Hatay'da kentsel dönüşüm çalışmaları neden gerçekleşmedi? İşte onca insanın hayatıyla böyle oynadılar!
Hatay'da yaşanan facia depremin ardından muhalefet kanadı hükümeti kentsel dönüşüm üzerinden vurmaya çalıştı. Ancak Hatay'da pek çok mahallede riskli alan ilan edilmesine karşın mahalle muhtarları başa olmak üzere birçok muhalifin karşı çıkması nedeniyle o bölgedeki projelerin yürütülemediği ortaya çıktı.
Yaşanan deprem felaketi sonrasında Hatay ve Kahramanmaraş başta olmak üzere büyük yıkımlar yaşandı.
Özellikle Hatay'ın büyük bir kısmının yerle bir olması sonrasında muhalefet kafadı 'kentsel dönüşüm' adı altında riskli yapıların yıkılmadığını iddia ederek hükümete yüklendi.
CHP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI KENTSEL DÖNÜŞÜME KARŞI ÇIKMIŞTI
Ancak Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaşın, Emek Mahallesi kentsel dönüşüm projesine karşı yapılan eyleme katıldığı ortaya çıkmıştı.
Bunun ardından TİP Hatay Milletvekili Barış Atay, Mersin Akdeniz ilçesi Barış, Bahçe ve Turgutreis mahallelerinde yapımı planlanan kentsel dönüşüme karşı çıkmıştı...
"Böyle bir şeye karşı kesinlikle sosyalist devrimci, demokrat örgütlerinin de destek vereceği bir direniş başlatmak gerekiyor"
KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI NEDEN GERÇEKLEŞMEDİ?
- Yine 16 Eylül 2013 tarihinde Meydan-Cumhuriyet Mahallesi’nde 17,60 hektar, Numune-Pınarbaşı-Esentepe Mahallesi’nde 26,80 hektar, Modernevler Mahallesi’nde 34,20 hektar olmak üzere toplam 78,60 hektar büyüklüğe sahip 3 ayrı alan Bakanlar Kurulu Kararı ile “Riskli Alan” olarak ilan edildi...
- 16 Eylül 2013 tarihli Bakanlar Kurulu kararnamesinin eki (Krokiler ve listeler)
- 2 Haziran 2015: Bu alanlara (Esentepe, Cumhuriyet, Numune, Pınarbaşı ve Modernevler mahalleleri) ilişkin hazırlanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Nazım ve Uygulama İmar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı...
- 30 Eylül 2015- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İskenderun Belediye Başkanlığı tarafından yürütülen kentsel dönüşüm projesinin görselleri (Cumhuriyet, Numune, Pınarbaşı ve Modernevler mahalleleri)
MUHTARLAR İTİRAZ ETTİ
İskenderun Körfezi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Yenileme İmar ve Kamulaştırma Derneği, Esentepe, Cumhuriyet, Pınarbaşı ve Modernevler mahalleleri muhtarları; “Riskli Alan” olarak ilan edilen Bakanlar Kurulu Kararı’na itiraz etti.
20 Nisan 2016: Danıştay 14. Dairesi; 6 mahalledeki “riskli alan”a ilişkin Bakanlar Kurulu kararı ve bu karar uyarınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmış olan imar planlarının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.
18 Temmuz 2016: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hukuk Müşavirliği; Danıştay 14. Dairesi’nin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nın yürütmesinin durdurulması kararına karşı itiraz yoluna başvuracakları açıkladı.
2 Ekim 2017- Bakanlar Kurulu; Danıştay 14. Dairesi’nin iptal kararı üzerine yeniden karar aldı...
Esentepe, Cumhuriyet, Numune, Pınarbaşı ve Modernevler mahallelerinde alanlardaki toplam yapı sayısının en az yüzde 65’inin ruhsatsız yapılardan oluştuğu, üzerindeki yapılaşmanın can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığı gerekçesiyle yeniden “Riskli Alan” olarak ilan edildi
KENTSEL DÖNÜŞÜME KARŞI EYLEMLER BAŞLADI!
Hatay İskenderun ilçesinde Meydan, Esentepe, Cumhuriyet, Numune, Pınarbaşı ve Modernevler mahallelerinde kentsel dönüşüme karşı eylemler gerçekleştirildi.
İkinci defa yargıya taşınan karar mahkeme tarafından tekrar iptal edildi ve İskenderun ilçesinde Meydan, Esentepe, Cumhuriyet, Numune, Pınarbaşı ve Modernevler mahallelerinde kentsel dönüşüm çalışmaları tıkandı.
Meydan Mahallesi Muhtarı Ramazan Güneş; Meydan, Esentepe, Cumhuriyet, Numune, Pınarbaşı ve Modernevler mahallelerinde kentsel dönüşüm çalışmalarını iptal edilmesine yönelik başvuruda bulundu...
Yıl 2015
— Ayşe Erdoğan (@ayseerdogan06) February 19, 2023
Hatay İskenderun Meydan Mahallesi Muhtarı Ramazan Güneş, devlet tarafından mahallenin “riskli alan” ilan edilmesine ve kentsel dönüşüme karşıyız diyor. Meydan Mahallesi Hatay'da en fazla yıkım ve can kaybının olduğu yer. Ve bu videodakilerin birçoğu artık hayatta değil. pic.twitter.com/l1RIXz5Hi7
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; sürecin önünü açmak için, bilimsel ve teknik raporlar da dikkate alınarak alan bazlı kentsel dönüşüm yerine parsel bazlı dönüşüm sürecinin başlatılmasına karar verdi.
6 Şubat 2023- Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı...