Hepimiz sağlıklı ve dengeli beslenmemiz gerektiğini biliyoruz, ancak yaşımıza bağlı olarak bazı yiyecekleri diğerlerinden daha fazla ihtiyacımız olabilir. Örneğin; yağlı balık yemek orta yaşlıları demanstan koruyabilir. 50’li yaşlarda hafızayı güçlendiren yumurtaları, 30’lu yaşlarda ise ilk kırışıklık belirtilerini önlemeye yardımcı olan fındığı daha fazla tüketmemiz gerekiyor. Peki, hangi yaşta hangi yiyecekleri yemeliyiz? İşte, 20’li, 30’lu, 40’lı yaşlarda yiyebileceğiniz yaşlanma karşıtı yiyecekler…
Hangi yaşta ne yemeliyiz?
İnsan vücudu her dönem farklı besinlere ihtiyaç duyuyor. Her zaman sağlıklı beslenmemiz gerektiğini biliyoruz fakat hangi besinleri hangi yaş aralığında tüketmek daha faydalı olur? Araştırmalar sonucu 20'li, 30'lu ve 40'lı yaşlarda hangi besinleri tüketmemiz gerekiyor? İşte haberin ayrıntıları...
20'Lİ YAŞLAR
20’li yaşlarda günlük olarak enerji veren demir açısından zengin besinler ağırlıklı tüketilmelidir. Bu besinlere örnek olarak bezelye, kuru fasulye, yer fıstığı, kuru kayısı, yumurta, kahvaltılık tahıllar ve uskumru gibi balıklar örnek verilebilir.
Haftada üç defa bağırsak sağlığı için probiyotik yoğurtlar tüketilmelidir. Bunlar, bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olur, dolayısıyla bağışıklığı ve ruh halini iyileştirir. Probiyotikler, kemiklerin ihtiyacı olan kalsiyumu da barındırır.
Haftada bir kez de fıstık yemek gereklidir. Kuruyemişlerden bir avuç dolusu size ihtiyacınız olan selenyumu verir. Ayrıca tavuk, balık, yumurta ve tohumlarda bulunan çok az selenyum sizi soğuk algınlığı, grip ve muhtemelen Koronavirüs'ü tetikleyen viral enfeksiyonlara karşı daha açık hale getirir.
30'LU YAŞLARDA
30’lu yaşlarda (eğer hamileyseniz) günlük olarak yeşillikler yenmelidir. Lahana ve ıspanak gibi yeşil sebzelerin yanı sıra baklagiller, portakal ve yemişler, hamileliğin ilk 8 haftasında bebeğin sinir sistemini geliştiren B vitaminini içerirler. Ayrıca bu yaşlardaki hamile kadınlara günlük 400 mikrogram folik asit takviyesi de önerilmektedir.
GÜNEŞİN ZARARLARINA KARŞI NELER YEMEMİZ GEREKİYOR?
30’lu yaşlarda, haftada üç defa ise yaşlanma karşıtı olarak badem tüketilmelidir. Güneş, cildimize zarar verir ve kırışıklıklara zemin hazırlar. Kabuklu yemişler ve tohumlar, cildimiz ve vücudumuzdaki genel 'oksidatif' hasarla savaşan E vitaminini içermektedir. Avokado, kepekli tahıllar ve ıspanak yaşlanmayı önleyen vitamini barındırır.
Haftada bir defa ise iyi uyku çekebilmek için kafeinsiz kahve çay tüketilmelidir. Haftada bir kez, vücudunuzu kafeinden uzak tutun. Kafein, sinir sistemini uyarır ve sekiz saate kadar uykunuzu bozabilir. Daha sağlıklı bir uyku düzenize girmek için haftada bir gün kafeinsiz kahve ve çay tüketin.
40'LI YAŞLARDA
40’lı yaşlarda günlük olarak enerjiyi dengelemek için karbonhidrat tüketilmelidir. Yulaf lapası, makarna, tatlı patates, pide, meyve ve sebzeler enerjiyi dengeleyen ve yavaş salınan karbonhidratlardır.
MENOPOZLA MÜCADELEDE YENMESİ GEREKENLER
Haftada üç defa ise menopozla mücadele için bitki östrojenleri tüketilmelidir. Soya, baklagiller ve kepekli tahıllar, uzmanların östrojen etkisi veren ve kadınları menopozdan kurtarmaya yardımcı olabileceğini öne sürdüğü bitki östrojenleridir.
Haftada bir kez de kemik sağlığı için K vitamini tüketilmelidir. K vitamini; lahana turşusu, kefir, yoğurt, yağsız kırmızı et ve süt ürünlerinde vardır. K vitamini tüketmek, kırklı yaşlarımıza geldiğimizde zayıflama ve kırılmaya daha yatkın hale gelen kemikler için hayati önem taşımaktadır.