kalan son üst düzey askeri liderlerinden biri. Refah'taki tünellerin yapımında önemli rol oynadığı biliniyor.

RAFİ MÜŞTEHA DA ADAYLAR ARASINDA

Adaylar arasında Sinvar'ın en büyük müttefiki ve sırdaşı Rafi Müşteha da var. Son dönemde, Refah Sınır Kapısı'nın idaresi dahil bir dizi konuda, Hamas'la Mısırlı güvenlik yetkilileri arasında koordinatı sağlamakla görevliydi.

Akıbetleri bilinmeyen 79 yaşındaki Muhammed El Zehrar ile İsrail'in mart ayında öldürdüğünü açıkladığı ancak Hamas'ın öldüğünü açıklamadığı Mervan İsa da adaylar arasında.

Hamas'ta yeni lider nasıl seçilecek? Yahya Sinvar'dan sonra yeni lider adayları kim? Kamuoyuna duyurulacak mı? ile ilgili etiketler Hamas Yahya Sinvar
GÜNÜN VİDEOSU

MSB: Hakurk ve Metina bölgelerinde 11 PKK'lı terörist öldürüldü

Terör örgütüne yönelik operasyonlarda, Irak'ın kuzeyindeki Hakurk ve Metina bölgelerinde tespit edilen toplam 11 terörist öldürüldü. MSB'den yapılan açıklamada "Terörü kaynağında yok etmek için öngörülemez, alışılmadık, süratli ve sürekli operasyonlara devam edeceğiz" dendi.