Hassas bağırsak sendromu işlevsel sindirim problemi olan bir hastalıktır. İrritabl bağırsak sendromu ya da spastik kolon olarak da bilinen hassas bağırsak sendromunda kalın bağırsak etkilenir. Yaygın olarak görülen bir rahatsızlık olan sendrom halkın yaklaşık yüzde 15’inde görülmektedir. Vücutta kendini gösterme şekli karında kramp, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal, kabızlık gibi sorunların biri ya da birçoğu olabilir. Çoğunlukla hafif belirtiler şeklinde kendini gösterse de bazı hastalarda şiddetli ağrıya neden olduğu bilinmektedir. Bu sendrom bağırsak dokusunu değiştirmediği gibi kansere yol açmaz.
Hassas Bağırsak Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi
Hassas bağırsak sendromu nedir, belirtileri ve nedenleri nelerdir? Hassas bağırsak sendromu tedavisi nasıl ve kim tarafından yapılır? Sendrom hakkında ayrıntılar sizlerle…
Hassas Bağırsak Sendromunun Nedenleri Nelerdir?
Hassas bağırsak sendromunun nedenleri tam olarak bilinmese de belli başlı bazı tetikleyiciler üzerinde durulmaktadır. Hassas bağırsak sendromunun başlıca nedenleri şu şekildedir:
· Bağırsak kaslarındaki anormal kasılmalar bu sendroma neden olabilir. Bağırsakların duvarlarının içinde yiyeceklerin geçmesi için çeşitli kas katmanları bulunur. Bu sürecin normalden daha uzun sürmesi gibi nedenlerin sonucunda gaz, şişkinlik ve ishale gibi sonuçlar görülür. Kasılmalar zayıf bir şekilde gerçekleştiğinde ise yiyecek geçişinin yavaşlaması nedeniyle sert ve kuru dışkılama meydana gelir.
· Sinir sistemi anormallikleri hassas bağırsak sendromunu tetikleyen bir diğer nedendir. Bu anormallikler, karnın gaz veya dışkıya bağlı olarak gerildiği durumlarda kişiye büyük bir rahatsızlık yaşatır. Beyin ve bağırsaklar arasında bulunan ve az hissedilen sinyallerin sindirim sürecine çeşitli etkileri bulunur. Bu tepkiler son derece yüksektir. Bu nedenle kişi ağrı, ishal veya kabızlık gibi sorunlar yaşar.
· Bağırsakların iltihaplanması, ağrı ve ishal gibi sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olur.
· Ağır enfeksiyon yüzünden bakteri ve virüs kaynaklı hassas bağırsak sorunu gözlemlenebilir. Bu durumun ortaya çıkmasının nedenlerinden biri de bağırsakta bulunan bakterilerin flora dengesini bozmasıdır.
· Bağırsak içinde bulunan çeşitli yararlı bakteriler de hassas bağırsak sendromunun tetiklenmesini sağlayabilir. Bu yararlı bakteriler mikroflora içinde bozulmaya sebebiyet verir.
Hassas Bağırsak Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Hassas bağırsak sendromunun belirtileri hastalara göre değişik sebeplere bağlı olabilir. Aynı zamanda belirtilerin şiddeti hastadan hastaya değişir. Hastalığa sahip olan kişilerde bu belirtiler görülse de zaman zaman herhangi bir şikâyetin ortaya çıkmadığı zamanlar da mevcuttur. Görülen en yaygın hassas bağırsak sendromu belirtileri şu şekildedir:
· Dışkılama sonrası karın ağrısının tamamen ya da büyük ölçüde ortadan kalkması,
· Kramp durumlarının dışkılama işlemlerinden sonra yok olması,
· Tuvalet ihtiyacı giderildikten sonra midedeki şişkinliğin inmesi,
· Kişide aşırı gaz miktarı gözlemlenmesi,
· Hastanın yoğun olarak ishal ya da kabızlık nöbetleri geçirmesi,
· Dışkıda mukus bulunması gibi durumlar hassas bağırsak sendromu ile ilişkilidir.
Hassas Bağırsak Sendromu Testi Nasıl Yapılır?
Hassas bağırsak sendromunun testi birkaç şekilde yapılabilir. En çok uygulanan testler şu şekildedir:
· Sigmoidoskopi ya da Kolonoskopi: Bu yöntemler kullanılarak bağırsağın iltihap ve tıkanıklık durumu ölçülür.
· Endoskopi: Hastada mide ekşimesi ve hazımsızlık şikayetleri varsa bu test uygulanır.
· Kan Testleri: Bu yöntemde anemi, enfeksiyon belirtilerini ortaya çıkarmak için kullanılır.
· Dışkı Testleri: Kan ya da enfeksiyon gibi durumlarda başvurulan bir yöntemdir.
· Röntgen: Genel olarak başvurulan bir test yöntemidir.