Hamilelik testleri, evde ya da herhangi bir sağlık kuruluşunda kolaylıkla yapılabilmektedir. Evde yapılan hamilelik testi ve sağlık kuruluşlarında yapılan hamilelik testleri farklı şekillerde gerçekleştirilse de her iki testte de kanda bulunan hcg hormon seviyesi kontrol edilmektedir. Hamileliğinin olup olmadığını belirleyen hcg hormonu, hamilelik testinin aç karnına ya da tok karnına yapılması ile bağlantılı değildir. Bu nedenle, istenilen ve uygun olunan herhangi bir zaman aralığında gebelik testi rahatlıkla yaptırılabilmektedir.
Hamilelik Testi Aç Karnına Mı Yapılır?
Hamilelik testi aç karnına mı yapılır? Hamilelik test seçenekleri nelerdir, nasıl yapılır? Konu hakkında merak edilenlere buradan bakabilirsiniz.
Hamilelik Testli Seçenekleri Nelerdir?
Gebelik testi, kişilerin gebelikten şüphelenmeleri durumunda evlerde yapılabilmektedir. Eczanelerden alınabilen gebelik testleri, küçük kitler halinde satılmaktadır. Kitler üzerine idrar örneğinin yerleştirilmesi ve kitin düz bir zemine yerleştirilerek bir süre beklenmesi ile gebelik testi yapılabilmektedir. Bu kitlerde yer alan tek çizginin belirmesi gebeliğin olmadığını, çift çizginin belirmesi ise, gebeliğin olduğunu göstermektedir. Hızlı sonuçların elde edilmesi ve kolay bir şekilde ev ortamında yapılabilmesi bu gebelik testinin birçok kadın tarafından tercih edilmesini sağlamaktadır. Ancak kesin ve net sonuçların elde edilmesi için hamilelik testi seçeneklerinde kan verme yönteminin tercih edilmesi daha doğru olmaktadır. Sağlık ocakları, tıp merkezleri ya da devlet ve özel hastanelerde kan vererek birkaç saat içerisinde gebeliğin olup olmadığı kesin olarak öğrenilebilmektedir.
Hamilelik Testi Hangi Durumlar Yapılmalıdır?
Gebelik testi yapmak için adet döngüsünün beklenmesi gerekmektedir. Düzenli adet gören kişilerde, adetin üç ya da dört gün gecikmesi durumunda gebelik testi yapılabilmektedir. Ancak bu durum, adet döngüsü düzensiz olan kişiler için biraz daha belirsiz olabilmektedir. Genel olarak adetin başlaması gereken tarihin üzerinden bir hafta ya da on gün gibi bir süre geçmesi ile hamilelik testi yapılması tercih edilmelidir. Hem kanda hem de idrarda yükselen hcg hormonu, kanda daha önce yükseldiği için kan testleri erken gebeliklerin belirlenmesinde daha etkilidir. Evde yapılan gebelik testleri, hcg hormonunun idrarda geç yükselmesi nedeni ile yanıltıcı olabilmektedir. Bu faktörler göz önüne alınarak, adet gecikmesinin yaşanması ile gebelik testinin yapılması için en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.
Hamilelik Kan Testi Güvenilir Midir?
Hamileliğin belirlenmesi için yapılan kan testleri oldukça güveniliridir. Ancak, bazı durumlarda kan testlerinde yanlış sonuçların çıkması da söz konusu olabilmektedir. Kan testlerinde negatif olarak alınan sonuçlar nadiren yanlış olabilmektedir. Negatif sonuçlara rağmen kişilerin adet süreçlerinin başlamaması durumunda tekrar bir kan testinin yaptırılması gerekmektedir. Bazı ilaçların kullanılması da nadirde olsa hatalı pozitif sonuçların alınmasına neden olmaktadır. Bu durumların oldukça nadir meydana geliyor olması, kan testinin güvenilir olması konusunda bir değişikliğin meydana gelmesine neden olmamaktadır. Gebeliğin net olarak belirlenmesi için kan testinden birkaç gün önce kullanım sağlanılan ilaçların kesilmesi, yanlış sonuçların alınmasını büyük ölçüde engellemektedir.
Hamilelikte Kan Testinin Ayrıcalığı Nedir?
Kan testi, erken evrede kişilerin hamile olup olmadığının öğrenilmesini sağlamaktadır. Bu sayede kişiler, alması gereken önlemleri hızlıca alabilmekte ve gerekli kontrollerin de yapılması için zaman kaybetmemektedir. Kan testinin ayrıcalığı kesin sonuçların elde edilebilmesini sağlaması ile de ön plana çıkmaktadır. Kolun iç kısmından alınan kan ile tam kan sayımının yapılması ve birkaç saat içerisinde net sonuçlar elde edilebilmesi de kan testinin ayrıcalıkları arasında yer almatkadır.