Hangi besinde ne kadar kalori var?

Yediklerine dikkat eden vatandaşlarımız besinlerin kalorilerini araştırıyor. Kalori, neredeyse tüm gıdalarda bulunan ve vücudun fonksiyonlarını yerine getirmesi için gereken “enerjinin” birimidir. Daha bilimsel bir açıklamayla; 1 gram suyun sıcaklığını 1 derece yükseltmek için gereken enerji miktarına “kalori” denir. Artık zayıflamaya çalışırken sık sık karşımıza çıkan yemeklerin içindeki kilo aldıran “şey”in ne olduğunu biliyoruz. Hemen hemen tüm gıdalar ve içecekler bir miktar kalori içerir. Bazı gıdalar daha az (örneğin 1 kase marul 10 kalori içerir), bazı gıdalar ise daha yüksek (yarım kase fındık yaklaşık 400 kalori içerir) kalori değerine sahiptir. Yiyeceklerin kalori tablosu vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. İşte, yiyeceklerin kalori tablosu! Detaylar haberimizde...

Yiyeceklerin kalori tablosu vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. Harcadığınız enerjiden daha fazlasını gıdalar yoluyla alırsanız bir süre sonra kilo almaya başlarsınız. 3500 kalori yaklaşık yarım kiloya denk gelmektedir. Eğer 1 hafta boyunca günde 500 kalori fazlanız olursa hafta sonunda tartıda 500 gram daha ağır olabilirsiniz. Kilo vermenin tek koşulu gıdalar ve içeceklerden aldığınız enerjinin (kalorinin) gün içinde harcadığınız kaloriden az olmasıdır. Örneğin sabit kilonuzu korumak için 2000 kaloriye ihtiyacınız varsa günde 1500 kalori alarak kilo verebilirsiniz. Ayrıca düşük kalorili “şok” diyetlerle verilen kiloların daha sonra fazlasıyla geri alındığı bilinmektedir. İşte, yiyeceklerin kalori tablosu! Detaylar haberimizde...

yazAlAolan

İŞTE BESİNLERİN KALORİ TABLOSU

et_grubu

sAt_grubu

deniz_grubu

sebze_grubu

meyve_grubu

meyve_sularA

iAeceler_gurubu

KALORİ NEDİR?

Kalori, bir enerji birimidir. Kaloriyi gıdayla ilişkilendirmeye çalışırız ama kalori yalnızca enerji içermektedir. Örneğin, yaklaşık 4 litre benzin, yaklaşık 31.000.000 kalori içerir. Kalori, bir enerji ya da ısı miktarıdır. 1 gram suyun sıcaklığını 1 °C ‘ye yükseltir. 1 kalori, 4.184 Joule (J) enerjiye eşittir ve fizik biliminde kullanılan ortak bir enerji birimidir.

Birçoğumuz, kalorinin yiyeceklerle ilgili olduğunu düşünüyoruz, örneğin “Bir kutu sodada 200 kalori var” gibi. Bir gıda paketinin üzerinde yazan kalori, aslında kilokaloridir (1.000 kalori 1 kilokaloriye eşittir). Bu kelime, bazen aradaki farkı göstermek için büyük harfle yazılır, ama çoğu zaman yazılmaz. Bir gıda kalorisi, 4.184 Joule enerji içerir. Bir kutu soda, 200 gıda kalorisi, 200.000 normal kalori ya da 200 kilokalori içerir.
Aynı durum, egzersiz için de geçerlidir. Bir fitness grafiği, size yürüdüğünüz her bir mil için yaklaşık 100 kalori harcadığınızı söylediğinde, bu 100 kilokalori harcadığınız anlamına gelir. Bu makalede, “kalori” derken aslında “kilokalori” den bahsetmekteyiz.

KALORİ NE İŞE YARAR?

İnsanlar yaşamlarını sürdürebilmek, nefes almak, hareket etmek, kan pompalamak için enerjiye ihtiyaç duyarlar ve bu enerjiyi de yiyeceklerden alırlar. Bir gıdadaki kalori miktarı, gıdanın sahip olduğu potansiyel enerjinin ne kadar olduğuyla ölçülüdür. 1 gram karbonhidrat 4 kalori, 1 gram protein 4 kalori ve 1 gram yağ 9 kaloridir. Gıdalar, bu üç yapı taşlarının bir derlemesidir. Bu yüzden, eğer alınan herhangi bir gıdada ne kadar karbonhidrat, yağ ve protein olduğunu bilirseniz, bu gıdanın ne kadar kalori ya da ne kadar enerji içerdiğini bilirsiniz.

Eğer bir paket akçaağaç ve esmer şekerli yulaf ezmesi paketinin üzerindeki besin değeri tablosuna bakarsak, bu gıdanın 160 kalori olduğunu görürüz. Eğer biz bu yulaf ezmesini bir tabağa döker, ateşin üzerine koyar ve tamamen yakarsak ( ki bunu yapmak oldukça zordur), bu tepkime sonucu 160 kilokalori ortaya çıkacaktır (unutmayın gıda kalorileri, kilokaloridir) ve bu, 160 kilogramlık bir suyun derecesini 1 °C yükseltmeye yetecek enerji demektir.

Eğer besin değeri tablosuna daha yakından bakarsak, bu yulaf ezmesinin toplamda 162 kalori üreterek 2 gram yağ, 4 gram protein ve 32 gram karbonhidrat içerdiğini görürüz. Bu 162 kalorinin, 18’i yağdan (9 cal x 2 gr), 16’sı proteinden (4 cal x 4 gr) ve 128’i (4 cal x 32 gr) de karbonhidrattan gelmektedir. Enzimlerin glikoz ve diğer şekerlerin içindeki karbonhidratı, gliserinin içindeki yağ ve yağ asitlerini ve amino asitlerin içindeki proteinleri kırması sonucunda, vücudumuz yulaf ezmesindeki kaloriyi yakar.

Bu moleküller, ya hemen kullanım için emildiği ya da depolanmış enerjinin oksijenle tepkimeye sokulduğu metabolizmanın son aşamasına gönderildiği yer olan hücrelere, kan akışı yoluyla taşınır.

İHTİYACINIZ OLAN KALORİ MİKTARI

Hücrelerimizin işlevlerini yerine getirebilmeleri için ne kadar kaloriye ihtiyacı vardır? Bu miktar, herkeste farklılık gösterir. Satın aldığınız gıdaların üzerindeki besin değeri tablosunda “günlük değerler yüzdesi” nin 2.000 kalorili bir beslenme şekline dayalı olduğunu fark edebilirsiniz.Bir kişinin bir günde alması gereken kalori miktarı, yaklaşık 2.000 kaloridir ama vücudunuzun 2.000 kaloriden daha fazlasına ya da daha azına ihtiyacı olabilir. Boy uzunluğu, kilo, cinsiyet, yaş ve aktivite düzeyi, kalori ihtiyacınızı etkilemektedir.

KALORİ, YAĞ VE EGZERSİZ

Peki, eğer vücudunuzun yakacağından daha fazla ya da daha az kalori alırsanız ne olur? Açıkça söylemek gerekirse ya kilo alırsınız, ya da kilo verirsiniz. Fazladan 3.500 kalori birikimi, vücudunuz tarafından yaklaşık yarım kilo olarak depolanır. Yağ, vücudun ihtiyacı olduğu zaman kullanmak üzere depoladığı enerjidir.­ Diğer yandan da ister çok fazla egzersiz yapmaktan ister daha az yemekten olsun, yediğinizden 3.500 kalori fazlasını yakarsanız, vücudunuz depoladığı yarım kilogram kadar yağı, bu açığı kapatmak için enerjiye dönüştürür.

Egzersiz hakkında bir şey vardır ki o da, koşu bandınızın üzerinde oflayıp puflayarak koşarken, yalnızca metabolizma hızınızın yükselmediğidir. Metabolizmanızın normal hızına geri dönmesi biraz zaman alır. Daha yüksek bir düzeyde çalışmaya devam eder. Egzersiz yaptıktan sonra vücudunuz, iki saat boyunca yüksek miktarda kalori yakar.

Hangi besinde ne kadar kalori var? ile ilgili etiketler yiyecek kalori tablo
GÜNÜN VİDEOSU

"Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması büyük şans" Emekli Pilot Tümgeneralden F-35 uyarısı!

Emekli Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, ABD’nin F-35 ile dünyayı kontrol ettiğini belirterek "F-35 programından çıkarılmak Türkiye için büyük şans. ABD’nin F-35 ile gayesi dünyayı kontrol etmek. Türkiye yerli sistemleri üretmeye devam etmeli” dedi.